2020-05-27

Patikrinti Faktai: 5G ryšys koronaviruso plitimui neturi jokio mokslinio pagrindimo

Baimė dėl 5G ryšio ar bet kokių kitų radijo bangų poveikio sveikatai sklando jau seniai, tačiau pasirodęs koronavirusas ją sustiprino. Išsigandę kalbų, kad koronaviruso simptomus sukelia gyvenimas netoli 5G ryšio bokštų, žmonės ne vienoje šalyje pradėjo mobiliojo ryšio stoteles deginti. Tačiau mokslininkai sako, kad 5G ryšio poveikis koronaviruso plitimui yra melagingas (fake news).

5G yra ypač greito mobiliojo ryšio technologija, kuri dar labiau paspartintų interneto ryšį. Tai aktualu pavyzdžiui dėl to, jog pagaminama vis daugiau prietaisų, kuriuos galima prijunti prie interneto ir palengvinti žmonėms buitį (taip pvz. šaldytuvas galėtų pranešti, kokių maisto produktų trūksta). 5G yra naujesnė 4G ryšio versija, kurio jau keletą metų veikiančios stotys technologine prasme beveik nesiskiria nuo dabar diegiamų 5G stočių. Labiausiai 5G plėtra suinteresuotas verslas dėl inovacijų plėtros. Konkurencija tokia didelė, kad įsivyravo sparčios lenktynės tarp JAV ir Kinijos, kuri taps 5G lydere. 

Tačiau kaip ir kiekviena nauja technologija, taip ir ši neapsiėjo be gandų. Pirmasis pareiškimas apie 5G ir koronaviruso ryšį pasirodė interviu Belgijos laikraštyje su bendrosios praktikos gydytoju Krisu Van Kerckhovenu. Jo frazė „5G yra pavojingas gyvybei“, kuri buvo susieta su tuo metu tik Kinijoje esančiu virusu, tapo teksto antrašte, nors gydytojas ir patikino, jog dar neatliko faktų patikrinimo. Tekstas vėliau buvo pašalintas iš laikraščio svetainės kaip klaidinantis.

Tačiau šią melagingą teoriją spėjo išplatinti JAV buvęs gydytojas Thomas Cowanas, kuriam penkeriems metams uždrausta dirbti mediku dėl to, kad jis skyrė nelicencijuotus vaistus vėžiu sergantiems pacientams. 

Gydytojai ir mokslininkai neigia 5G ir koronaviruso ryšį. Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba šią teoriją pavadino „didžiausia nesąmone“, nurodydama, kad tai biologiškai neįmanoma. Pasaulio sveikatos organizacija paaiškina, kad virusai negali keliauti radijo bangomis ar mobiliaisiais tinklais. COVID-19 plinta per kvėpavimo takų lašelius, kai užkrėstas asmuo kosėja, čiaudėja ar kalba. Žmonės taip pat gali užsikrėsti liesdami užterštą paviršių, po to akis, burną ar nosį.

Kita šios sąmokslo teorijos atmaina – tvirtinimas, kad 5G silpnina žmogaus imunitetą ir dėl to žmogus tampa labiau pažeidžiamas koronavirusui. Tačiau tarptautiniai radiacijos ekspertai ne kartą aiškiai pabrėžė, jog nėra įrodymų, kad naujoji greitaeigių telefonų sistema keltų pavojų žmonėms. 5G sklinda žemų bangų dažniu, kuris nėra pakankamai stiprus, kad sunaikintų ląstelės, kaip kad pavyzdžiui priešingame elektromagnetinių bangų spektro gale esančios radiacinės bangos. Kartu mokslininkai pažymi, kad COVID-19 plačiai paplitęs daugelyje šalių, kuriose nėra 5G tinklo, pavyzdžiui, Irane ar Lietuvoje. 

Kol kas tyrėjai aiškinasi, ar šios konspiracijos teorijos platinimas koordinuotas. Dezinformacijos sekimo grupės „Yonder“ vyriausiasis vykdantysis direktorius Jonathonas Morganas teigė, kad pagrinde antivakcerių bendruomenė stengiasi skleisti 5G sąmokslo teorijas. Tačiau kai kurie ekspertai taip pat atkreipė dėmesį į akivaizdžias Rusijos valstybinės žiniasklaidos propagandos pastangas skleisti tokius pasakojimus. Neseniai „RT“ paskelbtame „YouTube“ vaizdo įraše buvo teigiama, kad vaikai, žaidžiantys šalia 5G ląstelių bokštų, gali susirgti vėžiu, pasireikšti kraujavimas iš nosies ar kiti sutrikimai. Kiti tyrėjai iškėlė paslėptų valstybės remiamų kampanijų galimybę, visgi iki šiol nė viena socialinės žiniasklaidos platforma nepaskelbė konkrečių įrodymų apie slaptas užsienio operacijas, nukreiptas į šią temą. Kita vertus, atakos prieš mobiliojo ryšio bokštus yra ir grėsmė nacionaliniam saugumui ir didelis trikdis būtinam ryšiui su pagalbos tarnybomis.