2020-09-10

Kuriamas ekspertų tinklas visuomenės aktualijoms komentuoti

Vienas efektyviausių būdų pasiekti visuomenę, siekiant atkreipti žmonių dėmesį į aktualius reiškinius ir problemas, yra kalbėti per žiniasklaidą. Tačiau ne visada aišku, kaip pasiekti ir sudominti žurnalistus. Naujas projektas kviečia jungtis įvairių sričių mokslininkus ir tyrėjus naujų kontaktų užmezgimui bei mokymams, kaip efektyviai bendraujant su žurnalistais padėti visuomenei geriau suprasti jų profesinę sritį.

Lietuvos žurnalistikos centro vykdomo projekto metu ekspertai iš profesionalių žurnalistų išgirs, kaip patraukliai pasiūlyti temas žiniasklaidai, kaip jas pristatyti skirtingose žiniasklaidos medijose – radijuje, spaudoje, televizijoje, kaip pasiruošti interviu ir pateikti informaciją suprantamai visai visuomenei. Ekspertai visuomet padeda žurnalistams atskleisti sudėtingas, naujausių žinių ir įsigilinimo reikalaujančias temas ir paneigti sklandančius mitus apie savo ekspertizės sritį. Todėl kartu buriama ir virtuali žurnalistų bei ekspertų bendruomenė, kuri taps puikia galimybe žurnalistams išgirsti viešumoje rečiau girdimų ekspertų balsus, analitiškai aptarti svarbias aktualijas ir visuomenei reikšmingus procesus. Viso projekto metu taip pat bus vykdomas žiniasklaidos monitoringas – Lietuvos žurnalistikos centras stebės, kokius ekspertus cituoja žurnalistai, taip sudarydamas galimybę žurnalistams savikritiškai ir analitiškai patiems pažvelgti į savo darbą.

Šiuo projektu siekiama plėsti žiniasklaidoje aptariamų temų ratą ir sudaryti sąlygas visuomenei per žiniasklaidą išgirsti naujų profesionalų balsų. Todėl žurnalistus ir pačių įvairiausių sričių ekspertus kviečiame jungtis į bendruomenę „Facebook‘e“: https://www.facebook.com/groups/1016530638780424

„LRT, visuomeniniam transliuotojui, labai svarbu atstovauti kuo įvairesnėms visuomenės grupėms ir atspindėti kuo įvairesnes nuomones. Todėl sveikiname ir prisidedame prie šio Lietuvos žurnalistikos centro projekto, siekiančio didesnės įvairovės žiniasklaidoje, – sakė LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. – Savo ruožtu, nuo praėjusių metų LRT prisijungė ir dalyvauja BBC iniciatyvoje „50:50“, kurios tikslas – padėti moterims ir vyrams būti vienodai atstovaujamiems žiniasklaidoje ir taip gerinti viso turinio ir žurnalistikos kokybę. Iniciatyva mums taip pat padeda geriau nušviesti naujienas, pateikti įvairesnių požiūrių, ieškoti naujų ekspertų ir formuoti kitokius vaidmens modelius“.

Norinčius žiniasklaidos mokymuose dalyvauti ekspertus kviečiame registruotis: (https://lzc.lt/studijos/ziniasklaidos-mokymai-ekspertams/). Mokymai vyks penktadieniais, nuo spalio 9 d. iki lapkričio 6 dienos. Dalyvių skaičius ribotas, organizuojama atranka. Jei tam tikroje srityje dominuoja ekspertai vyrai, prioritetą teiksime ekspertėms moterims. Registracija vyksta iki spalio 2 d.

Projektą įgyvendina Lietuvos žurnalistikos centras. Partneriai – Švedijos ambasada Vilniuje ir LRT. Projektą iš dalies finansuoja Švedijos institutas.