2021-08-31

LŽC rugpjūčio naujienlaiškis: protestuose prieš vakcinaciją taikomasi į žurnalistus

Talibanui paėmus valdžią, Afganistano žurnalistai bėga iš šalies

Nors šalyje yra 170 radijo stočių, virš 100 laikraščių ir dešimtys skirtingų televizijos kanalų, tačiau panašu, kad Afganistano žiniasklaida negrįžtamai keisis. Privatūs televizijos kanalai iš savo programų jau pašalino populiarias muzikos ir pramogų laidas, vakarietiško stiliaus žaidimų šou ir užsienyje kurtus serialus. Valstybinė televizija transliuoja Talibano pranešimus, ištraukas iš Korano ir pamokslus. Pagrindiniuose šalies televizijos kanaluose nebeliko vedėjų moterųŽurnalistėms kyla vis didesnė rizika dėl jų užimamų vadovaujamų pareigų ir pasisakymų prieš Talibano vykdomas atakas. Žurnalistų apsaugos komitetas jau pateikė daugiau nei 400 Afganistano žurnalistų, dirbančių tiek vietinėse, tiek tarptautinėse naujienų organizacijose, prašymus padėti išvykti iš šalies.

Per Europą nuvilnijo mitingai prieš pandemijos valdymo priemones ir žiniasklaidą

Londone protestuotojai užėmė „ITV News“ ir „Channel 4 News“ būstines. Be to, bandė įsiveržti ir į BBC pastatą, nežinodami, kad iš jo išsikraustyta beveik prieš dešimtmetį.

Vilniuje prie Seimo surengtame mitinge žurnalistai sulaukė grasinimų, keiksmų, tampymo už rūbų, bandymo atimti filmavimo kameras, mėtomų akmenų. Po mitingo Lietuvos žiniasklaidos atstovai paskelbė viešą pareiškimą, kuriuo smerkia smurtą ir kviečia Lietuvos policiją atkreipti dėmesį į žurnalistų saugumą. Seime planuojamos kodekso pataisosdėl trukdymo žurnalistams dirbti. Jas priėmus baudos siektų nuo 20 iki 300 eurų.

Lietuvoje pasitikėjimas žiniasklaida – žemiausias per 23 metus

Bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, kad žiniasklaida pasitiki 24,8 proc., o nepasitiki – 33,4 proc. apklaustųjų. Daugiau kaip 40 proc. apklausoje dalyvavusiųjų rinkosi variantą ,,nežinau”. Tai žemiausias pasitikėjimas žiniasklaida nuo 1998 metų. Labiausiai Lietuvoje nepasitikima partijomis  – jomis nepasitiki 57,7 proc. apklaustųjų.

Lenkijoje priimtas įstatymas, ribojantis žiniasklaidos laisvę

Tūkstančiai žmonių Lenkijoje protestavo dėl priimto naujo žiniasklaidos valdymo įstatymo. Juo uždrausta ne europiniams subjektams turėti Lenkijos žiniasklaidos bendrovių kontrolinius akcijų paketus. Nors Vyriausybė sako, kad šiuo įstatymu siekiama užkirsti kelią priešiškoms valstybėms daryti įtaką Lenkijoje, tačiau opozicija teigia, kad norima nutildyti „Discovery Inc‘‘ priklausantį naujienų kanalą TVN24, kuris nevengia aštrios kritikos šalies vyriausybei. ES ir JAV pasmerkė Lenkijos parlamento priimtą įstatymą.

Baltarusijos teismai dorojasi su žurnalistų susivienijimais, redakcijomis ir pavieniais žurnalistais

Šalies aukščiausiasis teismas nusprendė likviduoti nepriklausomą, žurnalistus vienijančią ir ginančią Baltarusijos žurnalistų asociaciją (BAJ), vienijančią daugiau nei 1 300 žiniasklaidos darbuotojų.

Už Baltarusijos prezidento ,,įžeidimą‘‘ susirašinėjimo platformoje „Viber“ skyrė  1,5 m. laisvės atėmimą ir 1,3 tūkst. eurų baudą „Peršy rehion“ žurnalistui Syarhey Hardzijevičiui. 

