2022-06-01

LŽC gegužės naujienlaiškis: Europoje žiniasklaidos laisvei siaurėjant, Lietuvos vertinama kaip Skandinavijoje

Spaudos laisvės reitinge – Lietuva viršuje 

,,Reporteriams be sienų“ pakeitus vertinimo metodologiją, Lietuva pasauliniame spaudos laisvės indekse atsidūrė 9 vietoje iš 180 šalių. Pabrėžiama, kad Lietuvoje, nepaisant teisinės sistemos trūkumų, finansinių iššūkių bei įtampų su Vyriausybe, „žurnalistai dirba sąlyginai palankioje aplinkoje“. Lietuvos šuolį žiniasklaidos laisvės indekse daugiausiai lėmė žurnalistams palankios teisėkūros iniciatyvos, viena jų – liepą Seimo priimtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, kurios leido žurnalistas neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų. Aukščiausiai reitinge yra Šiaurės šalys – Norvegija, Danija, Švedija ir Estija.

Nušauta ,,Al Jazeera’’ televizijos žurnalistė-veteranė

 Ilgametė ,,Al Jazeera’’ žurnalistė palestinietė Shireen Abu Akleh, žuvo prie įėjimo į Džanino pabėgėlių stovyklą, kur buvo atvykusi nušviesti Izraelio reido. Izraelio reidai rengiami dėl kruvinų išpuolių Izraelio teritorijoje, kuriuos vykdo palestiniečiai. CNN paskelbtame tyrime, kuriame remiamasi liudininkų, garso kriminalistikos analitiko ir sprogstamųjų ginklų eksperto parodymais, teigiama, kad žurnalistė buvo Izraelio gynybos pajėgų taikinys. Ją nušovė Izraelio pajėgos, panaudodamos šarvus praduriančią kulką. Liudininkų nufilmuotoje medžiagoje matyti, kad žurnalistė vilkėjo mėlyną neperšaunamą liemenę su užrašu „Spauda“ ir dėvėjo šalmą. Be to, vaizdo įraše užfiksuota, kad šūviai buvo paleisti į keturis žurnalistus – Shireen Abu Akleh, Hanaysha, palestiniečių žurnalistą Mujahidą al-Saadi ir „Al Jazeera“ prodiuserį Ali al-Samoudi, kuris buvo pašautas. Shireen Abu Akleh buvo viena iš labiausiai žinomų palestiniečių žurnalisčių, 1997 m. prisijungusi prie ,,Al Jazeera“ tapo viena pirmųjų tinklo korespondenčių. 

LRT tyrimas atskleidė prorusišką tinklą, veikiantį Lietuvos socialinėje erdvėje 

Naujausiame LRT tyrime parengtame kartu su „DebunkEU.org“ išsamiai aprašoma visa dezinformacijos sistema socialiniuose tinkluose. Didžiausi dezinformacijos platintojai – „Respublika“, „Minfo“, „Tomo-Pelėdos skrynelė“, „Russkaja Litva“, Seimo narys Mindaugas Puidokas, Dmitrijus Glazkovas, Marius Gabrilavičius. Šie ir kiti kanalai bei asmenys aktyviai rengiasi rusų okupacijai Lietuvoje ir tam ruošia visuomenę – šlovina Rusiją, Sovietų Sąjungą, Staliną ir niekina mūsų valstybę, ES, NATO. Tyrimas atskleidė, kad per pirmuosius karo mėnesius buvo įvykdytos mažiausiai dvi informacinės atakos per ,,Facebook’’ grupę ,,Russkaja Litva’’ ir ,,Minfo’’. Informacinėje erdvėje buvo sąmoningai siekiama užgniaužti Bučoje vykusias žudynes ir nustelbti dėmesį kitur.

Meksikoje per mažiau nei savaitę – 3 žurnalistų nužudymai

Dienos metu nušautos dvi Meksikos žurnalistės – naujienų portalo ,,El Veraz’’ ,,Facebook‘e‘‘ įkūrėja ir redaktorė Jesenia Mollinedo ir ,,El Veraz‘‘ vaizdo reporterė Sheila Johana García. Anot J. Mollinedo brolio, žurnalistė, likus dviem savaitėms iki šio įvykio, sulaukė anoniminių telefono skambučių ir buvo perspėjama nerašyti apie nusikaltimus. Rastas ir kelias dienas dingusiu laikyto naujienų svetainės ,,Fuentes Fidedignas’’ įkūrėjo ir laikraščio ,,El Debate’’ apžvalgininko Luis Enrique Ramírez kūnas. Meksikoje šiais metais iš viso nužudyta jau 11 žurnalistų.

