2020-07-14

Patikrinti faktai: Koronavirusas – ne laboratorijos kūrinys

Iki šiol gyvas gandas, kad koronavirusas sukurtas laboratorijoje. Esama keletos gando atmainų – pavyzdžiui, kad virusas išrastas atsitiktinai arba kad jis sukurtas tikslingai – kaip biologinis ginklas. Tačiau duomenų, kad naujasis virusas buvo sukurtas laboratorijoje, nėra. Priešingai – jo požymiai rodo, kad jis kilęs iš gamtos.
Gandai apie laboratorinę viruso kilmę per socialinius tinklus ir žiniasklaidoje platinami diplomatų ir politikų. Kad virusą esą sukūrė JAV kariuomenė „Twitter“ pirmasis paskelbė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas. Jis rašė: „Gali būti, kad JAV kariškiai virusą atvežė į Uhaną“. Kinijos valdžia Covid-19 vadino „JAV virusu“ ir tai buvo naudinga propagandai šalyje, tačiau ne už jos ribų. Kaip atsakas į tai JAV pradėjo plisti gandas, kad virusas esą sukurtas Kinijos laboratorijoje. „Kinišku virusu“ jį vadino pats JAV prezidentas. Teigiama, kad virusas sukurtas tam, kad padėtų susilpninti valstybes – Kinijos konkurentes. Visgi ši pseudoteorija neturi prasmės visų pirma dėl to, kad virusas pradėjo plisti būtent Kinijos teritorijoje – jei jis būtų skirtas eksportui į kitas šalis, būtų ten išskraidintas neužkrečiant savų piliečių. Siekdama kelti paniką Europoje, gandus, kad virusas sukurtas kaip biologinis ginklas, skleidė ir Rusija. Europos Sąjungos ataskaitoje nurodoma, kad Rusija skleidė pagrindo neturinčias dezinformacijos kampanijas skirtingomis kalbomis, taip apsunkindama ES komunikaciją, reikalingą Covid-19 pandemijos suvaldymui.
Uhane, kur ir prasidėjo pandemija, veikia aukšto lygio virusologijos tyrimų laboratorija, kurioje mokslininkai jau ilgą laiką tiria šikšnosparnių koronavirusus. Šis atsitiktinis sutapimas puikiai pravertė sąmokslo teorijų kūrėjams. Šioje laboratorijoje daug metų jau dirbanti ekspertė Shi Zhengli paaiškino, kad naujasis Covid-19 neatitiko nė vieno iš jų laboratorijoje surinktų virusų pavyzdžių. Todėl kalbos, kad koks virusas galėjo pasprukti iš jų laboratorijos, neturi jokio pagrindo.
Daugelio skirtingų tyrimų ir visuomenės sveikatos institucijų, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją, ekspertai sako, kad labiausiai tikėtina gyvūniška viruso kilmė.JAV žvalgybos pareigūnai ir dr. Anthony Fauci, vadovaujantis Nacionaliniam alergijos ir infekcinių ligų institutui, taip pat teigė, kad moksliniai tyrimai rodo, jog virusas nebuvo pagamintas laboratorijoje.
Tai patvirtina ir licencijuoti mokslininkai. Anot jų, genetiškai Covid-19 virusas neturi jokių požymių, kad būtų buvęs sukurtas bet kurios šalies laboratorijoje. Paties viruso genomas 96 procentais atitinka šikšnosparnio viruso genomą. Tokie tyrimai buvo publikuoti tarptautiniuose moksliniuose žurnaluose, kuriuos recenzuoja kiti aukšto lygio mokslininkai, o bet kokia rasta klaida yra viešai paneigiama. Laboratorijos sukurtame viruse būtų pastebimas „iškraipytas“ aminorūgšties ir nukleotido santykis, tačiau tokių reikšmingų viruso pakitimų Covid-19 genome nėra.