2017-10-23

#betternewsmedia – unikali galimybė moksleiviams išbandyti video žurnalistiką

#betternewsmedia – unikali galimybė moksleiviams išbandyti video žurnalistiką

Lietuvos žurnalistikos centre nuo rugsėjo mėnesio 5 sekmadienius iš eilės vyko etiškos video žurnalistikos mokyklos kursas moksleiviams. Du žurnalistikos profesionalai – Mindaugas Drigotas ir Karolis Pilypas Liutkevičius iš Lietuvos žurnalistikos centro partnerių – mulitimedijų projekto „Nanook“ (http://nanook.lt/) – šiuolaikinės video žurnalistikos paslapčių mokė 12 atrinktų moksleivių iš visos Lietuvos.

Dalyviai ne tik susipažino su pagrindiniais žurnalistinės etikos standartais, filmavimo, interviu, montažo ir garso technikomis, bet ir dirbdami komandose po keturis, sukūrė tris portretinius video reportažus apie Lietuvoje gyvenančius pabėgėlius.

Moksleiviai buvo atsakingi už klausimynus, pašnekovų kalbinimą, scenarijų, interviu transkribavimą, garso ir vaizdo įrašymą, montavimą.

Idėja nagrinėti pabėgėlių temą kilo Lietuvos žurnalistikos centro Žurnalistikos mokyklėlės vadovei Redai Stangytei – ją ji parsivežė iš partnerių – Estijos nevyriausybinės organizacijos „Mondo“-  rengtos konferencijos Taline. „Kaip tenka pastebėti, Lietuvos žiniasklaidoje pabėgėliai dažnai vaizduojami stereotipiškai, naudojamos įvairios klišės. Portretinių reportažų žanras gali būti įdomus bei patrauklus jaunimui, o visuomenei padėti iš arčiau susipažinti su atvykėliais“, – sako ji.

Žurnalistikos mokyklėlės mokytojai mano, kad įgytos žinios paaugliams turėtų praversti ir ateityje. „Video žurnalistika yra durys į vis vizualesniu tampantį mūsų informacinį gyvenimą, o mokėti ją kurti yra didžiulis profesinis pranašumas“, – sakė Karolis Pilypas Liutkevičius.

Anot Mindaugo Drigoto, šiuose mokymuose dalyvavo ypač inovatyvųs ir ambicingi žmonės. „Tikiuosi, kad moksleiviai su dar didesniu užsidegimu norės pasakoti istorijas, klausytis žmonių, ir suderinti kūrybiškumą su žurnalistine etika“.

Dėkojame Lietuvos Caritas už tarpininkavimą surandant herojus portretiniams video pasakojimams.