2021-09-30

LŽC rugsėjo naujienlaiškis: socialiniai tinklai cenzūruoja Rusijos opoziciją, mažiau politikos naujienų „Facebook’e”

Įtampa tarp globalių technologijų milžinių ir Kremliaus auga

Rusijos parlamento rinkimų mėnesį „Apple“, „Google“ ir „Telegram“ cenzūravo Aleksejaus Navalno „išmaniojo balsavimo“ programėlę, o ,,Youtube‘‘ blokavo Rusijos televizijos kanalus.  A. Navalno organizacijos rinkimuose ragino palaikyti „Vieningosios Rusijos” konkurentus. Sprendimas blokuoti su rinkimais susijusius A. Navalno organizacijos botus priimtas motyvuojant galiojančiu draudimu agituoti balsavimo metu ir teigiant, jog jo organizacijos Rusijoje pripažintos ekstremistinėmis. „Youtube“ taip pat pranešė laikinai blokuojantis Rusijos RT DE ir „Der Fehlende Part“ kanalus vokiečių kalba. Šie kanalai pažeidė platformos taisykles, skleisdami klaidinančią informaciją apie COVID-19 ir skiepus. Rusijos ryšių reguliavimo tarnyba „Roskomnadzor“ grasina, jei draudimas nebus atšauktas, „Youtube“ kanalas bus blokuotas visoje Rusijoje.

Mažiau politikos ,,Facebook‘‘ tinkle

Socialinis tinklas „Facebook“ tęs politinio turinio mažinimo bandymus Airijoje, Ispanijoje ir Švedijoje. Remiantis paties socialinio tinklo vertinimu, politinis turinys internete sudaro 6 proc. „Facebook“ turinio. Labiausiai dėl tokios „Facebook“ politikos nukentės naujienų žiniasklaidos kanalai. Sumenkus politinių naujienų matomumui, gali sumažėti ir internetinės žiniasklaidos vartotojų srautas.

Talibanas smurtauja prieš Afganistano žurnalistus

Tarptautiniu mastu sklandančiose nuotraukose matyti Kabulo dienraščio „Etilaatroz“ fotografo Nematullah Naqdi ir reporterio Taqi Daryabi kūnai nusėti randais ir mėlynėmis. Jie policijos nuovadoje buvo mušami lazdomis, elektriniais laidais. Žurnalistai buvo suimti, nes pranešė apie moterų teisių demonstraciją Kabule ir buvo apkaltinti organizavę šį protestą. Kitiems žurnalistams taip pat buvo užkirstas kelias filmuoti vykusį protestą. Sulaikytas „Tolonews“ fotožurnalistas Wahidas Ahmadi, konfiskuotas jo fotoaparatas. Išpuolių padaugėjo po to, kai Talibanas paskelbė naują vyriausybę.

Naujas tribunolas tirs žurnalistų nužudymus

„Free Press Unlimited“ (FPU), „Reporters Without Borders“ (RSF) ir Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) įsteigė tribunolą, kuris tirs žurnalistų nužudymus ir reikalaus vyriausybių atsakomybės. Smurto prieš žurnalistus visame pasaulyje daugėja. Nuo 1992 m. žuvo daugiau nei 1400 žurnalistų, o aštuoniuose iš dešimties atvejų žudikai išeina į laisvę.  Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen savo metiniame pranešime pabrėžė blogėjančią žiniasklaidos laisvės padėtį Europos Sąjungoje. Vėliau buvo pateiktos rekomendacijos dėl žurnalistų saugumo.

Lietuvos ir Lenkijos žiniasklaidos priemonės išreiškė nepasitenkinimą draudimu dirbti Baltarusijos pasienyje

Didžiausios Lietuvos žiniasklaidos priemonės kreipėsi į prezidentą ir atsakingas institucijas reikalaudamos sudaryti galimybę žurnalistams dirbti Lietuvos ir Baltarusijos pasienio teritorijoje. Draudimas riboja žiniasklaidos teisę gauti ir skleisti informaciją visuomenei reikšmingais klausimais. Tuo tarpu kaimyninėje Lenkijoje daugiau kaip 30 žiniasklaidos organizacijų išreiškė pasipiktinimą draudimu dirbti pasienyje su Baltarusija. Tarptautinė organizacija ,,Reporteriai be sienų‘‘ Lenkijoje paskelbė nepaprastąją spaudos laisvės padėtį.

Už trukdymą Lietuvos žurnalistams dirbti – bauda iki 140 eurų

Seime bus svarstomos Administracinių nusižengimų kodekso pataisos fiziniams asmenims, kurie trukdo žurnalistams dirbti savo tiesioginį darbą. Tai užtrauktų baudą nuo 20 iki 140 eurų. Dabar galiojantys teisės aktai administracinę atsakomybę numato tik valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų vadovams.

