2021-09-06

Regionų žurnalistai kviečiami semtis vertingų žinių ,,Žurnalistų pusryčių‘‘ renginiuose

Startuoja ir į šalies regionus išvyksta Lietuvos žurnalistikos centro kartu su ,,Transparency International“ Lietuvos skyriumi ir Britų taryba vykdomas projektas – seminarų ir mokymų serija ,,Žurnalistų pusryčiai‘‘. Jais siekiama pastiprinti kokybišką nepriklausomą žurnalistiką nedidelėse bendruomenėse, suteikti naujų žinių žiniasklaidos auditorijoms ir tobulinti Lietuvos regionuose dirbančių žurnalistų profesinius įgūdžius. Ypatingas dėmesys skiriamas žurnalistams, dirbantiems žiniasklaidos priemonėse, veikiančiose Visagino, Klaipėdos, Šalčininkų, Vilniaus rajonuose. Pirmasis renginys vyks jau rugsėjo 23-ąją Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje. Iš viso regionuose ir nuotoliniu būdu planuojama surengti seminarų dešimčia skirtingų temų.

Šiuo metu galima matyti, jog regionuose dirbančių žurnalistų poreikiai gauti naujų žinių lieka neatliepti. Girdint apie patiriamą spaudimą žurnalistų nepriklausomumui iš vietos valdžios ir verslo institucijų, o regionų lygmeniu sparčiai sklindant dezinformacijai, su kuria dorotis tenka nedidelėms žurnalistų komandoms – orientuotis į regioninės žiniasklaidos auditoriją kaip niekad aktualu.

,,Kokybiškas Lietuvos regionų žurnalistų darbas yra gyvybiškai svarbus žmonėms ir jų gerovei – dėl to norime paremti ir palaikyti atsakinga žurnalistine veikla užsiimančius profesionalus. Visgi vietos žurnalistų auditorija neapsiribojame – temos bus aktualios ir žiniasklaidos skaitytojui, aktyviam miestelio inteligentui, studentui ar moksleiviui, taip pat kitam už informacijos sklaidą atsakingam profesionalui”, – sako Lietuvos žurnalistikos centro vadovė Džina Donauskaitė.

,,Žurnalistų pusryčių” seminarų metu kartu su profesionalais bus nagrinėjami būdai, kaip profesionaliai pasirengti aktualių temų, tokių kaip migracija, nušvietimui, taip pat – kaip efektyviai naudotis teise gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybės įstaigų, kaip paruošti regioninio laikraščio skaitmeninės plėtros strategiją ir prisijaukinti socialinius tinklus.

Mokymus ves patyrę žiniasklaidos profesionalai – BBC News korespondentė Stephanie Hegarty, publicistas ir redaktorius Rimvydas Valatka, LRT tiriamosios žurnalistikos skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė, Delfi.lt socialinių medijų žinovė žurnalistė Jūratė Žuolytė, žiniasklaidos ekspertė Aistė Žilinskienė ir kiti.

TILS vadovas Sergejus Muravjovas sako: ,,Labai norėčiau, kad „Žurnalistų pusryčiai“ taptų saugia erdve aptarti žurnalistikos naujoves, iššūkius ir sėkmės istorijas, kurios sulauktų atgarsių visose redakcijose ir paskatintų mus visus tobulėti’’.

Britų tarybos direktorė Ona Marija Vyšniauskaitė teigia: ,,Regioninės žiniasklaidos vaidmuo kuriant bendruomeninius ryšius yra nepamainomas.Todėl džiaugiamės galėdami prisidėti didinant regioninės žiniasklaidos bei vietos organizacijų atstovų dalyvavimą ,,Žurnalistų pusryčių‘‘ veiklose‘‘.

Seminarų ir mokymų medžiaga bus transliuojama nuotoliniu būdu, o po jų prieinama Lietuvos žurnalistikos centro „Youtube“ kanale.

Mokymai vyks nuo rugsėjo ir gruodžio mėnesio, mokymų programa skelbiama Lietuvos žurnalistikos centro puslapyje. Dalyvių skaičius ribotas, todėl bus reikalinga registracija. Šie mokymai dalyviams yra nemokami.

Projekto organizatoriai tikisi, kad įgytas žinias žurnalistai pritaikys savo žiniasklaidos priemonėse, o tai sustiprins ir auditorijos pasitikėjimą.

Lietuvos žurnalistikos centras jau daugiau kaip 20 metų organizuoja žurnalistikos mokymus profesionalams ir pradedantiesiems, vykdo projektus, gerinančius žiniasklaidos kokybę ir medijų raštingumo situaciją. Centras rūpinasi interneto medijų raštingumu jaunimo ir profesionalų bendruomenėse, taip pat tobulėjimo galimybėmis visiems žurnalistams – yra išleidęs Žiniasklaidos teisės vadovą, studiją apie Lietuvos žurnalistų darbą internete, jų saugumą ir privatumą. 

Transparency International Lietuvos skyrius – yra ne pelno siekianti, nepolitinė, nevyriausybinė organizacija, Lietuvoje veikianti jau daugiau kaip 20 metų. TILS tikslas – įgyvendinti skaidrumo bei antikorupcines iniciatyvas. 

Britų taryba – Jungtinės Karalystės kultūrinių ryšių ir švietimo galimybių organizacija, nuosekliai remianti pilietinio sektoriaus plėtrą Lietuvoje. Vien per pastaruosius penkerius metus, drauge su partneriais visoje šalyje Britų taryba įgyvendino virš 60 skirtingų projektų ir iniciatyvų, skirtų stiprinti gyventojų įsitraukimą, atsakomybę ir bendruomeniškumą.