2021-07-02

LŽC birželio naujienlaiškis: augo pasitikėjimas žiniasklaida, Rusijoje ir Honkonge uždaryti nepriklausomi leidiniai

Paskelbti „Reuters“ instituto tyrimo rezultatai rodo, kad pandemija iš dalies padėjo atkurti nusilpusį pasitikėjimą žiniasklaida ir dar labiau pastūmėjo žiniasklaidą skaitmenizacijos link. Ištyrus 46 daugiausiai demokratinių šalių iš 6 žemynų žiniasklaidos situaciją paaiškėjo, kad pasitikėjimas žiniasklaidos priemonėmis padidėjo šešiais procentiniais punktais ir dabar siekia 44 proc. Suomijoje išlieka aukščiausias pasitikėjimas – 65 proc. ,,Baltijos tyrimų‘‘ atlikta apklausa parodė, kad lyginant su geguže pasitikėjimas žiniasklaida Lietuvoje padidėjo dviem procentais ir dabar siekia 52 proc.

Nuo birželio 12-osios – Rusijos nepriklausomybės dienos leidybą sustabdė „VTimes“ – viena paskutiniųjų nepriklausomų šalies žiniasklaidos redakcijų. Šį sprendimą redaktoriai priėmė po to, kai valdžia laikraštį įtraukė į ,,užsienio agentų‘‘ sąrašą. Jame yra apie 20 žiniasklaidos priemonių. Tarp jų: ,,Meduza‘‘, „Pervoje Antikorupcionnoje SMI“ , „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“. Organizacijos ar asmenys, kurie Rusijoje laikomi „užsienio agentais“, turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo medžiagą. To nedarant jiems gali grėsti baudos ar persekiojimas. Be to, tokie reikalavimai atstumia reklamos užsakovus, kurie nenori pirkti reklamos pas ,,užsienio agentus‘‘. Pastaruoju metu Rusija dar aktyviau ėmėsi spausti nepriklausomą žiniasklaidą. Praktika paprastai užsienyje registruotas žiniasklaidos priemones žymėti ,,užsienio agentais‘‘ prasidėjo 2017  metais,  kai  Kremliaus   finansuojama   televizija   RT buvo pripažinta užsienio agente Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Kad nutraukia leidybą paskelbė ir Honkongo prodemokratinis laikraštis „Apple Daily“. Šis leidinys ir už grotų esantis jo savininkas Jimmy Lai tvirtai palaiko prodemokratinį judėjimą Honkonge ir aštriai kritikuoja autoritarinius Kinijos vadovus. Leidinyje neseniai buvo atliktos kratos ir įšaldytos jo visos sąskaitos.  Šiuo metu didžioji dalis Honkongo žiniasklaidos priklauso Kinijos komunistų partijai ir Honkongo verslo interesų grupėms. Uždarius „Apple Daily“ ir apribojus visuomeninį transliuotoją, prodemokratinės žiniasklaidos smarkiai sumažėjo.

Po žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo atlikto tyrimo apie logistikos sektoriaus verslo piktnaudžiavimą mokant atlygį vairuotojams ir galimai slepiant mokesčius, Seimas priėmė Darbo kodekso pataisas. Jomis nuspręsta nuo 2022 m. sausio 1 d. apriboti galimybę darbo užmokestį ir dienpinigius išmokėti grynaisiais pinigais.

Tiriamosios žurnalistikos centras ,,Siena‘‘ išsiaiškino, kad Aleksandro Lukašenkos režimas aktyviai palaiko milžinišką šešėlinės ekonomikos mechanizmą – cigarečių kontrabandą. Europos Sąjunga pritaikė sankcijas Baltarusijos oligarchams Aliaksejui Aleksinu ir Aleksandrui Zaicevui, kurių veikimo metodais „Siena“ domėjosi kartu su nepriklausoma televizija „Belsat“.

LRT Tiriamosios žurnalistikos skyrius išsiaiškino, kad Seime rengiant miškų įstatymo pataisas įtaką politikams darė didieji pramonininkai. Jie norėjo pirmumo teise įsigyti medienos iš valstybinių miškų. LRT Tyrimų skyriaus surinkti duomenys parodė, kad didelė dalis valstybinės medienos yra neapskaitoma, o Valstybinių miškų urėdijos samdomi nepriklausomi matuotojai gauna atlygį ir iš didžiųjų žaliavų pirkėjų. Priėmus įstatymo pataisas, Valstybinių miškų urėdijai grėstų milijoniniai nuostoliai.

Birželį Europos futbolo čempionate įvykęs incidentas, kai danų futbolininkas Christianas Eriksenas be sąmonės guli ant vejos ir yra rodomas stambiu planu, išryškino vieną pagrindinių žurnalistų etinių dilemų – visuomenės intereso ir viešo asmens privatumo koliziją. Bandydami apsaugoti žaidėją nuo žiniasklaidos dėmesio, Erikseno komandos draugai užstojo jį nuo kamerų. Vėliau BBC pripažino, kad tai buvo neetiška žaidėjo ir jo artimųjų atžvilgiu ir atsiprašė dėl šio įvykio.

Baltarusijos žurnalistų asociacija pranešė, kad Teisingumo ministerija pradėjo šios asociacijos plataus masto patikrinimą. O aktyviems žurnalistams vis dar yra skiriamos įkalinimo bausmės ir jie yra suimami. Šio mėnesio pradžia Baltarusijos sporto žurnalistams buvo labai įtempta – pirmąją birželio savaitę sulaikyti net trys sporto žurnalistai. Iš viso šiais metais Baltarusijoje  suimti 137 žurnalistai.

Lietuva kartu su Jungtinių Tautų (JT) Žurnalistų apsaugos draugų grupės pirmininkėmis bei kitomis grupės narėmis paskelbė bendrą pareiškimą dėl gegužės 23 d. Baltarusijoje sulaikyto žurnalisto Ramano Pratasevičiaus ir Sofios Sapegos. Jame raginama nedelsiant paleisti besąlygiškai suimtus žurnalistus, gerbti jų žmogaus teises ir pagrindines laisves. Šiuo metu Baltarusijoje kalinami 24 žurnalistai. Nors Pratasevičiui ir Sapiegai skirtas namų areštas, bet kaltinimai nėra panaikinti.

Ne tik Baltarusijoje, bet ir kitose šalyse žurnalistai patiria persekiojimą. Serbijoje KRIK tinklo žurnalistui Milica Vojinovic ir vyriausiam redaktoriui Stevan Dojčinović šalies saugumo struktūros vadovas pateikė civilinį ieškinį dėl tariamo šmeižto bei reputacijos menkinimo. Europos žurnalistų federacija pastebi, kad tai daroma tam, kad būtų įbaugintos žiniasklaidos organizacijos, tiriančios nusikaltimus ir korupcinius politikų bei valstybės tarnautojų ryšius.

Europos žurnalistų federacija griežtai smerkia ir Kroatijoje paplitusią praktiką, kurios tikslas yra cenzūruoti, įbauginti ir nutildyti kritikus juos apkraunant teismo procesais. Slovėnijos ministro pirmininko Janez Janšos vyriausybė sistemingai stengiasi pakenkti ją kritikuojančiai žiniasklaidai. Bandoma perimti transliuotojų ir nacionalinės naujienų agentūros kontrolę, naudojant teisinį ir administracinį spaudimą. Politikų ir valstybės tarnautojų žodiniai ir fiziniai išpuoliai prieš žurnalistus Bosnijoje, Baltarusijoje, Slovakijoje, Maltoje, Prancūzijoje ir daugelyje kitų šalių kelia nerimą.