2023-09-05

LŽC naujienlaiškis: Kanadoje iš socialinių tinklų dingsta naujienos, licencijavimas tapo cenzūros įrankiu

 

Kanadoje – technologijų gigantų ir žiniasklaidos konfrontacija

„Meta Platforms“ paskelbė nutraukianti prieigą prie vietos žiniasklaidos priemonių skelbiamų naujienų per „Facebook“ ir „Instagram“ kanalus Kanadoje – taip kompanija reaguoja į vasaros pradžioje parlamente priimtą Internetinių naujienų įstatymą, įpareigojantį didžiąsias technologijų kompanijas „Google“ ir „Meta“ mokėti už žiniasklaidos naujienas. Netrukus po tokio pareiškimo šalies žiniasklaidos organizacijos kreipėsi į atsakingas institucijas dėl „Meta“ veiksmų, silpninančių konkurenciją ir kone monopolizuojančių naujienų leidybos ir reklamos rinkas.

Nors įstatymas jau priimtas, jis dar nėra įsigaliojęs –  tikimasi, kad iki 2024-ųjų vasaros pavyks suderėti galutines sąlygas.

Panaši konfrontacija tarp platformų ir įstatymų leidėjų pernai vasarį vyko Australijoje – Australijai priėmus platformų apmokestinimo už žiniasklaidos priemonių naujienų sklaidą įstatymą. Tačiau jau po savaitės pasiektas susitarimas – mokesčių inspekcija gali pasirinkti – apmokestinti platformas už naujienų sklaidą arba gali to nedaryti. Šiuo metu platformos už naujienų sklaidą Australijoje į šalies biudžetą nemoka.

 

Valdžios siekis užgniaužti nepriklausomą tiriamąją žurnalistiką Kirgizijoje

Kirgizijos sostinės Biškeko prokuratūra kreipėsi į teismą prašydami likviduoti nepriklausomą tiriamosios žurnalistikos kanalą „Kloop“ – esą dėl licencijos pažeidimų. Vis dėlto kaltinimai daugiausia atspindi nepasitenkinimą „Kloop“ publikacijose išreiškiama kritika, kuri neva skleidžia melagingą ir diskredituojančią informaciją apie valstybės įstaigų veiklą, taip pat argumentuojama ir 2021-aisiais Nacionalinio valstybės saugumo komiteto, žinomo trumpiniu GKNB, pradėtu baudžiamuoju tyrimu prieš „Kloop“ dėl viešo pasisakymo nuversti vyriausybę. Kreipimasis į teismą buvo pateiktas tą pačią dieną, kai „Kloop“ paskelbė savo naujausią tyrimą apie GKNB vadovo Kamchybeko Tašijevo šeimos ir Kirgizijos prezidento Sadyro Japarovo bendražygių dalyvavimo statant Barselonos futbolo mokyklą Kirgizijoje

Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) paragino Kirgiziją sustabdyti žiniasklaidos kanalo likvidavimo veiksmus, tačiau iki šiol visi bandymai susisiekti su atsakingomis institucijomis nesėkmingi.

 

„Voice of America” Turkijoje vėl blokuojama

Turkijoje užblokuotas JAV kongreso finansuojamas žiniasklaidos kanalas „Voice of America” (VOA) turkų kalba – toks Ankaros teismo sprendimas priimtas patenkinus šalies Radijo ir televizijos Aukščiausiosios Tarybos (RTÜK) prašymą. Pagrindinis motyvas – tai VOA atsisakymas siekti licencijos – leidimo transliuoti ir dirbti Turkijoje. VOA, kartu su „Deutsche Welle“, buvo užblokuoti dar praėjusiais metais, tačiau pakeitus VOA svetainės pavadinimą veikla buvo tęsiama. Licencijavimo nepriklausomos žiniasklaidos priemonės Turkijoje vengia, nes jis yra priemonė, padedanti cenzūruoti žiniasklaidos turinį.

 

Žurnalistams Rusijoje – ilgi metai kalėjimo ir nežinios

Maskvos teismas paliko galioti nuosprendį Ivaną Safronovą įkalinti 22-ejiems metams. 2020-aisiais sulaikytas tiriamosios žurnalistikos žurnalistas, kaip specialusis korespondentas rašęs leidiniui „Kommersant“ gynybos temomis, kaltinamas šalies išdavyste dėl slaptos informacijos perdavimo Čekijos žvalgybai. Pats I. Safronovas tokius kaltinimus neigia, nuosprendį kritikuoja ir žmogaus teisių organizacijos, ir žurnalisto kolegos.

Lefortovo kalėjime tolimesnio teismo sprendimo laukiantis „Wall Street Journal“ (WSJ) žurnalistas Evanas Gerashkovičius, Maskvos teismo sprendimu lieka sulaikytas dar trims mėnesiams, iki lapkričio. E. Gerahkovičiaus komanda su tuo nesutinka, todėl pateikė apeliacinį skundą. Ankstesnės apeliacijos, teiktos balandžio ir birželio mėnesiais patenkintos nebuvo.

