2021-08-11

Autentiški žurnalistų liudijimai iš protesto prie Seimo

Provokacijos, mėtomi akmenys, garsiniai signalai su balionėliais, stiprūs smūgiai, tampymai už rūbų, bandymai atimti kameras, grasinimai išraižymais ant kūno, į akis sakomi keiksmai, žodžiai: ,,Lietuvos žudikai, ,,Tu – šiukšlė‘‘, ,,Tu – liaudies priešė‘‘ ,,Mergaite, valini iš čia‘‘, patirtas psichologinis smurtas ir nevaldomos emocijos – tai tik maža dalis, ką vakar teko patirti žurnalistams, dirbusiems prie Seimo surengtame mitinge.

Keletas žurnalistų, buvusių įvykių sūkuryje, sutiko su mumis pasidalinti, ką vakar patyrė.

LNK žurnalistė Eglė Račkauskaitė ,, Su operatoriumi Vidmantu Beržiniu esame dalyvavę ne viename proteste, įskaitant Šeimų maršus, bet vakarykštis protestas buvo kitoks. Pirmą kartą mane užpuolė einant minioje. Vidmantas nuėjo į priekį, skubėdamas užfiksuoti pradėtas leisti dūmų petardas. Aš ėjau iš paskos. Rankose laikiau mikrofoną. Vienas aukštas vidutinio amžiaus vyras ėmė rėkti mūsų kanalo pavadinimą ir „mergaite, valini iš čia!” Vėlgi – riksmai nenustebino, bet tada mane iš nugaros stipriai pastūmė. Aš atsisukau, o jie jau dviese. Tada dar kartą stūmė jo draugas. Kadangi vis dar nenukritau, stūmė vėl pirmasis. Tai buvo ne stumtelėjimai, tai buvo stiprūs smūgiai. Šie vyrai aiškiai norėjo nuversti mane ant žemės. Ėmiau brautis tolyn per minią, bet netrukus šie vyrai vėl mus susirado, keikė ir bandyti trukdyti operatoriui filmuoti. Iš karto po to operatoriui pasakiau, kad eikime iš šios minios ir nuėjome prie pat Seimo pirmųjų rūmų, kur minia buvo mažesnė. Įsidėjau mikrofoną į kuprinę. Bet buvo dar blogiau. Aplink mus susibūrė agresyvios išvaizdos vyrai, apsupo operatorių ratu, vėl keikė, su vėliavomis trukdė filmuoti, kotais aplaužė kamerą. Greitai prisistatė Valstybės saugumo departamentui žinomas veikėjas Laurynas Ragelskis. Telefonu mane filmuodamas ėmė rėkti, kad jam prisistatytume, tada kad dingtume, žėrėsi kaltinimai ir panašiai. Iš jo garsėjančio rėkimo tono susidarė įspūdis, kad šūksniai skirti ne man, o kad sukurstytų daugiau bendraminčių. Ir jį išgirdo – aplink mus staigiai susirinko tokių pačių žmonių minia. Tada jau choru: keiksmažodžiai, neva esame „Lietuvos išdavikai“, „Lietuvos žudikai“ ir panašiai, turime dingti, jeigu norime – galime filmuoti nebent Seime pro langus. Operatoriaus paprašiau nuleisti kamerą, maniau, gal apsiramins, bet jie rėkė toliau. Ir nors pasitraukėme policijos pareigūnams už nugarų, ši įsiutusi minia ėjo iš paskos, keikė ir pareigūnus. Kolega iš 15min Vidmantas Balkūnas bandė mums padėti, raminti agresorius, bet šie keikė ir jį. Vidmantas parekomendavo mums pasitraukti į šoną. Taip ir bandėme daryti, bet minia ėjo iš paskos. Galiausiai vienas vyras, apsirengęs kaip protestuotojas, atsirado mano pašonėje ir tyliai parekomendavo nepasiduoti provokacijoms bei eiti į Seimo rūmus. Jis mus palydėjo iki pat durų. Iki pat durų lydėjo ir dalis agresyvių veikėjų, įskaitant juos kursčiusį Ragelskį. Mus apsupusi minia buvo taip įsiutusi, kad, ko gero, jei ne šalia stovintys pareigūnai, galėjo baigtis visaip. Vėlgi – per dešimt metų esu dirbusi įvairiomis sąlygomis ir mačiusi įvairių situacijų, bet pirmą kartą buvau išsigandusi dėl savo fizinio saugumo‘‘.

