2021-12-31

LŽC gruodžio naujienlaiškis: metų pabaiga su kartėlio prieskoniu

Išplėsta viešojo asmens sąvoka

Po plačiai nuskambėjusio „Atviros Klaipėdos“ teismo sprendimo, kai viešųjų pirkimų laimėtojas buvo pripažintas neviešu asmeniu ir jo vardo žurnalistams buvo negalima minėti, Seimas priėmė įstatymą ir išplėtė viešojo asmens sąvoką. Dabar įstatymas nurodo, kad jai yra viešųjų pirkimų laimėtojai, lobistai, influenceriai yra vieši asmenys. 

Buvęs premjeras ir jo komanda nebus teisiami dėl administracinio nusižengimo nepateikus informacijos žurnalistams

Nutraukta žurnalisčių Ritos Miliūtės ir Vilmos Danauskienės inicijuota byla prieš Saulių  Skvernelį, Tomą Beržinską ir Algirdą Stončaitį. Žurnalistės siekė, kad Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui pernai liepą pripažinus, kad Vyriausybė pažeidė žurnalistų teises ištrindama pasitarimo garso įrašą, atsakingieji už šį administracinį nusižengimą asmenys būtų nubausti piniginėmis baudomis. Vis dėlto Vilniaus miesto apylinkės teismas nenustatė administracinio nusižengimo požymių. Nutarimas apskųstas Vilniaus apygardos teismui. 

LRT žurnalistė sulaukė grasinimų nužudyti

Antivakserių protestų lyderiui Antanui Kandrotui-Celofanui pareikšti įtarimai susidoroti su LRT žurnaliste Tyrimų skyriaus vadove Indre Makaraityte. Jis savo ,,Facebook’’ paskyroje, komentaruose, komentuodamas dokumentinį filmą ,,Riaušių anatomija’’ žėrė grasinimus. Tai jau devinta A. Kandrotui iškelta baudžiamoji byla.  Kitos susijusios su finansiniais nusikaltimais, šmeižtu, riaušių prie Seimo organizavimu.

Tyrimas paviešino siunčiamus provokatorius į Lietuvą

15 min Tyrimų skyriaus atliktas tyrimas atskleidė, kad Baltarusijos režimas pastaruoju metu vis aktyviau bando verbuoti informatorius ir provokatorius į Lietuvą. Valstybės saugumo departamento vertinimu, taip siekiama kurstyti Lietuvos visuomenės nepasitikėjimą ir priešiškumą baltarusių opozicijos atstovams bei rinkti informaciją apie Lietuvoje esančią Sviatlaną Cichanouskają ir jos aplinką. Šį mėnesį Baltarusijos teismas S. Cichanouskajos sutuoktinį pripažino kaltu organizavus protestus prieš A.Lukašenkos valdymą ir skyrė 18 metų laisvės atėmimo bausmę

Lenkijoje atmestas įstatymas, ribojantis žiniasklaidos laisvę

Prezidentas Andrzejus Dūda vetavo prieštaringai vertinamą žiniasklaidos įstatymą, kuris priverstų amerikiečių bendrovę „Discovery“ parduoti kontrolinį didžiausio Lenkijos televizijos tinklo TVN paketą. Vyriausybės vadovai teigia, kad nacionaliniam saugumui svarbu, jog jokia įmonė už Europos ribų negalėtų kontroliuoti įmonių, padedančių formuoti viešąją nuomonę. TVN valdo naujienų kanalą TVN24, o pagrindinis tinklo kanalas TVN rengia vakarinę naujienų programą, kur rodomi reportažai apie vyriausybę. 

Išrinktas metų nusikaltėlis ir korumpuočiausias žmogus 

Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos tinklas OCCRP (Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų projektas  Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką paskelbė korumpuočiausiu ir labiausiai nusikaltusius metų žmogumi. Toks titulas nieko nestebina. Nuo metų pradžios Baltarusijoje sulaikyti 113 žurnalistai. Pastarasis sulaikymasnaujienų portalo „Ježednevnik“ vyriausiojo redaktoriaus Sergejaus Sacuko. Jam buvo mesti kaltinimai kyšininkavimu bei buvo užblokuota jo valdoma internetinė svetainė ej.by. „Ježednevnik“ aktyviai rašė apie protestus po prezidento rinkimų bei pradėjo projektą apie nepriklausomus žurnalistus ir aktyvistus, kuriuos Baltarusijos valdžios institucijos pripažino „ekstremistais“ ar „teroristais“. Šį mėnesį „ekstremistiniu dariniu“ paskelbta pilietinės visuomenės grupė, susijusi su „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ svetaine internete, paskyra „Telegram“ ir puslapiais socialiniuose tinkluose. 

Solidarizuodamasi su Baltarusijos žurnalistais kalėjimuose Lietuvos žurnalistų bendruomenė žurnalistui Andrejui Aleksandrovui skyrė „Vilties Laisvės“ premiją. Šis žurnalistas yra dirbęs tarptautinėse organizacijose „Index on Censorship“ ir „Article 19“, įkūręs ir redagavęs periodinį leidinį „Baltarusiškas žurnalas“. Šių metų sausio 12 dieną buvo sulaikytas ir iki šiol yra kalinamas.