Estijos žurnalistai nubausti už atskleistus įtariamuosius ,,Swedbank Estonia’’ pinigų plovime

Estijos savaitraščio ,,Eesti Ekspress‘‘ žurnalistams Tarmo Vahteriui ir Sulevui Vedleriui skirtos baudos už tai, kad straipsnyje įvardijo įtariamuosius ,,Swedbank Estonia’’ vadovus, kuriems 2014-2016 m. kilo įtarimų dėl pinigų plovimo veiklos. Teismas savo sprendime nurodė, kad informacijos atskleidimas neturėjo jokio viešojo intereso ir kad vienintelis motyvas buvo smalsumo patenkinimas. Tačiau paskelbtas straipsnis buvo susijęs su įtariamu sukčiavimu didelėje finansų įstaigoje, kas galėjo turėti įtakos valstybės lėšoms. 

Vengrijoje siekiama nutildyti nepriklausomą radijo stotį

Vengrijos žiniasklaidos taryba, kurios visi nariai yra artimi premjero Viktoro Orbano valdančiajai partijai ,,Fidesz’’ ir jai pavaldūs, neatnaujino transliavimo licencijos nepriklausomai Budapešto bendruomenės radijo stočiai ,,Tilos Rádió‘‘. Tai motyvavo rimtais ir pasikartojančiais žiniasklaidos įstatymo pažeidimais. Šie pažeidimai – nepriimtini pasisakymai, ištransliuoti keturis kartus per septynerius metus. Taip pat nurodyta, kad minėta radijo stotis du kartus nepateikė duomenų institucijai ir padarė du nedidelius pažeidimus, susijusius su metinėmis ataskaitomis. Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ,,Tilos“ (,,Uždrausta’’) Rádió pradėjo transliuoti kaip piratinė radijo stotis Budapešte ir tapo pirmąja pelno nesiekiančia nepriklausoma radijo stotimi Vengrijoje. 

Latvijoje išleistas „Novaja Gazeta Europe“ laikraštis

Seniausio Rusijos nepriklausomas laikraščio, pavadinto nauju pavadinimu „Novaja Gazeta Europe“ pirmasis numeris išleistas Latvijoje. Laikraštis pasirodė rusų ir latvių kalbomis, jame daug pranešama apie Rusijos karą Ukrainoje. Bendradarbiaujant su Latvijos leidykla, jį leidžia į užsienį pabėgę laikraščio redaktoriai. Redakcijos teigimu, jis bus išleistas ir Estijoje, kur didelė rusakalbių mažuma.

Sakartvelų žurnalistui už valdžios kritiką – 3,5 metų bausmė

Sakartvele trejiems su puse metų įkalintas žinomas žurnalistas ir populiariausios šalies televizijos stoties „Mtavari TV“ savininkas, laidų vedėjas Nika Gvaramija, kritikavęs šalies vyriausybę. Jam mesti kaltinimai pažeidus finansinius interesus televizijos stoties, kuriai anksčiau vadovavo. Žymūs Sakartvelo televizijos veikėjai ir vadovai jau ilgą laiką kaltina valdančiosios partijos „Kartvelų svajonė“ vyriausybę, jog ji naudojasi teismų sistema nepriklausomiems balsams slopinti. 

Karinis teismas nuteisė Afganistano žurnalistą

Afganistano radijo ,,Norroz‘‘ žurnalistas Khalid Qaderi nuteistas kalėti vienerius metus dėl to, kad socialiniame tinkle ,,Facebook’’ skelbė savo radijo laidas, kritikuojančias Talibaną. Tai pirmas kartas Afganistane per 20 metų, kai žurnalistas teistas karinio teismo – jie paprastai skirti tik ginkluotųjų pajėgų nariams. Pagal Afganistano įstatymus, kurie taikyti prieš Talibų valdžios užgrobimą, skundus prieš žurnalistus ir žiniasklaidos priemones turėtų nagrinėti Žiniasklaidos nusikaltimų tikrinimo komisija, ir jie gali būti perduoti teismui tik tuo atveju, jei ši komisija taip nusprendžia. Be to, tai pirmas užfiksuotas atvejis nuo rugpjūčio mėnesio, Talibanui įsitvirtinus Afganistano valdžioje, kai nuteisiamas žurnalistas dėl savo darbo.

Išliekant sudėtingai žurnalistų padėčiai Ukrainoje, prestižine premija pagerbti šalies žurnalistai

Pulitzerio premijų taryba Ukrainos žurnalistams skyrė specialų apdovanojimą už „drąsą, ištvermę ir ryžtą teisingai“ nušviesti Rusijos invaziją į jų šalį. CPJ komitetas žurnalistams ginti skelbia, kad nuo invazijos pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai septyni žurnalistai, tarp jų trys ukrainiečiai. 