,,Delfi ‘’ laidų vedėja-žurnalistė Kristina Pocytė  ,,Įjungus tiesioginę transliaciją tuo metu, kai įniršusi minia buvo užgulusi Seimą, vos pasakius, kad esu Delfi žurnalistė, buvau aprėkta, telefoną, kuriuo buvo transliuojama, laikiusi Rasuolė Bauraitė buvo stumdoma. Ne netyčia. Žmonės specialiai pečiais trankėsi į ją, stumdė mane apsimesdami, kad lyg tiesiog eina ir atsitrenkia. Buvo bandoma transliaciją trukdyti dangstant veidus ir kamerą vėliavomis, rėkiant, kad nieko nesigirdėtų. Galiausiai minia aplink didėjo, vyrai ir moterys rėkė ant manęs, kad esą verčiu juos skiepytis. Perėmiau telefoną iš Rasuolės, nes ją nustūmė taip toli nuo manęs, kad nieko nei matėsi, nei girdėjosi, bet transliacija nutrūko, kai man iš rankų telefoną bandė ištraukti ir sudaužyti ant manęs rėkusi moteris. ,,Paskutinės šlervos‘‘, ,,Tu – ne žiniasklaida, tu – prostitutė‘‘, ,,parsidavėlė“, ,,Tu – liaudies priešė‘‘, ,,Bėk iš čia, kol Lietuva tavęs nesudraskė, kale tu‘‘, ,,Tu – šiukšlė“ – čia dalis to, kas buvo rėkiama man į veidą. Agresyviai, piktai, neleidžiant užduoti jokio klausimo. Tiesiog rėkimo ir įžeidinėjimų lavina. Fiziškai nenukentėjau‘‘.

,,Lrytas’’ operatorius Audrius Šalaševičius ,,Buvau užsipultas, nes esu iš televizijos. Nors buvau nuvažiavęs tik pafilmuoti dengimų, tačiau man į akis buvo rėkiama, kad rašau ir rodau melą. Buvau užsipultas už tai, ko net nedarau. Gerą pusvalandį turėjau atlaikyti didelį spaudimą iš minios. Į mane mėtė pinigus. Buvo grasinama, kad nuėjus už kampo mane pasitiks tam tikri žmonės. Buvo momentas, kai galvojau, kad galiu prasileisti ir kokį smūgį į pakaušį. Nežinau, kaip  tuo momentu atsilaikiau ir atlaikiau visas patyčias, žeminimą,  grasinimus, rėkimą į veidą. Įsėdus į taksi emocijos šovė per viršų. Kol nepaskambinau psichologui, tol negalėjau nusiraminti. Pirma mintis atsisėdus į taksi buvo kuo greičiau nusipirkti bilietą pabėgti iš Lietuvos. Tik po kurio laiko galėjau papasakoti kolegoms ką patyriau. Turėjau vienas sugerti viską už visų Lietuvos televizijų darbą. Patyriau psichologinį smurtą ‘‘.

,,TV3“ žurnalistas Karolis Klikna ,,Šitas protestas tikriausiai vainikavo visus iki tol vykusius tų pačių organizatorių protestus. Tendencija, bet kokia kaina trukdyti žurnalistams dirbti, gimė ,,Šeimų maršo“ protesto akcijose. Vakar buvo galima stebėti, kuo ši tendencija virto. Net ir tokioje priešiškai nusiteikusioje minioje buvo galima rasti žmonių, kurie norėjo išsakyti savo idėjas, tačiau ne primą kartą panašiuose mitinguose laiką leidžiantys protestuotojai darė viską, kad vaikytų žurnalistus. Juos sekė (gal geriau tiktų persekiojo) su vėliavomis, vos pradėjus dirbti, apsupa ratu. Ne tik blokuoja vaizdą, bet ir stumdosi, keikia, trukdo judėti. Mūsų atveju: vos tik priėjome prie pirmo žmogaus, kuris sutiko kalbėti, iškarto buvome apstumdyti kitų. Tai vyko viso mitingo metu. Vyšnia ant torto: garsiniai signalai su balionėliais. Protestuotojas sugalvojo jį panaudoti prie pat mano ausies. Akivaizdu, klausa po to sustreikavo. ilgalaikių pasekmių (tikiuosi) neturėtų būti. Tikrai nenustebsiu, jei sekantį kartą tiesiog ,,per galvą trenks“, gal tada nors pareigūnai atkreips dėmesį“.

