2022-12-31

LŽC gruodžio naujienlaiškis: Nepriklausomos žiniasklaidos dilemos ir soc. tinklų brėžiamos ribos žurnalistikai

Rusijos opozicijos kanalas – kokią poziciją pasirinkti?

Gruodžio mėnesio pradžioje Latvijos nacionalinės elektroninės žiniasklaidos taryba (NEPLP) anuliavo Rusijos opozicinio kanalo „Dožd“ licenciją ir skyrė 10 000 eur baudą. Sprendimas priimtas siekiant nacionalinio saugumo bei įvertinus kanalo ankstesnius nusižengimus – laidose nebuvo garso takelio valstybine kalba, Krymas eterio metu parodytame žemėlapyje priskirtas Rusijos teritorijai, žinių vedėjas Aleksej Korostelev Rusijos armiją pavadino „mūsų kariuomene“. Žurnalistas buvo atleistas, vyriausiasis Redaktorius Tikhon Dzyadko soc. tinkle Telegram taip pat išplatino atsiprašymą. Dar prieš paskelbiant apie licencijos anuliavimą, TV kanalas pranešė apie A. Korostelev atleidimą, o kitą dieną apie savo išėjimą paskelbė dar trys žurnalistai. Kiek vėliau, kanalo direktorė Natalia Sindeeva savo Telegram paskyroje pasidalino video įrašu, kuriame kviečia sugrįžti į darbą.

„Dožd“ savo paskyroje soc.tinkle Twitter kaltinimus pavadino nesąžiningais ir absurdiškais, šiuo metu transliacijas tęsia platformoje Youtube. Licencijos anuliavimas ir finansinės nuobaudos paskyrimas nėra vienintelės problemos, kurias dabar turi spręsti kanalo vadovybė. Latvijos valstybės saugumo tarnyba (VDD)A. Korostelev, gyvenantį ir dirbusį iš studijos Tbilisyje, Sakartvele, įtraukė į juodąjį sąrašą, jam uždrausta atvykti į šalį. Apie tai, kad gali būti patrauktas į baudžiamąją atsakomybę buvo informuotas T. Dzyadko.

Tv3 Group, nuomoję patalpas „Dožd“ redakcijai pranešė apie sutarties nutraukimą, patalpos turėtų būti atlaisvintos sausio mėnesį. Taip pat, anksčiau buvo pranešta apie svarstymus dėl darbo vizų galiojimo panaikinimo ir kitiems 13 darbuotojų, tačiau galiausiai nuspręsta vizų neatšaukti.

Reporteriai be sienų (RSF) Latvijos sprendimą panaikinti transliavimo licenciją vadina gėdingu, Latvijos žurnlaistų sąjunga bei kitos redakcijos ir žurnalistai pasirašę pareiškimą ragina persvarstyti tokį sprendimą. Kanalo transliavimas šiuo metu uždraustas visose Baltijos valstybėse.

 

Didysis brolis stebi tave (naudodamasis TikTok)

Patvirtinta – TikTok sekė JAV dirbančių Forbes ir Financial Times žurnalistų buvimo vietą, o prieigą prie IP adreso ir kitos asmeninės informacijos turėjo ir Kinijoje dirbantys motininės kompanijos ByteDance darbuotojai. Publikacijos leidiniuose, apibrėžiančios skirtingas problemas pasirodė birželio mėnesį, tačiau abiem atvejais šaltiniai buvo TikTok darbuotojai. Pagrindine žurnalistų šnipinėjimo ir sekimo priežastimi nurodomas vidinis ByteDance tyrimas, kurio metu siekta išsiaiškinti, kas iš darbuotojų nutekino informaciją. Kompanija pripažino, kad tyrimas lauktų rezultatų nedavė, neoficialiais duomenimis keturi darbuotojai buvo atleisti – du JAV ir du Kinijoje.