 

Pristatytas naujas tyrimas – SLAPP bylų skaičius grėsmingai auga kasmet

„Koalicijos prieš SLAPP Europoje“ (CASE) naujausio tyrimo duomenimis, vien per pastaruosius metus strateginių ieškinių dėl visuomenės dalyvavimo (SLAPP) skaičius išaugo nuo 570 bylų  2022-aisiais iki 820-ies 2023 metais. Dažniausiai taikiniais tampa žurnalistai, redaktoriai, aktyvistai, žiniasklaidos bei nevyriausybinės organizacijos, o ieškovais yra galios pozicijose esantys veikėjaii – politikai ir verslininkai. Blogiausia situacija tarp 35 į tyrimą įtrauktų Europos šalių yra Sakartvele ir Graikijoje, o  SLAPP bylos dažniausiai iškeliamos dėl veiksmų ar publikacijų verslo, korupcijos, vyriausybės ar aplinkosaugos klausimais.

Birželio 21 – Rugpjūčio 2 dienomis vyko viešosios konsultacijos dėl „Ministrų komiteto rekomendacijų dėl kovos su strateginiais ieškiniais prieš visuomenės dalyvavimą (SLAPP) teksto projekto“. Konsultacijose dalyvavo ir CASE, kurie kartu su „Europos žurnalistų federacija“ (EFJ), išreiškė savo poziciją ir pritarimą teksto projektui. Daugiausia dėmesio atkreipta į tai, kaip SLAPP yra aprašomi visame tekste, kokie numatyti įpareigojimai ir rekomendacijos valstybėms narėms, pabrėžtas piniginių sumų, kaip žalos ar teismo išlaidų atlyginimo, ribų nustatymo poreikis, ankstyvo atleidimo mechanizmo ir kitų alternatyvių ginčų sprendimo būdų prieinamumo numatymas.

 

Nepavydėtinos Haičio žurnalistų darbo sąlygos: padegimai, pagrobimai ir nesiliaujantys išpuoliai

Radijo žurnalistas Arnold Junior Pierre su šeima dar spėjo išsigelbėti iš degančio namo, kuris kartu su keletu kaimyninių namų buvo padegtas nenustatytų asmenų. A. J. Pierre prieš keletą savaičių jau kartą buvo užpultas ir sužalotas – tuo metu jis rengė reportažą apie demonstraciją pietvakarinėje sostinės Port o Prenso dalyje. Praėjusį mėnesį, taip pat buvo padegta radijo stotis „Radio Antarctique“, esanti maždaug už 110 km nuo sostinės nutolusiame Liancourt mieste.

Po prezidento Jovenelio Moïse’o nužudymo 2021 m., spaudos laisvės ir žurnalistų saugumo lygis šalyje nuolat blogėja. Remiantis IPI duomenimis, vien per pirmuosius septynis 2023 m. mėnesius buvo nužudyti mažiausiai trys žurnalistai, dar šeši buvo pagrobti.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

Įvyko baigiamasis „Žurnalistikos laboratorijos“ renginys

Baigėsi antrasis projekto „Žurnalistikos laboratorija“ etapas. Šia progra visus projekte dalyvavusius Lietuvos žurnalistikos centras pakvietė atvykti į Vilniuje, pas partnerius LRT vyksiantį smagų baigiamąjį renginį. Čia – pirmas kartas, kai galima susitikti su jaunaisiais žurnalistais iš kitų Lietuvos regioninių mokyklų, visus metus dirbusiais mentoriais ir kitais žinomais žurnalistais. Atvykusiųjų laukė žurnalistinės užduotys ir susitikimas su komiku Haroldu Mackevičiumi bei vizitas į LRT radijo ir televizijos studijas.

Šventė dar labiau išsiplėtė, nes šia gražia proga prisijungė ir jaunieji žurnalistai iš „Mokyklinės redakcijos“ ir gimtąja lenkų kalba kūrybinėse žurnalistikos dirbtuvėse dalyvaujantys moksleiviai.

Dėkojame mentoriams, moksleiviams, mokytojams ir visiems prisidėjusiems bei linkime kūrybingų ir atradimų kupinų artėjančių mokslo metų!

„Žurnalistikos laboratorijos“ organizatoriai – žurnalistų kolektyvas NARA, LRT ir Lietuvos žurnalistikos centras / LŽC.

„Žurnalistikos laboratoriją“ remia JAV Ambasada Vilniuje / U.S. Embassy Vilnius

Organizuojami mokymai regionų žurnalistams

Lietuvos žurnalistikos centro partneriai Baltic Centre for Media Excellence (Baltijos šalių žurnalistinio meistriškumo centras) rugsėjo 25-26 dienomis Vilniuje organizuoja dvi dienas truksiančius krizių simuliacinius mokymus, skirtus regionų žurnalistams bei redaktoriams. Mokymų metu bus aptariamos įvairios, šiandien ypač aktualios temos: nuo dezinformacijos kampanijų iki asmeninių išpuolių prieš žurnalistus, kibernetinių atakų ir kitų krizių. Pranešėjai ir programos sudarytojai Elīna Lange-Ionatamishvili (NATO Strateginės komunikacijos kompetencijos centro strateginės komunikacijos ekspertė) ir Jānis Rungulis (Strateginės komunikacijos ekspertas, turintis didelę patirtį Europos išorės veiksmų tarnyboje) mokymus ves anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą. Kviečiame registruotis ir dalyvauti.