2023-10-05

Kviečiame registruotis į Baltijos žiniasklaidos forumą

Registracijos nuoroda

Lapkričio 8 d. Vilniuje LRT drauge su Baltijos šalių žurnalistinio meistriškumo centru (Baltic Center for Media Excellence, BCME) ir Lietuvos žurnalistikos centru (LŽC) rengia Baltijos žiniasklaidos forumą. Renginys vyks „Techparko“ konferencijų centre, Antakalnio g. 17.

Konferencijoje, skirtoje žiniasklaidos profesionalams iš Baltijos ir kitų šalių, bus siekiama atkreipti dėmesį į didžiausius iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduria tiek visuomeninė, tiek komercinė žiniasklaida, motyvuoti žiniasklaidos priemones ieškoti sprendimų ir skatinti bendradarbiavimą regiono mastu.

„Kokybiška žiniasklaida yra tarsi geras kompasas neramiais laikais. Ši konferencija atveria kelią mums visiems ištirti gyvybiškai svarbų patikimos žurnalistikos vaidmenį šiuolaikiniame pasaulyje. Tai vieta, kur galima ieškoti naujų sprendimų, kaip įveikti skaitmeninio ir dirbtinio intelekto keliamus iššūkius, su kuriais dabar susiduriame“, – Gunta Sloga, Baltijos šalių žurnalistinio meistriškumo centro direktorė.

„Kasmetis Baltijos medijų forumas – tai vieta susitikti visiems, kuriems rūpi žodžio laisvė ir žurnalistinio darbo kokybė. Čia buriasi estų, latvių ir lietuvių žurnalistų, žiniasklaidos tyrėjų bei organizacijų, remiančių profesionalius žurnalistus, bendruomenė. Tai svarbu, nes be stiprios bendruomenės sunku apginti žurnalistų teisę ir pareigą laisvai rinkti ir skleisti informaciją“, – dr. Džina Donauskaitė, Lietuvos žurnalistikos centro direktorė.

„LRT, kaip visuomeniniam transliuotojui, ne tik garbė, bet ir atsakomybė burti žurnalistų bendruomenę diskusijoms, sudaryti galimybes dalytis tarpusavyje geriausia ir aktualiausia patirtimi ir taip prisidėti prie kokybiškesnės žurnalistikos“, – Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, LRT generaline direktorė.

Renginyje bus skaitomi pranešimai ir vyks diskusijos ir seminarai apie pagrindinius šių dienų žiniasklaidos iššūkius – nuo klausimų, tokių kaip Europos žiniasklaidos laisvės akto reikšmė ir įtaka žodžio laisvei arba iššūkiai žiniasklaidos nepriklausomybei nuo politinės įtakos iki praktiškesnių – kaip dirbtinio intelekto naudojimas redakcijų darbe ir kt. Atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje ir Rusijos informacinio karo kontekstą, ypatingas dėmesys bus atkreiptas į karo ir karo temų nušvietimą žiniasklaidoje.

Pranešimus skaitys ir diskusijose dalyvaus ekspertai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Kanados, Europos institucijų ir žiniasklaidos organizacijų. Apie žurnalistų darbo ypatumus karo metu pasakos Ukrainos žurnalistai.

Taip pat vyks keli praktiniai seminarai, kuriuos ves LRT Tyrimų skyriaus ir radijo dokumentikos žurnalistai, taip pat atstovai iš Vokietijos DW Akademie.

Baltijos žiniasklaidos forumas – yra kasmetinis renginys, kurį nuo 2017 m. rotacijos principu Baltijos šalių sostinėje – Rygoje, Taline ir Vilniuje –organizuoja BCME, Baltijos šalių visuomeninės žiniasklaidos organizacijos ir vietos partneriai. Forume dalyvauja žurnalistai ir kiti žiniasklaidos profesionalai bei ekspertai, viešosios ir komercinės, nacionalinės ir regioninės žiniasklaidos atstovai iš Baltijos šalių ir jų ribų. Konferencija Vilniuje, Lietuvoje, vyks po ankstesnių Baltijos šalių žiniasklaidos forumų, surengtų Taline ir Rygoje.

Kviečiame registruotis į renginį iki lapkričio 3 d.

Kontaktai pasiteirauti – inter@lrt.lt

 

BALTIJOS ŽINIASKLAIDOS FORUMAS 2023 M.

Vilnius, 2023 m. lapkričio 8 d. (trečiadienis)

Organizatoriai:

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT), Baltijos šalių žurnalistinio meistriškumo centras (BCME), Lietuvos žurnalistikos centras (LŽC)

Vieta: „Vilnius Tech Park“ konferencijų centras, Antakalnio g. 17, Vilnius

PROGRAMA

 

Renginys vyks anglų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą, išskyrus seminarus, kurie nebus verčiami.

8:30  Dalyvių registracija.

9:00–9:10  Forumo atidarymas. LRT GENERALINĖS DIREKTORĖS MONIKOS GARBAČIAUSKAITĖS-BUDRIENĖS SVEIKINIMO ŽODIS.

9:10–9:30  Pranešimas. EUROPOS ŽINIASKLAIDOS LAISVĖS AKTO SVARBA EUROPOS ŽINIASKLAIDAI IR ŽURNALISTIKAI.

Audrius Perkauskas, Europos Komisijos Komunikacijos, tinklų ir technologijų generalinio direktorato vadovo pavaduotojas (per nuotolį).

