2022-02-03

LŽC sausio naujienlaiškis: naujieji metai prasidėjo slepiant reikšmingus duomenis po BDAR kauke

Valstybinės įstaigos vėl trukdo žurnalistams dirbti

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI), motyvuodama asmens duomenų apsauga, svarsto, ar skirti baudą žurnalistiniam projektui „Karštos pėdos“. Pasak projekto kūrėjų, jų reikalaujama pateikti sutartis dėl viešųjų duomenų naudojimo ir įrodymus, kad vieši asmenys yra informuoti, jog jų duomenys naudojami visuomenei prieinamame projekte. Susidariusi situacija griežtai vertinama tarptautiniu mastu: Žiniasklaidos laisvės greitojo reagavimo organizacija (angl. Media Freedom Rapid Response) ir partnerių organizacijos raštu kreipėsi į VDAI direktorių ir direktoriaus pavaduotoją. Viešą posėdį surengusi VDAI išklausė „Karštų pėdų“ autorių argumentų, o tarptautinės organizacijos pareiškimą įvertino kaip spaudimą. Sprendimą dėl to, ar skirti baudą, VDAI priims vasarį. „Karštos pėdos“ yra duomenų bazė, kurioje visi norintieji gali paanalizuoti, kaip vieši asmenys susiję su viešaisiais pinigais finansuojamais projektais. 

Mėnesio pradžioje motyvuojant duomenų apsauga iš VRK puslapio buvo ištrinti reikšmingi duomenys, pavyzdžiui, pašalintos politikų interesų deklaracijos. VRK pateikiami duomenys, žurnalistams yra vienas iš svarbiausių informacijos šaltinių. Vėliau VRK pripažino padarę klaidą ir teigė skelbsiantys privačių interesų deklaracijų duomenis.

Žurnalistų situacija Kazachstane išlieka sudėtinga

Per iškart po Naujųjų pratrūkusius masinius protestus Kazachstane žuvo Almatos televizijoje vairuotoju dirbęs Muratchanas Bazarbajevas, o kartu vykęs žurnalistas buvo sužeistas. Guminėmis kulkomis ir granatomis sužeista ir daugiau protestus nušvietusių žurnalistų. Prieš žurnalistus smurtavo saugumo pajėgos, jie buvo dažnai areštuojami ir nepagrįstai kaltinami. Dėl tariamos „ekstremistinės veiklos“ buvo apklaustas ir žinomas regioninio savaitraščio „Uralskaja Nedelja“ redaktorius Lukpanas Achmediarovas. 

Protestų metu valdžia visoje šalyje blokavo internetą, taip pat nustojo veikti „Messenger“, „WhatsApp“, „Telegram“ ir „Signal“. Interneto prieiga buvo laikinai atkurta tik per prezidento Tokajevo kalbą televizijoje.

Siekdamos išlaikyti naujienų ir informacijos kontrolę, valdžios institucijos ir toliau trukdo žurnalistų ir žiniasklaidos priemonių darbui. Vidaus reikalų ministerija užblokavo prieigą prie Orda.kz ir KazTag svetainių po to, kai jose buvo paskelbti straipsniai apie policijos smurtą. Vyriausybės naudojamas būdas užkirsti kelią nepriklausomam protestų nušvietimui ir susidorojimui – sulaikyti tarptautinę žiniasklaidą. Į šalį neįleisti užsienio žurnalistai iš prancūzų laikraščio „Le Monde“. 

Priverstinis radijo stoties Alytuje iškraustymas

29 metus skaičiuojantį radiją FM99 Alytuje pasiekė žinia, kad sporto klubo „Atlanta Gym“ vadovas Antanas Jodauga pasirašė patalpų, kuriose šiuo metu įsikūrusi radijo stotis, nuomos sutartį su Alytaus miesto savivaldybe. Kauno apygardos teismas tenkino Alytaus radijo prašymą uždrausti savivaldybei sudaryti  nuomos sutartį su sporto klubu. Tačiau šį sprendimą apskundė sporto klubo vadovas, o apeliacinis teismas paliko galioti konkurso rezultatus. Nors „Atlanta Gym“ vadovas Antanas Jodauga teigė, kad šiuo metu fiziškai įrengto klubo neturintis, tačiau jam yra gera proga atsirasti. Nepaisant kilusio konflikto FM99 Alytuje išliks. Šiuo metu abipusiu sutarimu radijui ieškomos naujos patalpos.

Baltijos šalių žiniasklaida per pandemiją nukentėjo mažiau, nei bijojo

Re:Baltica Baltijos tiriamosios žurnalistikos centras ir Stokholm School of Economics Medijų centras išleido kasmetinį Baltic Media Health Check žurnalą, kuriame analizuojama žiniasklaidos rinkos situacija Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Žurnalistai išsiaiškino, kad nepaisant besitęsiančios pandemijos ir nuogąstavimų, net 32 žiniasklaidos priemonės dirbo pelningiau nei priešpandeminiais metais. Taip pat augo skaimeninių prenumeratų skaičius ir interneto žiniasklaidos priemonių auditorijos.

