2022-02-21

Pristatėme ekspertų citavimo stebėsenos rezultatus

Antradienį pristatėme beveik 6 mėnesius trukusio Lietuvos nacionalinės žiniasklaidos stebėsenos rezultatus apie tai, koks yra cituojamų vyrų ekspertų ir moterų eksperčių santykis.

Atskleidėme:

– Kiek paisoma lyčių lygybės principų žurnalistams kalbinant ekspertus.

– Kuriose temose cituojama daugiausiai eksperčių moterų.

– Kuri žiniasklaida – radijas, televizija, spauda ar interneto portalai – pirmauja išlaikydami didesnį cituojamų ekspertų ir eksperčių balansą.

Visa tai ir dar daugelį kitų ekspertų citavimo tendencijų Lietuvos žiniasklaidoje nuo šiol gali sužinoti kiekvienas. Kviečiame pasmalsauti: https://ekspertai.lzc.lt. Duomenų vizualizacijas sukūrė mūsų partneriai Europos duomenų žurnalistikos tinklo nariai iš Italijos Sheldon.studio.

Lietuvos žurnalistikos centras stengiasi ne tik stebėti ir kritikuoti, bet ir padėti žurnalistams jų intensyviame ir didelės svarbos darbe. Dėl to ėmėmės iniciatyvos kurti daugiau erdvių, kur žurnalistai ir nauji ekspertai galėtų susitikti. Viena jų – šio puslapio apačioje.

Ten rasite žiniasklaidoje dar dažnai nekalbintų ekspertų ir eksperčių paieškos duomenų bazę. Joje šiuo metu – daugiau kaip 160 pavardžių. Su kiekvienu ekspertu suderinta, kad jie preliminariai sutinka komentuoti žurnalistams. Įvedę raktažodžius (pvz., pagal temą) – galbūt rasite ekspertų, kurie pasidalins savo žiniomis su jūsų auditorija. Dėl ekspertų kontaktų rašykite: ieva@lzc.lt

Ekspertai, norintys prisijungti prie mūsų duomenų bazės ir galintys dalintis su žiniasklaida savo sukauptomis žiniomis, kviečiami pildyti anketą: https://forms.gle/A2RMTXUebjemZndu5

Prie projekto plušo kas dieną rinkdama duomenis – Ugnė Mažonaitė. Duomenų analizę atliko Džina Donauskaitė ir Cube Kumar. Duomenų rinkimo įrankį sukūrė Alice Corona iš Sheldon.studio. Ieva Vinickytė kuruoja ekspertų duomenų bazę. Vizualizacijas kūrė Matteo Moretti, už programavimo darbus buvo atsakingas Daniel Rampanelli. Didžiuojamės mūsų šaunios komandos nariais.

Šis monitoringas įgyvendintas Lietuvos žurnalistikos centrui bendradarbiaujant su Sheldon.studio. Projektas iš dalies remiamas Embassy of Sweden in Vilnius/ Švedijos ambasada Vilniuje ir Švedijos instituto, taip pat žiniasklaidos inovacijų Stars4Media programos. Projekto rėmėjai nesikišo į skelbiamą turinį.