9:30–10:10   Diskusija. EUROPOS ŽINIASKLAIDOS LAISVĖS AKTAS: PADĖS APGINTI SPAUDOS LAISVĘ AR PRIEŠINGAI – JĄ APRIBOS?

Deimantas Jastramskis, Vilniaus universiteto docentas,
Renate Shroeder, Europos žurnalistų federacijos direktorė,
Wouter Gekiere, Europos transliuotojų sąjungos biuro Briuselyje vadovas.

Moderuoja: Gunta Sloga, BCME direktorė.

10:10–10:50 Diskusija. ETIKA VISUOMENINĖS ŽINIASKLAIDOS ORGANIZACIJOSE: OMBUDSMENŲ VAIDMUO.

Anda Rožukalne, Latvijos visuomeninės žiniasklaidos ombudsmeno pareigūnė,
Daina Elena Andrikienė, LRT etikos kontrolierė,
Tarmu Tammerk, Estijos visuomeninio transliuotojo ERR ombudsmenas.

Moderuoja: Živilė Kropaitė, LRT žurnalistė.

10:50–11:10 Pertrauka.

11:10–11:50 Pranešimas. ŽURNALISTAS – PĖSTININKAS INFORMACINIAME KARE? TIRIAMOJI ŽURNALISTIKA UKRAINOJE IR APIE UKRAINĄ KARO METU.

Alla Sadovnyk ir Inna Biletska, Ukrainos visuomeninio transliuotojo „UA PBC-Suspilne“ Tiriamosios žurnalistikos skyriaus žurnalistės.

11:50–12:20 Tyrimo pristatymas. ŽURNALISTŲ PRIEIGOS PRIE INFORMACIJOS MECHANIZMŲ EFEKTYVUMAS BALTIJOS ŠALYSE. REKOMENDACIJOS DĖL POLITIKOS POKYČIŲ SIEKIANT TVARESNĖS ŽINIASKLAIDOS.

Dionizas Litvaitis, žurnalistas ir žiniasklaidos tyrėjas.

 

12:20–13:30 Pertrauka.

13:30-14:20 Diskusija. POLITINIS KIŠIMASIS Į VISUOMENINĘ ŽINIASKLAIDĄ: KOKIE YRA PAVOJAUS SIGNALAI IR KAIP TAM UŽKIRSTI KELIĄ?

Lutz Kinkel, Europos spaudos ir žiniasklaidos laisvės centro (ECPMF) vykdomasis direktorius (per nuotolį),
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, LRT generalinė direktorė,
Péter Bajomi-Lázár, masinių medijų tyrėjas, Budapešto verslo mokyklos – Taikomųjų mokslų universiteto profesorius (per nuotolį),
Tadeusz Kowalski, Lenkijos nacionalinės visuomeninių transliuotojų tarybos (KRRiT) narys.

Moderuoja: Džina Donauskaitė, Lietuvos žurnalistikos centro direktorė.

14:20–15:00 Pristatymas. DIRBTINIS INTELEKTAS ŠIUOLAIKINĖSE ŽINIASKLAIDOS ORGANIZACIJOSE: KAIP ŽURNALISTAI GALI PASINAUDOTI „CHATGPT“ IR KITA DIRBTINIO INTELEKTO PROGRAMINE ĮRANGA? GALIMYBĖS IR GRĖSMĖS.

Sil Hamilton, „Hacks/Hackers“ žurnalistų tinklo reziduojantis tyrėjas.

15:00–15:30 Pranešimas. ŽURNALISTIKA, KARAS IR PABĖGĖLIAI: KAIP JAUTRIAI PAPASAKOTI TRAUMĄ PATYRUSIŲ ŽMONIŲ ISTORIJAS? TRUMPAS PRISTATYMAS.

Bruce Shapiro, Kolumbijos universiteto Dart žurnalistikos ir traumų centro vykdomasis direktorius (per nuotolį).

15:30–15:50 Pertrauka.

15:50–17.20 SEMINARAI (vyksta vienu metu ir skirti tik dalyvaujantiems asmeniškai):

Salė 1. KAIP NAUDOJANT GARSO RAIŠKĄ ĮTIKINAMAI PAPASAKOTI ISTORIJAS? PRAKTINIS RADIJO DOKUMENTIKOS KŪRIMO UŽSIĖMIMAS

Veda: Inga Janiulytė-Temporin ir Vaida Pilibaitytė, LRT radijo dokumentikos žurnalistės.

Salė 2. KAS STUMIA PROPUTINIŠKĄ ŽINIĄ? RUSIJOS ŠNIPAI IR AGENTAI EUROPOJE: KĄ IŠSIAIŠKINO BALTIJOS ŠALIŲ VISUOMENINIAI TRANSLIUOTOJAI?

Veda: Indrė Makaraitytė ir Jurgita Čeponytė, LRT tyrimų žurnalistės.

Salė 3. NEMOKAMO SKAITMENINIO ĮRANKIO „COLMENA“ PRITAIKYMAS VIETOS IR BENDRUOMENINĖS ŽINIASKLAIDOS POREIKIAMS.

Pristato: Vivienne Gager, DW Akademie projektų vadovė.

17:20–17:30 Forumo uždarymas.

Renginio vedėjas Vykintas Pugačiauskas, LRT užsienio naujienų redaktorius.