 Rusijoje į ,,užsienio agentų‘‘ sąrašą patenka ir žurnalistų advokatai

Rusijos „užsienio agentų“ sąraše atsidūrė žiniasklaidos gynybos centro vadovė Galina Arapova, tiriamosios žurnalistikos žurnalistą ginantis advokatas Jevgenijus Smirnovas. „Užsienio agentų“ įstatymas iš pradžių buvo skirtas NVO, gaunančioms tarptautinį finansavimą, tačiau buvo daug kartų taisomas ir dabar įstatymo formuluotė tapusi neaiški, todėl valdžia gali ją panaudoti prieš visus, kuriuos nori nutildyti. Tai šį mėnesį padaryta ir su seniausia ir autoritetingiausia žmogaus teisių organizacija ,,Memorial‘‘, kurią Rusijos Aukščiausiasis Teismas nurodė uždaryti. Organizacija dokumentuoja sovietų valdžios įvykdytus nusikaltimus prieš žmones. 

Uždaroma Honkongo žiniasklaidos priemonė „Stand News“ 

Po policijos reido Honkongo žiniasklaidos priemonėje „Stand News“ buvo suimti darbuotojai, žinomi aktyvistai – tarp jų pop dainininkė Denise Ho ir advokatė Margaret Ng. Ši žiniasklaidos priemonė įtariama „sąmokslu skelbti maištingus leidinius“. Be to, įšaldytas 61 mln. Honkongo dolerių (6 mln. GBP) vertės „Stand News“ turtas – tai didžiausią suma, kada nors įšaldytą pagal nacionalinio saugumo įstatymą. Birželį uždarius ,,Apple Daily‘‘, ,,Stand News‘‘ buvo didžiausia demokratiją remianti žiniasklaida Honkonge. Tai vienintelė Honkongo žiniasklaidos priemonė, bendradarbiaujanti su Tarptautiniu tiriamųjų žurnalistų konsorciumu.

Visoje ES lietuviai rečiausiai tikrina informacijos šaltinius internete 

Eurostato tyrimo duomenimis, tik 11% Lietuvos gyventojų tikrina interneto svetainėse ar socialiniuose tinkluose matomą informaciją, kai tuo metu ES vidurkis siekia 23%. Tuo metu tikrovės neatitinkančią ar abejotiną informaciją Lietuvoje teigė matę 38% gyventojų, o bendrai ES – 47% žmonių. Tam, kad situacija pagerėtų jau dabar imamasi priemonių. 

Nuo šiol Lietuvos žiniasklaidoje bus vienodai rašoma apie savižudybes

Žymiausios Lietuvos žiniasklaidos priemonės pasirašė bendradarbiavimo susitarimą – memorandumą, kuriuo įsipareigoja apie savižudybes ir bandymus žudytis skelbti laikydamiesi bendrų taisyklių.  Sutarta nesupaprastinti savižudybės priežasčių ir proceso, neromantizuoti ir nedramatizuoti jų, neminėti savižudybės būdo antraštėse, detaliai neaprašinėti jos būdo tekste bei šviesti visuomenę šia tema.

Lietuvos žiniasklaida 2021 m. svarbiausių įvykių kaleidoskopas

Palankūs pokyčiai žurnalistus pasiekė liepos 1 d., kai leista neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų.

LRT tyrimų skyriaus žurnalistai įrodė, jog uostamiesčio verslininko Igorio Udovickio parama politikams – tai visuomenės interesas, o ne privatus reikalas. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo kolegija paskelbė, kad kai LRT gilinosi į jo reikalus, šis buvo trumpam tapęs viešuoju asmeniu. Todėl skirtingai nei aiškino Žurnalistų etikos inspektorė, įvardijus jo asmenį privatumas pagal BDAR nebuvo pažeistas.

Vilniuje prie Seimo surengtame mitinge žurnalistai sulaukė grasinimų, keiksmų, tampymo už rūbų, bandymo atimti filmavimo kameras, mėtomų akmenų. Tai buvo didžiausias smurto protrūkis prie Seimo nuo 2009 metų.  Tik po kritikos leista žurnalistams dirbti arčiau nei 1 km atstumu prie pasienio, tačiau reikia gauti leidimą. Taip pat nepaprastosios padėties metu ribojamas bendravimas su suėmimo centruose laikomais migrantais.

Rugpjūtį Lietuvoje fiksuotas žemiausias per 23 metus pasitikėjimas žiniasklaida.

Plačiai Lietuvos žiniasklaidoje nuskambėjo, kai SAM įsigijo ,,Delfi‘‘ ir ,,Youtube‘‘ kanale transliuojamą laidą „Kitokie pasikalbėjimai“, kurioje dalyvavo sveikatos apsaugos ministro visuomeninis patarėjas Edgaras Kulikauskas, dar žinomas „Ciniško chirurgo“ slapyvardžiu. Kad tai apmokėtas ir užsakytas turinys nebuvo pažymėta, nors tai būtina daryti pagal Visuomenės informavimo įstatymą. Po įvykio portalas Delfi.lt, kuriame transliuota laida, paskelbė apie tai nieko nežinojęs ir dėl to nutraukė sutartį su laidos kūrėjais, o laidos kūrėjai paskelbė atsisakantys SAM siūlomų pinigų.

Lietuvos naujienų portaluose nebeliko galimybės komentuoti straipsnių apie skiepus.

15 min ir BNS paskelbė, kad jungiasi prie ,,Media bitės‘‘ ir nuo šiol vadinsis ,,15 min group’’. O BNS pristatė atnaujintą vizualinį identitetą ir nuo šiol tapo dar ir didžiausia fotoagentūra Lietuvoje.