,,Žinių radijas‘‘ prisijungė prie Europos radijo stočių tinklo

Tapęs Europos radijo stočių tinklo „Euranet Plus“ nariu ,,Žinių radijas‘‘ bendradarbiaus su kitų Europos Sąjungos šalių žurnalistais informuojant apie Europos Sąjungos naujienas. Šis tinklas vienija Europos Sąjungos transliuotojus, rengiančius programą 12 oficialių ES kalbų, kuri pasiekia daugiau kaip 15 mln. auditoriją.

Aiškėja daugiau įtariamųjų dėl garsios Šiaurės Airijos žurnalistės nužudymo

Šiaurės Airijos policija areštavo keturis įtariamuosius, susijusius su žurnalistės Lyros McKee nužudymu. Ji 2019 m. buvo nušauta per riaušes ir susirėmimus su policija. Atsakomybę už jos mirtį pripažino Šiaurės Airijos disidentų respublikonų grupuotė „Naujoji IRA“ (New IRA). Lyra McKee daugiausiai dėmesio skyrė sudėtingai Šiaurės Airijos istorijai. Žurnalistė buvo pirmoji auka po ilgos pertraukos – nuo 2001 m. Jungtinėje Karalystėje vykdydamas savo pareigas nebuvo nužudytas nė vienas žurnalistas.

Mianmaras – antras pagal dydį žurnalistų kalėjimas

Į 54 žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų, šiuo metu esančių karinės chuntos kalėjimuose Mianmare, sąrašą įtraukti dar du vardai. Tai „Mizzima News“ buvęs vyriausiasis redaktorius Myo Thantas ir naujienų agentūros „Channel Mandalay“ žurnalistas Win Naing Oo. Šie areštai liudija Mianmaro kariuomenės žiaurų elgesį su žurnalistais, jų persekiojimą, daromą spaudimą artimiesiems ir laikymą nelaisvėje. Per pastaruosius septynis su puse mėnesio nuo vasario 1 d. įvykusio valstybės perversmo Mianmaras tapo antru pagal dydį žurnalistų kalėjimu pasaulyje. Tik Kinija sulaiko daugiau.

,,The New York Times‘‘ sulaukė įspūdingos sumos ieškinio iš buvusio Amerikos prezidento

Donaldas Trumpas pateikė 100 mln. dolerių ieškinį „The New York Times“ ir savo dukterėčiai Mary Trump, tvirtindamas, kad jie surezgė „klastingą sąmokslą“, siekdami gauti jo mokesčių deklaracijas dienraščio tyrimui, susijusiu su jo verslo imperija „The Trump Organization“. Laikraščio straipsnyje tvirtinama, kad D.Trumpas gavo daugiau kaip 400 mln. dolerių iš tėvo nekilnojamojo turto imperijos, daugiausia per nesąžiningas mokesčių schemas. Šis tyrimas yra pelnęs Pulitzerio apdovanojimą.

Įteikti Romo Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai 

Romo Sakadolskio vardo žurnalistikos forume įteikti apdovanojimai už išskirtinę fakto, nuomonės, pramogos ir tiriamąja žurnalistiką. Už išskirtinę nuomonės žurnalistiką buvo apdovanotas Lietuvos žurnalistikos centro lektorius Rimvydas Valatka.

Regionų žurnalistai kviečiami semtis vertingų žinių ,,Žurnalistų pusryčių‘‘ renginiuose

Startavo Lietuvos žurnalistikos centro kartu su „Transparency International“ Lietuvos skyriumi ir Britų taryba vykdomas projektas – seminarų ir mokymų serija „Žurnalistų pusryčiai“. Pirmasis renginys įvyko Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje. Antrasis – susitikimas su BBC žurnaliste Stephanie Hegarthy, daug pranešančia nelegalios migracijos temomis Didžiojoje Britanijoje, vyks šiandien 15 val. nuotoliniu būdu. Iš viso regionuose ir nuotoliniu būdu planuojama surengti seminarų dešimčia skirtingų temų. Mokymai vyks nuo rugsėjo ir gruodžio mėnesio, mokymų programa skelbiama Lietuvos žurnalistikos centro puslapyje.

Naujos galimybės tobulėti žurnalistams ir ekspertams

Pradedame registraciją į neformalias Ryšių su visuomene ir rinkodaros komunikacijos studijas Lietuvos žurnalistikos centre. 110 akad. valandų trukmės programoje klausytojai tobulina praktinius įgūdžius ir turi galimybę kartu su individualiais mentoriais parengti savo įmonės ar organizacijos komunikacijos planą. 4 mėnesius truksiančių kursų pradžia – lapkričio 12 d.

Sykiu vyksta registracija ir atranka į Ekspertų žiniasklaidos mokymus – žurnalistų vedamus įvairių sričių specialistams, norintiems, galintiems ar dažnai komentuojantiems žiniasklaidai. Mokymus remia Švedijos ambasada Lietuvoje ir Švedijos institutas. Ekspertams jie yra nemokami. Registracija į mokymus – iki spalio 10 d.