LRT fotoredaktorius Justinas Stacevičius: ,,Žurnalistai buvo fiziškai puolami protestuotojų, į juos buvo mėtomi akmenys, varomi iš renginio nuo jo pradžios. Renginyje dirbau nuo 8:20 ryto iki 3 nakties. Per tą laiką minia vis agresyvėjo ir vis labiau sutelkdavo savo agresiją į žurnalistus – nepriklausomai nuo žiniasklaidos priemonės kurioje dirba. Kolegoms teko gelbėti ir užstoti vienus kitiems tam, kad išneštų sveiką kailį. Protestuotojai taikydamiesi mėtė akmenis į žurnalistus. Dalį pataikė. Taip pat tampė už rūbų, rankų, spardė ir kitaip bandė sužaloti. Renginyje, mačiau kaip verkė ir pareigūnai, ir fotografai, ir operatoriai. Dalis tikrai ne dėl ašarinių dujų. Keletas pasitraukė iš protesto, nes emociškai neatlaikė ir nebegalėjo atlikti savo darbo. Rimtų sužalojimų asmeniškai pavyko išvengti. Policijos pareigūnai labai padėjo žurnalistams dirbti, juos saugojo kiek galėjo ir žurnalistai stipriau nenukentėjo vien tik pareigūnų dėka, ačiū pareigūnams‘‘.

,,15min’’ fotografas Lukas Balandis ,,Prie Seimo praleidau 13 val. Esu buvęs ir Irake, ir Libane karo zonose, tačiau vakar pirmą kartą per savo 12 metų karjerą pasijaučiau tikrai nesaugiai. Pamatę mane su fotoaparatu ir kauke iškart pradėjo stumdyti, pakišinėti kojas. Sužinojau apie save tokių žodžių, kokių nebuvau girdėjęs. ,,Šiukšlė‘‘ – tikriausiai būtų gražiausias žodis iš visų vakar girdėtų. Stengėmės su kolegomis visur eiti po 3-4, būti vieni šalia kitų, kad būtų saugiau’’

RU.DELFI.lt žurnalistas Yevgeniy Titov ,,Nenukentėjau, nes specialiai laikiau žurnalisto pažymėjimą kuo toliau. Filmavau telefonu, o ne profesionalia kamera – su ja dirbti buvo neįmanoma‘‘.

,,Delfi’’ fotografas Andrius Ufartas ,,Protestuotojai klausinėjo iš kur esu, o pasakius žiniasklaidos priemonę, rėkė, kad tai sisteminė žiniasklaida, kad esame parsidavę. Pastebėję, kad esame su profesionalia technika, liepdavo staigiai dingti arba grasindavo užsiundyti visą minią. Grasino ir išraižymais ant kūno. Vienas protestuotojas man griebė už objektyvo ir vos nesulaužė, kitas – bandė imti už dirželio ir nutraukti nuo mano kaklo fotoaparatą. Buvo puolami žurnalistai esantys vieni. Juos buvo siekiama išstumti iš minios‘‘.

,,Delfi Diena‘‘ redaktorė Rasuolė Bauraitė ,,Ačiū dievui, aš fiziškai nenukentėjau. Apart apstumdymų, trukdymų filmuoti, vėliavų kišimų į veidą ir aptrankymų vėliavos kotais – nukentėjimas labiau moralinis‘‘.

,,15min’’ aktualijų žurnalistė Indrė Jurčenkaitė ,,Darant tiesioginę transliaciją gavau įžeidžių replikų: ,,dink iš čia‘‘, buvo sakoma, kad esame melagiai, šmeižiam, dezinformuojam. Iš esmės tai buvo trukdoma dirbti‘‘.

Lietuvos žiniasklaidos atstovai šiandien paskelbė viešą pareiškimą, kuriuo smerkia smurtą prieš mitinge dirbusius žiniasklaidos atstovus ir kviečia Lietuvos policiją atkreipti dėmesį į žurnalistų saugumą. Pareiškimą pasirašė Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Delfi.lt, 15min.lt, Lrytas.lt, BNS, ELTA, Diena Media News (kauno.diena.lt, klaipeda.diena.lt, diena.lt), TV3 televizija, LNK televizija, Laisvės TV ir Lietuvos žurnalistų sąjunga.

Tikimės, kad teisėsauga greitai ištirs šiuos išpuolius prieš žurnalistus ir kalti asmenys bus tinkamai nubausti.