2021-10-29

LŽC spalio naujienlaiškis: Nobelis žurnalistams, kova už teisę viešinti informaciją ir Pandoros popierių skrynia

Dėl teisės skelbti įtakingų verslininkų pavardes laukiama naujų sprendimų

Po kilusio žurnalistų pasipiktinimo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad nagrinės galimybę atnaujinti portalo ,,Atvira Klaipėda” skundo svarstymą. Už tai, kad įvardijo verslininką, laimintį viešuosius pirkimus, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pripažino portalą pažeidus verslininko privatumą pagal Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR). Žurnalistai tokią etikos prievaizdės išvadą apskundė, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiama nutartimi skundą atmetė.

Kol laukiama naujų sprendimų ,,Atviros Klaipėdos” byloje, džiugios žinios pasiekė LRT tyrimų skyriaus žurnalistus. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo kolegija paskelbė, kad uostamiesčio verslininkas Igoris Udovickis, kuomet LRT gilinosi į jo paramą rinkimuose dalyvaujantiems politikams ir verslo reikalais, buvo trumpam tapęs viešuoju asmeniu. Todėl skirtingai nei aiškino Žurnalistų etikos inspektorė, įvardijus jo asmenį privatumas pagal BDAR nebuvo pažeistas.

Po kilusių skandalų Seime buvo pritarta keisti Visuomenės informavimo įstatymą tikslinant viešojo asmens sąvoką.

,,Pandoros popieriai” apnuogino mokesčių vengiančius pasaulio galinguosius

35 esami ir buvę pasaulio šalių lyderiai, įskaitant Didžiosios Britanijos ekspremjerą Tony Blairą ir Ukrainos prezidentą Volodymirą Zelenskį, 330 politikų ir aukštų valdininkų, milijardieriai iš JAV ir Rusijos rikiuojasi į vieną gretą su sukčiais, bėgliais ir žmogžudžiais, ofšoruose slepiančiais dažnai nelegaliais būdais įgytą turtą. Kaip parodė Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo (ICIJ) tyrimas, minėtieji lyderiai, perkeldami turtus į mokesčių rojus, išvengia mokesčių savo šalyse. Dokumentuose minimas ir Lietuvos garbės konsulas Šveicarijoje, kuris prabangia nuosavybe dalijasi su V. Putino artimos aplinkos žmonėmis. ,,Pandoros popieriai‘‘ iki šiol yra didžiausios apimties konfidencialių dokumentų nutekėjimas. Lietuvoje popierius analizuoja ir aiškinasi, kaip mokesčių rojaus šalis išnaudoja Baltarusijos režimas, Tiriamosios žurnalistikos centras ,,Siena”.

Nobelio taikos premija atkreipė pasaulio dėmesį į žurnalistų kovas už saviraiškos laisvę

Apdovanota buvusi CNN biurų Azijoje vadovė, tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „Rappler“ įkūrėja ir redaktorė filipinietė Maria Ressa, kuri kritiškai aprašė šalies lyderį ir jo kruviną karą su narkotikais. Kitas laureatas – rusas Dmitrijus Muratovas kartu su kolegomis įkūręs Rusijos nepriklausomą laikraštį „Novaja gazeta“, pripažinimą pelnė už dešimtmečius besitęsiančias pastangas ginti žodžio laisvę savo šalyje. Šioje redakcijoje vykdydami savo pareigą jau nužudyti šeši žurnalistai ir laikraščio bendradarbiai.

Vienos iš jų – apie Čečenijos konfliktą daug rašiusios Annos Politkovskajos 15-ąsias mirties metines prie Rusijos ambasadų Paryžiuje, Berlyne, Londone ir prie “Novaja Gazeta” biuro minėjo organizacija ,,Reporteriai be sienų’’. Diena sutapo su Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtadieniu, todėl minėjimo dalyviai į orą paleido 1000 balionų su grotažyme #UnhappyBirthdayMrPutin.

