2020-08-11

Šiurkštūs žodžio laisvės pažeidimai Baltarusijoje

Baltarusijos prezidento rinkimai buvo neskaidrūs ir pilni žodžio laisvės pažeidimų. Žurnalistams nebuvo leista laisvai nušviesti visuomenę apie rinkimus ir saugiai dirbti. Vien tik oficialiais Baltarusijos žurnalistų asociacijos duomenimis, mažiausiai 22 žurnalistai sulaikyti rinkimų dieną, o nuo metų pradžios užfiksuota daugiau nei 130 žurnalistų teisių pažeidimų.

Žiniasklaida Baltarusijoje yra griežtai prižiūrima valdžios. Pagal „Reporters Without Borders“ sudarytą Pasaulio spaudos laisvės indeksą, Baltarusija užima 153 vietą iš 180 šalių (indekse 1 vieta atitinka laisviausią šalį spaudos laisvės atžvilgiu). Žurnalistai be sunkiai gaunamų akreditacijų negali patekti į oficialius renginius, nepriklausomos naujienų svetainės yra blokuojamos, o Valstybės saugumo komiteto (vis dar žinomo kaip KGB) pareigūnai reguliariai skambina žurnalistams aptarti jų darbo.

Ribojimai suintensyvėjo vis labiau artėjant rinkimams – per rinkimų kampaniją fiksuota 60 incidentų prieš žurnalistus, stengiamasi pašalinti bet kokį alternatyvų komunikacijos kanalą, nepriklausomi žurnalistai ir pagrindiniai tinklaraštininkai buvo sulaikyti net tiesioginių transliacijų iš taikių protestų metu. O balsavimo dieną buvo atjungtas internetas, apribota prieiga prie socialinių tinklų. Spaudimą jaučia ne tik vietinė žiniasklaida, bet ir užsienio – ji kaltinama šališkumu bei riaušių skatinimu. Ribojami net Kremliui palankūs žurnalistai – akivaizdu, kad mestos pastangos kontroliuoti visus, net ir „draugiškuosius“. Jau pranešta ir apie suimtus užsienio žurnalistus (tarp jų be žinios dingusiu pasklebtas „Medusa“ žurnalistas Maksim Solopov, „Russian TV“ komanda, Alexander Burakov iš „Deutsche Welle“, „Associated Press“ fotografas Mstislav Chernov).