Meksikoje – trijų žurnalistų nužudymai

Po devynerius metus trukusio bylinėjimosi su žiniasklaidos bendrove, iš kurios buvo neteisėtai atleista, naujienų leidinio „Cadena Noticias‘‘ žurnalistė Lourdes Maldonado Lopez buvo rasta nušauta savo automobilyje. Minėta žurnalistė bendradarbiavo su nacionaliniais ir tarptautiniais leidiniais, kūrė interneto, radijo ir televizijos laidą „Brebaje“, skirtą vietos naujienoms, prieš trejus metu dirbo didžiausiame Meksikos „Televisa“ tinkle. 2019 m. spaudos konferencijos metu Meksikos prezidentui ji pareiškė bijanti dėl savo gyvybės. Tai jau trečias žurnalisto nužudymas Meksikoje šiais metais. Mėnesio pradžioje buvo nužudyti du žurnalistai, tyrę korupciją, smurtą ir prekybą narkotikais. 

Graikijoje žurnalistams mesti kaltinimai dėl esą išgalvoto korupcijos skandalo 

Apie didelį korupcijos skandalą rašę Graikijos tiriamosios žurnalistikos atstovai – garsus žurnalistas ir laikraščio „Documento“ leidėjas Kostas Vaxevanis ir buvusi televizijos laidų vedėja Ioanna Papadakou – kaltinami sunkiais su skandalu susijusiais kriminaliniais nusikaltimais, už kuriuos gresia iki 20 metų kalėjimo. Šių žurnalistų darbai, paremti liudininkų parodymais, tapo centriniais įtarimuose, jog šveicarų farmacijos įmonė ,,Novartis’’ papirkinėjo graikų aukšto rango politikus. Visgi teisėsaugos tyrimas prieš politikus, kurie įtariami ėmę kyšį, neįrodė papirkinėjimo fakto, o žurnalistai jau greit gali sulaukti ir formalių kaltinimų.

Programišių taikiniu tapo populiarios Portugalijos žiniasklaidos svetainės

Vienas stambiausių Portugalijos žiniasklaidos koncernų „Grupo Impresa“ pranešė, kad programišių grupė įsilaužė į bendrovės interneto platformas, išjungė itin populiarias svetaines ir komunikavo su prenumeratoriais. Programišiai siekė sutrikdyti bendrovės paslaugų teikimą ir prenumeratoriams išsiųsti melagienų. 

„WikiLeaks“ įkūrėjas bylinėsis Jungtinėje Karalystėje

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Julian Assange kova už tai, kad nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, persikels į Jungtinės Karalystės Aukščiausiąjį Teismą. Jis gavo leidimą teikti apeliaciją dėl anksčiau žemesnės instancijos teismo priimto sprendimo, kai Londono apygardos teismas atmetė JAV ekstradicijos prašymą. Julian Assange siekia išvengti teismo dėl daugybės kaltinimų, susijusių su virtine įslaptintų JAV karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimu 2010 metais tinklalapyje „WikiLeaks“. Jam gresia 175 metai kalėjimo.

Paskelbtos rekomendacijos dėl vlogerių veiklos

Lietuvos radijo ir televizijos komisija parengė gaires dėl vlogerių veiklos reguliavimo. Jų priežiūra yra reikalinga siekiant  užtikrinti, kad kanaluose būtų laikomasi Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų bei komercinių audiovizualinių pranešimų skelbimui taikomų reikalavimų. 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

,,Žurnalistikos laboratorijos‘‘ projektu metu turėjome galimybę nuotoliniu būdu susitikti su JAV žurnaliste Ann Cooper, kuri papasakojo apie savo patirtį dirbant prieš 31 m. per sausio 13-ąją. Taip pat turėjome susitikimą su NARA žurnalistu Karoliu Vyšniausku apie žurnalistinių tekstų rašymo subtilybes. Tuo tarpu mentoriai ir toliau tęsia savo keliones po Lietuvos mokyklas. Jų įspūdžius iš pirmųjų vizitų galite skaityti čia.

Jau vasario 15 d. skelbsime naujo Lietuvos žurnalistikos centro ir partnerių iš Italijos Sheldon.Studio duomenų žurnalistikos projekto – ekspertų ir eksperčių citavimo nacionalinėje žiniasklaidoje – rezultatus. Nuo 2021 m. liepos 5 iki gruodžio 15 d. stebėjome pagrindines nacionalines žiniasklaidos priemones ir dabar jau galime tiksliai pasakyti, kokia yra lyčių nelygybės raiška, kuomet visuomenę per žiniasklaidą pasiekia ekspertinio lygmens žinios. Detalesnė informacija jau visai netrukus – sekite mūsų naujienas.