2021-07-30

LŽC liepos naujienlaiškis: karinio šnipinėjimo programėle buvo persekioti žurnalistai visame pasaulyje

Pasaulį sudrebinęs šnipinėjimo skandalas

Viso pasaulio dėmesį atkreipė Izraelio įmonė „NSO Group“: ji kaltinama autoritariškų ir ne tik vyriausybių aprūpinimu šnipinėjimo programa ,,Pegasus”, skirta mobiliesiems telefonams. Programa naudinga siekiant užkirsti kelią terorizmui ir organizuotam nusikalstamumui, tačiau žurnalistinio tyrimo, kurį atliko 17 redakcijų skirtingose pasaulio šalyse, metu išsiaiškinta, kad persekiota tūkstančiai visuomenės aktyvistų, politikų ir žinomų žurnalistų, įskaitant iš tokių žiniasklaidos priemonių kaip „The Wall Street Journal“, CNN, „The New York Times“, „Al Jazeera“, „El Pais“, „Bloomberg“, „The Economist“, „Reuters“. Atlikus mobiliųjų prietaisų pagal nutekėjusių 50 tūkst. telefonų numerių sąrašą ekspertizę, paaiškėjo, kad ,,Pegasus‘‘ sekė nužudytą Meksikos reporterį Cecilio Pinedą, nužudyto Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi artimuosius, Azerbaidžaną valdančio Alijevų klano turtų kilmę tyrusią žurnalistę Khadiją Ismailovą, kuriai daugybę metų buvo uždrausta išvykti iš šalies, ir daugelį kitų. Dauguma nukentėjusiųjų – Azerbaidžane, Bahreine, Indijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kazachstane, Meksikoje, Maroke, Ruandoje, Saudo Arabijoje ir Vengrijoje. Vienintelė Europos šalis, minėta šiame tyrime, neigė naudojanti ,,Pegasus”.

„Pegasus” šnipinėjimo programai aktyvuoti nereikia telefono savininko veiksmų – ji pradeda veikti gavus specialų duomenų paketą, pavyzdžiui, sms žinute. Užkrėtus mobilųjį telefoną, nepastebimai renkama informacija: el. laiškai, tekstai, kontaktai, vietovės duomenys, nuotraukos ir vaizdo įrašai. Be to, ,,Pegasus‘‘ gali įjungti telefono mikrofoną bei kamerą ir slapta įrašinėti.

„NSO Group“ teigia, kad jai mesti kaltinimai yra neteisingi. Tuo metu ,,Amnesty International” sukūrė programinę įrangą, skirtą kiekvienam norinčiam pasitikrinti, ar telefonas nėra užkrėstas ,,Pegasus”.

Prieš LGBT eitynes Gruzijoje – smurto protrūkis

Kraštutinių dešiniųjų protestuotojai užpuolė ir sužeidė daugiau nei 50 žurnalistų, kurie ruošėsi rengti pranešimus apie LGBT ,,Pride‘‘ Tbilisyje. Tarp sužeistų žurnalistų Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo (RFE / RL) žurnalistė Tornike Mandaria, „Tabula“ naujienų žurnalistė Mako Jabua ir Gruzijos viešojo transliavimo (GPB) kamerų operatorė Ilia Tvaliashvili. Taip pat buvo sužeisti žurnalistai iš „TV Pirveli“, „Formula TV“, „Rustavi2tv“, „TV Imedi“ ir „Interpressnews“ žiniasklaidos kanalų. Žurnalistai buvo persekiojami, mušami, buvo pavogta ir apgadinta jų įranga.

Praėjus savaitei po Gruzijos nepriklausomos televizijos „Pirveli“ operatoriaus Aleksandro Lashakaravo sumušimo per LGBT ,,Pride‘‘, jis buvo rastas negyvas savo namuose. Mirtis siejama su patirtu smurtu per eitynes. Po šio įvykio tūkstančiai žmonių rinkosi prie parlamento ir valdančiosios partijos „Georgian Dream“ biuro, ragindami ministrą pirmininką ir vidaus reikalų ministrą atsistatydinti. Vėliau keturios nepriklausomos Gruzijos televizijos „Formula“, „Mtavari“, „Pirveli“ ir „Kavkasia“ 24 valandoms sustabdė transliacijas, protestuodamos dėl išpuolių prieš žurnalistus ir operatoriaus žūtį.

Prenumeratų era

Naujienlaiškių platforma „Substack“ aktyviai auga – ji paskelbė, kad 10 populiariausių jos autorių per metus iš prenumeratorių uždirba daugiau nei 20 milijonų dolerių (16,8 mln. Eur). Technologijų verslas šiuo metu siekia padidinti galinčių užsidirbti iš mokamų prenumeratų skaičių – visiems suinteresuotiems siūlys nemokamą kursą „Zoom“ platformoje.

Prenumeratos auga ir Baltijos šalyse. „Ekspress Grupp“ per metus skaitmeninių prenumeratų skaičių išaugino 76 proc. ir bendrai šiuo metu turi daugiau nei 69 tūkstančius prenumeratorių. „Ekspress Media“ priklauso naujienų portalas „Delfi“, laikraščiai „Eesti Päevaleht“, „Maaleht“, „Eesti Ekspress“ ir keletas kitų populiarių žurnalų. Lietuvoje „Delfi“ skaitmeninių prenumeratorių skaičius per metus išaugo beveik penkis kartus. Šiuo metu jų yra daugiau nei 12 tūkstančių.