Šį mėnesį per apšaudymą Rytų Ukrainoje žuvo žinomas karo reporteris Oleksandras Makhovas. Žurnalistas dirbo Ukrainos televizijos kanale „Telekanal Dom“, aktyviai reiškėsi socialinėje erdvėje. 2014 metais jis Ukrainos pajėgomis padėjo kovoti Donbaso regione. Luhansko srityje Rusijos kariams apšaudžius evakuacinį transportą žuvo prancūzų žurnalistas Frederic Leclerc-Imhoff. Jis dirbo Pranzūcijos televizijoje ,,BFM TV‘‘.

Praėjus dviem mėnesiams po Spaudos laisvės centro atidarymo Lvive, Vakarų Ukrainoje, ,,Reporteriai be sienų“ įsteigė antrąjį centrą sostinėje Kijive, kuriame bus plėtojama plačios aprėpties žurnalistų rėmimo veikla.

Baltarusijos žurnalistų asociacijai įteiktas Giljermo Kanto apdovanojimas

Minint Pasaulinę spaudos laisvės dieną kasmet teikiamas UNESCO – Giljermo Kanto, Kolumbijos žurnalisto, žuvusio atliekant savo profesinę pareigą, apdovanojimas šiemet pirmą kartą paskirtas ne asmeniui, o grupei – Baltarusijos žurnalistų asociacijai už žodžio laisvę represijos sąlygomis. Šiuo metu Baltarusijos kalėjimuose kalinami 27 žiniasklaidos darbuotojai, beveik visa nepriklausoma žiniasklaida Baltarusijoje yra blokuojama, dauguma nepriklausomų žiniasklaidos priemonių dirba už Baltarusijos ribų. Šią asociaciją vienija daugiau kaip 1300 žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų. 

Išrinkti geriausi spaudos fotografai 

Konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2022-ieji“„Auksinio kadro“ nugalėtoju „Naujienų“ ir „Portreto“ kategorijose tapo LRT fotografas Artūras Morozovas. O „Fotopasakojimo“ kategorijoje – 15min fotografas Vidmantas Balkūnas. Spaudos fotografai daugiausiai dėmesio skyrė riaušėms prie Seimo ir migrantų krizei. Vienas pagrindinių šio konkurso tikslų – skatinti šalies fotografus ieškoti savito žvilgsnio į reikšmingus įvykius ir gyvenimą šalyje bei atsakingai rengti sąžiningą vaizdinę informaciją. 

Netekome Lietuvos žurnalistikos centro įkūrėjo Laimono Tapino

Mirė žinomas Lietuvos žurnalistas, Lietuvos žurnalistikos centro įkūrėjas Laimonas Tapinas. Jo inicijuotą veiklą – keleto mėnesių trukmės praktinius žurnalistikos kursus žurnalistams ir kitų sričių profesionalams, norintiems mokytis žurnalistikos, tęsiame iki pat šių dienų. Savo didžulę gyvenimo dalį L.Tapinas skyrė žurnalistikai – inicijavo abiejų VU Istorijos fakulteto  žurnalistikos katedrų reorganizavimą į Žurnalistikos institutą, aktyviai dalyvavo steigiant VU Komunikacijos fakultetą, buvo Žurnalistikos instituto direktorius, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas. Reikšmingas indėlis jaučiamas dabartinėms žurnalistų kartoms.

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

Prie mūsų prisijungė mokslo žurnalistė, astronomijos entuziastė, laidų vedėja ir, kaip pati sako, mokslintoja Goda Raibytė. Ji jau aktyviai prisideda prie mūsų ,,Facebook’’ grupės ,,Žurnalistų ir ekspertų tinklas’’ moderavimo. Kviečiame skaityti įrašus apie sociologijos mokslų daktarę Ingą Popovaitę, neseniai grįžusia iš Marso simuliacijos ir neuromokslininke Laura Bojarskaite, tyrinėjančia miegą ir smegenų plovimą. Kartu su Goda Raibyte pradedame ruošti naujus mokslo komunikacijos kursus, kuriuos ves garsūs lektoriai iš Lietuvos ir užsienio. 

Jau netrukus laukia mūsų bendruomenės renginys su žurnalistais iš Ukrainos. Tad sekite visą informaciją.

Be to, tęsiame moksleiviams skirtą ,,Žurnalistikos laboratorijos‘‘ mentorystės programą.  Kviečiame skaityti pirmuosius, padedant mūsų mentoriams, atnaujintus laikraščius: ,,Jungtys‘‘, ,,Šulinys‘‘ ir antrąjį ,,Ateikos‘‘ numerį. Šį mėnesį nuotoliniu būdu susitikome su LRT žurnaliste Aleksandra Ketleriene. Ji moksleiviams davė naudingų patarimų, kaip neužkibti ant netikrų naujienų kabliuko.