Ankstesniame Buzzfeed News straipsnyje atskleidžiama, kad ByteDance darbuotojai Kinijoje turėjo prieigą prie JAV TikTok vartotojų duomenų – tai patvirtina daugiau kaip 80 valandų nuteikintų audio įrašų iš vidinių TikTok darbuotojų susirinkimų. Financial Times kritikos anksčiau sulaukė TikTok Shop programėlė, patirianti įvedimo į rinką sunkumus Didžiojoje Britanijoje – straipsnyje pagrindinis šaltinis yra neįvardintas tuo metu kompanijoje dirbantis darbuotojas. Vis dėl to, pasirodžius straipsniui, Joshua Ma, vykdomasis direktorius, atsakingas už elektroninės prekybos plėtrą Europoje pasitraukė iš pareigų.

Iš pradžių tiek ByteDance, tiek TikTok tam tikrų klausimų dėl žurnalistų sekimo nekomentavę arba kaltinimus neigę iš dalies, vėliau kompanijos atstovai tai patvirtino. Vis dėl to, Forbes turimi duomenys rodo, kad situacija apie žurnalistų sekimą aukštas pareigas užimantiems kompanijos darbuotojams buvo žinoma daug anksčiau, nei teigiama.

Jau anksčiau buvo skelbiama apie tai, kad jautri informacija apie JAV piliečius, naudojančius TikTok gali būti perduodama Kinijos komunistų partijai. JAV siekiant to išvengti, o TikTok išlaikyti auditoriją buvo pradėtas klausimų keliantis „Project Texas“ – vartotojų informacijos perkėlimas į duomenų bazes JAV, kurios nebūtų pasiekiamos iš užsienio valstybių. Šiuo metu JAV vyksta derybos dėl Tik Tok saugumo reikalavimų, o informacija, kad „kai kuriuos“ asmenis planuoti sekti naudojant TikTok programėlę pasirodė dar spalio mėnesį. Žurnalistai teigia jau tuomet žinoję, kad jie buvo sekami, tačiau negalėjo atskleisti daugiau informacijos siekiant apsaugoti šaltinio anonimiškumą.

Financial Times situacijos plačiai kol kas nekomentuoja: „Visiškai nepriimtina šnipinėti žurnalistus, kištis į jų darbą ar gąsdinti šaltinius. Prieš nuspręsdami dėl oficialaus atsakymo, šią istoriją ištirsime išsamiau.“

 

Autokratijos užuominos soc. tinkluose

Kai viešai prieinamais duomenimis apie E. Musk keliones privačiu lėktuvu skelbianti Twitter paskyra buvo užblokuota, apie tai parašiusių žurnalistų iš The New York Times, Washington Post, CNN, Voice of America(VOA) paskyros minėtame soc.tinkle – taip pat užblokuotos nepateikiant tokio sprendimo priežasties. Į tai sureagavo ne tik leidinių atstovai, bet ir Jungtinės Tautos (JT) bei Europos Komisija (EK) – pagal kitais metais įsigaliosiančias naujas ES taisykles „Big Tech“ įmonės turėtų paaiškinti Europoje esantiems naudotojams, kodėl jų paskyros buvo sustabdytos, suteikti galimybę tokį sprendimą užginčyti. Už pažeidimus gali būti skiriamos baudos iki 6 procentų pasaulinių metinių pajamų, o pakartotiniai nusižengimai gali baigtis net veiklos draudimu visoje Europoje. Vokietija ir Jungtinė Karalystė savo paskyrose Twitter taip pat kritikavo tokį soc.tinklo sprendimą. Pats E. Musk galiausiai pasidalino įrašu, kuriame teigė, kad tam tikros taisyklės, galioja visiems, todėl jo „buvimo vietos atskleidimas kėlė pavojų jo ir šeimos saugumui.“

Vėliau pranešta, kad keletui žurnalistų prieiga prie jų paskyrų sugrąžinta, tačiau kitų reikalauta ištrinti tam tikrus įrašus, kurie anot Twitter, pažeidžia jų politiką. Visais atvejais tai buvo įrašai apie paskyrą, sekančią privatų E. Musk lėktuvą.