Vengrijos premjeras – spaudos laisvės priešų sąraše

Nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną įtraukė į spaudos laisvės priešų sąrašą.Spaudos laisvės priešų sąrašą sudaro 37 valstybių ir vyriausybių vadovai, kurie užgniaužia spaudos laisvę savo vadovaujamose šalyse. Vengrijoje regioninė spauda nuo 2017 m. yra valdoma premjerui palankių verslininkų, o 2018 m. beveik 500 provyriausybinių žiniasklaidos bendrovių buvo sujungtos į vieną įmonę, kas leidžia centralizuotai koordinuoti turinį. Į šių metų sąrašą naujai įtraukti Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas ir Honkongo lyderė Carrie Lam.

Dorojimasis su žiniasklaida ir pilietine visuomene Baltarusijoje tęsiasi

Baltarusijoje leidžiami laikraščiai „Intex-press“, „Brestkaja gazeta“ ir naujienų svetainė orsha.eu pranešė apie saugumo struktūrų darbuotojų apsilankymą jų redakcijose. Atliekamas kratas Baltarusijos tyrimų komitetas aiškina tariamu jų dalyvavimu šešėlinėse finansinėse schemose.

Ekstremistiniu paskelbtas ir užblokuotas Belsat kanalas. Be to, pranešta ir apie opozicijos laikraščio „Naša Niva“ interneto svetainės užblokavimą. Generalinei prokuratūrai apkaltinus jį neįvardintos neteisėtos informacijos skelbimu. Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA) pranešė, kad pareigūnai atliko kratas „Naša Niva“ biuruose, sulaikė svetainės vyriausiąjį redaktorių J. Marcinovičių, redaktorių Andrejų Skurką ir apieškojo jų butus. Dar keturi „Naša Niva“ žurnalistai buvo nepasiekiami. 1906 metais įkurtas laikraštis „Naša Niva“ yra seniausias ir autoritetingiausias Baltarusijos žiniasklaidos leidinys. Šis leidinys išsamiai aprašinėjo trukusius protestus prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.  BŽA dėl šalyje susidariusios padėties paskelbė pareiškimą, kuriuo reikalauja nutraukti „nepriklausomos žiniasklaidos naikinimą‘‘.

Šturmas Kataro valstybės finansuojamoje televizijoje

Tuniso prezidentui paleidus parlamentą, Al Jazeera biure atliktos kratos, o žurnalistai išsiųsti namo.

Palankūs pokyčiai Lietuvos žurnalistams

Nuo liepos 1 d. žurnalistai galės neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų. Jie turės galimybę nemokamai naudotis Juridinių asmenų, Nekilnojamojo turto ir Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos – aktualiais ir istoriniais duomenimis.

Kubos valdžia blokuoja socialinius tinklus

Reaguodama į masinius protestus dėl šalį purtančios ekonomikos krizės, maisto trūkumo ir užsikrėtimų COVID-19 virusu šuolio, Kubos valdančioji partija pradėjo blokuoti prieigą prie „Facebook“, „WhatsApp“, „Instagram“, „Signal“ bei „Telegram“. Tokiu represinių režimų įrankiu siekiama užgniaužti vykstančius neramumus. Tokios šalys kaip Mianmaras ir Venesuela susidūrusios su protestais taip pat griebėsi panašių priemonių. Skaitmeninių teisių gynėjai pabrėžia, kad skaitmeninės priespaudos įrankiai kelia grėsmę vartotojams ir stiprina jų atskirtį.

 JAV toliau siekia ,,WikiLeaks‘‘ lyderio ekstradicijos, nuteisė pranešėją

Vestminsterio teismas anksčiau nusprendė, kad Didžiosios Britanijos Belmaršo kalėjime esantis Julian Assange negali būti išduotas teisminiam persekiojimui į JAV dėl sunkios savo psichologinės būsenos, tačiau JAV vyriausybė šį sprendimą siekia apskųsti. Iš buvusio „Wikileaks” lyderio taip pat atimta Ekvadoro pilietybė – šią jis gavo 2018-aisiais, kuomet nuo gresiančio teisminio persekiojimo slėpėsi šalies ambasadoje Londone.  ,,WikiLeaks‘‘ įkūrėjui JAV gresia 175 metai kalėjimo.

45 mėn. kalėjimo bausmė skirta Daniel Hale’ui – buvusiam JAV kariuomenės analitikui, kuris žurnalistui nutekino ypač slaptą informaciją apie karinę dronų (bepiločių orlaivių) programą, įgyvendintą Afganistane. Pranešėjas tvirtino, kad programos metu žuvo daugybė civilių asmenų ir dėl to jis jaučia kaltę. Teisėjas motyvavo, jog buvęs karys neišnaudojo visų galimybių pranešti apie dronų programos daromą žalą vidiniais kanalais. Pagal Daniel Hale liudijimus sukurtas dokumentinis filmas ,,National Bird”(Nacionalinis paukštis), prieinamas ir Netflix kanale.

Darbe žuvo garsūs žurnalistai: „Reuters“ fotografas ir Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris

Nyderlanduose, Europos šalyje, kuri spaudos laisvės indekse užima aukštą 6 vietą, nužudytas kriminalinių nusikaltimų žurnalistas Peteris R. de Vriesas – jį pašovė einantį iš televizijos studijos. Pastaruoju metu žurnalistas buvo sulaukęs grasinimų iš organizuoto nusikalstamumo atstovų.

Afganistane, netoli sienos su Pakistanu, žuvo Pulitzerio premiją pelnęs naujienų agentūros „Reuters“ fotografas Danishas Siddiqui. Tuo metu jis rengė reportažą apie afganistaniečių saugumo pajėgų ir Talibano kovas prie vienos sienos perėjos. D. Siddiqui priklauso komandai, 2018 metais gavusiai Pulitzerio premiją už apybraižos žanro fotografiją. Premija buvo paskirta už rohinjų pabėgėlių krizės dokumentavimą.