Buvusi ,,Facebook‘‘ darbuotoja apkaltino įmonę pelnantis iš patyčių, neapykantos kalbos ir dezinformacijos

Duomenų analitike dirbusi Francis Haugen laikraščiui „The Wall Street Journal“ atskleidė, kad ,,Facebook“ žinojo apie kenksmingą socialinių tinklų poveikį, tačiau nesiėmė nieko keisti. Praėjus dienai po šių pareiškimų septynias valandas dėl didžiulio masto ryšio sutrikimo neveikė ,,Facebook‘‘, ,,Instagram“ ir „WhatsApp“. Skandalų ir kovų su konkurentais purtomas ,,Facebook‘‘ paskelbė apie planus keisti savo prekės ženklą, jau numatytas ir naujas pavadinimas – ,,Meta”.

Sveikatos apsaugos ministerija įsivėlė į neskaidrius žiniasklaidos pirkimus

SAM įsigijo ,,Delfi‘‘ ir ,,Youtube‘‘ kanale transliuojamą laidą „Kitokie pasikalbėjimai“, kurioje dalyvavo sveikatos apsaugos ministro visuomeninis patarėjas Edgaras Kulikauskas, dar žinomas „Ciniško chirurgo“ slapyvardžiu. Kad tai apmokėtas ir užsakytas turinys nebuvo pažymėta, nors tai būtina daryti pagal Visuomenės informavimo įstatymą. Po įvykio portalas Delfi.lt, kuriame transliuota laida, paskelbė apie tai nieko nežinojęs ir dėl to nutraukė sutartį su laidos kūrėjais, o laidos kūrėjai paskelbė atsisakantys SAM siūlomų pinigų.Prodiuseris taip pat patikino, kad ir anksčiau į eterį yra išleidęs nežymėtų užsakytų laidų, tačiau auditorija apie tai, kuriose laidose buvo paslėpta reklama, išsamiau nebuvo informuota.

Didžiausiam baltarusių portalui iškelta baudžiamoji byla

,,Tut.by‘‘ darbuotojams pareikšti kaltinimai dėl socialinės nesantaikos kurstymo. 2020 metų gruodį Minsko ekonominis teismas atėmė iš šio portalo žiniasklaidos priemonės statusą, jis buvo užblokuotas dėl įstatymais draudžiamos informacijos publikavimo, pripažintas „ekstremistiniu“. Penkiolika ,,Tut.by‘‘ darbuotojų buvo uždaryti tardymo izoliatoriuose arba jiems buvo skirtas namų areštas.

Lietuvos naujienų portaluose nebelieka galimybės komentuoti straipsnių apie skiepus.

Komentarus naikina Delfi, 15min.lt, Lrytas.lt, Madeinvilnius.lt, ve.lt.

Lietuvos žurnalistikos centro organizuojami mokymai ir renginiai

Jau lapkričio 12 d. prasideda Ryšių su visuomene ir rinkodaros komunikacijos studijos Lietuvos žurnalistikos centre. 4 mėnesius truksiančioje 110 akad. valandų trukmės programoje klausytojai tobulina praktinius įgūdžius ir turi galimybę kartu su individualiais mentoriais parengti savo įmonės ar organizacijos komunikacijos planą. Registracijų laukiame iki lapkričio 8 d.

Taip pat kviečiame sekti naujienas apie ,,Žurnalistų pusryčių’’ renginius. Vykdome registraciją į lapkričio 4 d. nuotolinį seminarą apie propagandą su Viktor Denisenko ir tiriamąją žurnalistiką su Jurga Tvaskiene.

Lapkričio 10 d. Laukia renginys su žiniasklaidos teisės eksperte Asta Bajoriene – gilinsimės į temą ,,Žurnalistų teisė gauti ir skleisti informaciją bei asmenų privatumo užtikrinimas pagal BDAR: ar įmanoma pusiausvyra?”. Kviečiame registruotis.