Baltarusijos interneto tinklalapis Tribuna.com ir jo paskyros socialiniuose tinkluose pripažintos „ekstremistinėmis”.Ekstremistinių sąraše jau yra „Grodno dlia Žyzni new“, „Hrodna.life“, „Ošmiany dlia žyzni Čat“, „Ivje dlia žyzni“ ir daugelis kitų.

Naujienų agentūros „BelaPan“ vyriausiosios redaktorės Irynos Leušynos, redaktorės pavaduotojo Aliaksandro Zaicavo namuose ir redakcijoje atliktos kratos. Nors „BelaPan“ atvirai nepalaiko opozicijos, tačiau skelbia kritišką medžiagą, kuri nėra būdinga daugumai kitų Baltarusijos žiniasklaidos priemonių. Praėjus vieneriems metams po Aleksandro Lukašenkos perrinkimo, buvo suimti 497 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai, 29 yra vis dar sulaikyti, užblokuota daugiau nei 100 naujienų svetainių ir uždrausta 10 žiniasklaidos priemonių.

 Prieš rinkimus Rusijoje – žiniasklaidos priemonių blokavimas, priverstinis žurnalistės išvykimas 

„Roskomnadzor“, atsakinga už Rusijos žiniasklaidos stebėjimą, kontrolę ir cenzūrą blokavo žiniasklaidos priemones„Otkrytye“ ir „MBKh Media“ ir teisinės pagalbos grupę „Pravozashchita Otkrytki“. Rusijai atsisakant pratęsti darbo vizą, BBC Maskvos žurnalistė Sara Rainsford bus priversta palikti šalį. Tuo tarpu daugiau nei tuzinas žiniasklaidos priemonių pasirašė atvirą laišką vyriausybei, ragindami išbraukti žurnalistus ir žiniasklaidos priemones iš juodųjų sąrašų ir panaikinti įstatymus dėl „užsienio agentų“ ir „nepageidaujamų organizacijų“. 

 Turkijoje žurnalistai užpulti tiesioginės transliacijos metu 

Televizijos kanalo ,,Halk TV“ komanda pranešinėjo apie sudėtingą situaciją viename iš regionų, smarkiai paveiktų Turkijoje jau kelis mėnesius siaučiančių miškų gaisrų. Vyriausybė yra nepatenkinta kritiškais žiniasklaidos pranešimais apie tai. Paaiškėjo, kad vienas iš užpuolikų dirba valdančiojoje partijoje.

Atleista Slovėnijos nacionalinio transliuotojo televizijos padalinio vadovė

Slovėnijos radijo ir televizijos (RTV) vadovas atleido savo televizijos padalinio vadovę Nataliją Gorščak. Teigiama, kad ji buvo atleista dėl sumažėjusio žiūrovų skaičių ir kitų administracinių problemų. Tačiau Slovėnijos žurnalistų asociacija (DNS) teigia, kad taip siekiama sumažinti visuomeninės televizijos redakcijos autonomiją. 

Leidinys ,,Politico’’ įsigyjamas už įspūdingą sumą

Vokietijos medijų milžinė „Axel Springer SE“ už daugiau nei 1 mlrd. USD susitarė dėl leidinio „Politico“ įsigijimo. Šiame leidinyje daugiausia apžvelgiamos Vašingtono politikos naujienos. Tokiam susijungimui įtaką daro reklamos užsakovai, kurie vis dažniau savo biudžetus skiria socialiniams tinklams.

Netekome žurnalisto, žiniasklaidos tyrėjo Žyginto Pečiulio

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, buvęs LRT Tarybos pirmininkas ir Lietuvos žurnalistikos centro lektorius Žygintas Pečiulis mirė Vilniaus universiteto Santaros klinikose.

Pradedame registraciją į Žurnalistikos ir šiuolaikinės žiniasklaidos studijas

Nuo spalio 1-osios startuoja atnaujinta Lietuvos žurnalistikos centro Žurnalistikos ir šiuolaikinės žiniasklaidos studijų programa. Iki vasario besitęsiančioje programoje paskaitas skaito garsūs Lietuvoje ir su užsienio žiniasklaida bendradarbiaujantys žurnalistai, žiniasklaidos organizacijų vadovai, redaktoriai, ekspertai ir mokslininkai. Programai vadovauja patyrusi žurnalistė LRT Tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė. Daugiau: programa ir registracija (iki rugsėjo 26 d.).