2017-10-30

Kaip pritraukti užsienio investicijas į žiniasklaidą? Lietuvos žurnalistai – tarptautinėje konferencijoje Moldovoje

Konferencija tema „Kaip pritraukti investicijas į Moldovos žiniasklaidos sektorių moderniomis teisėkūros priemonėmis“ vyko Kišiniove 2017 m. spalio 30 d.  Beveik šimtas delegatų – Moldovos parlamentarų, Vyriausybės institucijų, nevyriausybininkų ir užsienio svečių – diskutavo koks turėtų būti šiuolaikiškas, žiniasklaidos laisvę užtikrinantis ir kokybišką žurnalistų darbą stimuliuojantis visuomenės informavimo politikos reguliavimas.

Konferencijos metu paliesti tokie klausimai kaip žiniasklaidos rinkos plėtros strategija, Moldovos žiniasklaidos problemos ir sprendimai, teisinio reguliavimo ir rinkos poveikis žiniasklaidai, mokestinės paskatos, nacionalinė filmų produkcija (kaip sukurti daugiau, kaip parduoti), kaip stimuliuoti reklamos rinką kuriant tvarų žiniasklaidos sektorių.

Lietuvos patirtimi, o ir iššūkiais, su kuriais susiduriama, dalijosi dr. Kęstutis Petrauskis, žurnalo IQ ir Alfa.lt vyr. redaktorius Ovidijus Lukošius, Lietuvos žurnalistikos centro vadovė dr. Džina Donauskaitė.

D. Donauskaitė skaitė pranešimą apie žiniasklaidos sektoriaus reguliavimą Lietuvoje ir pasakojo apie užsienio investicijų į žiniasklaidos rinką istoriją. Ji pabrėžė, kad Baltijos šalių rinkos, o ir apskritai mažos rinkos, yra permainingos, todėl užsienio investuotojai negali būti laikomi saugikliu užtikrinant žurnalistinės veiklos nepriklausomumą.

„Žiniasklaidos versle besispecializuojantys investuotojai visuomet atsižvelgia į sąlygas žurnalistams nepriklausomai dirbti konkrečioje šalyje, todėl geriausias būdas pritraukti įvairių investuotojų dėmesį – tai užtikrinti žurnalistams laisvę veikti“, – sakė ji.

Lietuvos žurnalistikos centro atstovės kelionę į Moldovą finansavo Freedom House Moldova organizacija.