 

Pasiektas įkalintų žurnalistų (anti)rekordas

Įkalintų žurnalistų skaičius 2022 metais pasiekė naują pasaulio rekordą. Tarp pirmaujančių šalių – Iranas, Kinija, Mianmaras, Turkija ir Baltarusija. Žurnalistai baudžiami dėl tiesioginio savo darbo atlikimo, siekiant informuoti visuomenę apie padėtį šalyje ar tam tikruose regionuose vykstant protestams, susijusiems su autoritariniu valdymu.

 

Meksikoje pasikėsinimas į žurnalistą ir atvira kritika prezidentui

Apie 200 žymių Meksikos žurnalistų, kultūros apžvalgininkų pasirašė atvirą laišką prezidentui, su prašymu nutraukti provokacijas kritiškos žiniasklaidos atžvilgiu, praėjus maždaug savaitei po to, kai buvo apšaudytas žinomo žurnalisto šarvuotas automobilis. Prezidentas, iš pradžių smerkęs išpuolį, vėliau teigė, kad žiniasklaidos atstovai stabdo jo siekiamą politinę „transformaciją“.

 

Prancūzija tarė STOP Kremliaus propagandai

Prancūzijoje nutraukiamas rusiškų propagandinių kanalų (Rossija 1, Pervyj kanal, NTV) retransliavimas. Dar rugsėjo mėnesį Reporteriai be sienų (RSF) kreipėsi į Prancūzijos transliavimo reguliatorių ARCOM, su prašymu įpareigoti satelitinį transliuotoją Eutelsat nutraukti retransliavimą. Prašymo nepatenkinus, teigiant, kad tai nėra ARCOM galioje, RSF kreipėsi į Prancūzijos valstybės tarybą, kuri nurodė prašymą persvarstyti – galiausiai priimtas teigiamas sprendimas.

 

Danijos žurnalistei atšaukta Ukrainos viza

Ukrainos gynybos ministerija, raginama SBU nutraukė Danijos žurnalistės Matilde Kimer vizos galiojimą dėl galimai skleidžiamos Rusijos propagandos. Nors toks sprendimas buvo priimtas dar rugpjūčio mėnesį, nebuvo žinomos tokio sprendimo priežastys. Anot SBU atstovo, kai kurie M. Kimer asmeniniai įrašai soc.tinkluose, įskaitant 2017m. gegužės mėn. Facebook įkeltas karinio parado Donecko Liaudies Respublikoje (DLR) nuotraukas, kuriose pavaizduota Georgijaus juostelė, laikoma „nelegalia sovietine propaganda“, taip pat sukėlė įtarimų, kad žurnalistė yra „šališka“. Anot M. Kimer, jai buvo pasiūlyta rengti  „geras“ istorijas apie Ukrainą ar naudotis SBU nuotraukomis bei vaizdo įrašais, kol vizos išdavimo galimybė bus iš naujo svarstoma.

2022 metų rugpjūtį Kimer buvo uždrausta 10 metų atvykti į Rusiją dėl „saugumo ir gynybos priežasčių“, o kiek anksčiau ji yra gavusi apdovanojimų už karo Ukrainoje nušvietimą.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

Gruodžio 9 d. rinkomės aptarti savo mentorių komandos kartu su Lietuvos rusakalbiais vaikais sukurto „Школьная редакция“ (Školnaja redakcija – Mokyklinė redakcija) leidinio ir jaunuosius žurnalistus apdovanojome diplomais. Dėkojame leidinio idėjos sumanytojai, vaikų mentorei Inai Šilinai, taip pat mentorėms Oyumi Bashinovai ir Polinai Sotkinai už įkvėpimo ir žurnalistinio smalsumo sužadinimą.

Į renginį atvyko svečias iš Užsienio reikalų ministerijos – viceministras Mantas Adomėnas ir papasakojo apie diplomatijos ir žurnalistikos svarbą politikoje taikos ir karo laikmečiu bei atsakinėjo į moksleivių užduodamus klausimus.

Padėkos raštai „Школьная редакция“ žurnalistams jau išdalinti, bet įdomios medžiagos dar bus, kviečiame sekti naujienas soc. medijose Facebook, Instagram, Telegram, TikTok, Youtube ir Medium, o naujas projekto etapas – jau kitais metais.