2023-12-07

LŽC naujienlaiškis: platinti regioninę žiniasklaidą Lietuvoje taps brangiau, ES šalyse išpuoliai prieš žurnalistus tampa kasdienybe

 

Kyla prenumeratos leidinių pristatymo kainos

Prenumeratos 2024-iesiems jau pradėtos platinti, bet Lietuvos paštas lapkričio pradžioje paskelbė apie didinamas prenumeratos leidinių pristatymo kainas. Kiek anksčiau išplatintame pranešime buvo rašoma apie ketinimus atleisti apie 400 laiškininkų, jau tuomet imta abejoti dėl prenumeratos preinamumo atokesnių vietovių gyventojams. Dar viena naujovė – regioninė spauda nuo metų pradžios turės būti atvežama tiesiai į Vilnių, o ne į kituose miestuose esančius Lietuvos pašto logistikos centrus. Laikraščių ir žurnalų leidėjai kreipėsi į įvairias valdžios institucijas su prašymu įkainių nekeisti – regioninės spaudos situacija jau ir taip yra gana sudėtinga,  vis daugiau leidinių praneša apie veiklos nutraukimą.

 

Slovakijos Premjeras grasina žiniasklaidai

Trečiąkart po pertraukos spalio mėnesį išrinktas Slovakijos premjeras Robert Fico paskelbė į parlamentą nepriimsiantis pagrindinių šalies žiniasklaidos priemonių. „TV Markíza“, „Denník N“, „SME“ ir „Aktuality.sk“ įvardintos, kaip priešiškos organizacijos, kurios „atvirai skelbia neapykantą ir priešiškumą Smer [R. Fico politinė partija]“. Prezidentė Zuzana Čaputová soc. Tinkle „Facebook“ pasisakė prieš tokius premjero veiksmus: žiniasklaida yra demokratijos kraujotakos dalis […] Todėl aš atsisakau ir negaliu pritarti visuomenės dalių skirstymui į daugiau ar mažiau kilnias, draugiškas ar priešiškas.“

 

„Kantar“ žiniasklaidos monitoringo nebeatliks

Žiniasklaidos stebėsenos ir analizės tyrimų bendrovė „Kantar“ daugiau nebevykdys – vieninteliai  rinkoje lieka įmonė „Mediaskopas“. „Kantar“ po įvykusių organizacinių pasikeitimų, nuo šiol daugiau dėmesio skirs reklamos stebėsenai ir auditorijų matavimams.

 

Azerbaidžane – žurnalistų sulaikymai

Paskelbus žurnalistinius tyrimus apie aukšto rango politikų bei Azerbaidžano Prezidento Ilhamo Alyjevo šeimos galimą korupciją – du ją rengę žurnalistai buvo sulaikyti. Lapričio viduryje, privataus žiniasklaidos kanalo „Abzas Media“ vadovas Ulvi Hasanl buvoi uždarytas į areštinę, įvykdytos kratos jo bute ir „Abzas Media“ biure, kur policija teigia radusi 4 tūkst. eurų grynaisiais. Pats U. Hasanli kaltinimus neigia.  Kitą dieną, oro uoste buvo sulaikyta ir redaktorė Sevinc Vagifqizi, vėliau vyko kratos ir jos bute. Taip pat paskelbta, kad neatpažinti asmenys išsivedė U. Hasanli asistentą Mahammad Kekalov kartu paėmę jo kompiuterį ir mobilųjį telefoną, kurį laiką žinių apie jo buvimo vietą nebuvo. Taip pat, keletos valandų apklausos buvo atliekamos su „Abzas Media“ bendradarbėmis, jas policija įvardino liudininkėmis. Žurnalistai teismo sprendimu lieka sulaikyti dar keturiems mėnesiams, jiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

 

Mianmaro karinė chunta perėmė žiniasklaidos transliacijų kontrolę 

Transliacijos taryba, atsakinga už radijo ir televizijos veiklą Mianmare, nuo šiol bus kontroliuojama Mianmaro chuntos. Toks sprendimas įsigaliojo po to, kai be išankstinių diskusijų buvo priimtas įstatymo pakeitimas. 2021-aisias po perversmo valdžią perėmus karinei chuntai žiniasklaidos situacija šalyje tapo itin sudėtinga, daugelis leidinių uždrausti, mažiausiai keturi žurnalistai nužudyti.

 

Uždaromas „China Project“

Nepriklausomas žiniasklaidos kanalas „China Project“, kūręs analitinį turinį apie Kiniją anglų kalba, uždaromas dėl sunkumų pritraukiant lėšas po to, kai sulaukė kaltinimų dėl bendradarbiavimo su Kinijos ir JAV vyriausybėmis. 2016-aisiais pradėtas leisti kaip naujienlaiškis pavadinimu „SupChina“, netrukus išaugo į didesnį portalą, taip pat buvo kuriama tinklalaidė „Sinica“, Kinijos verslo duomenų bazę „ChinaEdge“, organizuojami renginiai. Nepaisant to, kad prenumeratorių skaičius nuolat augo, vyr. redaktorius Jeremy Godkorn teigia, kad šiuo metu kompanija nėra pasirengus išgyventi vien tik iš prenumeratos pajamų.

 

Airijoje politikai siekia užgniaužti žiniasklaidą ir kritikus

Airijoje Sinn Féin partijos nariai pradėjo teisminius procesus prieš žurnalistus ir žiniasklaidos priemones – skaičiuojama, kad viso pradėtos mažiausiai 8 bylos bei keletas su tuo susijusių bylų prieš politinius oponentus. Partijos lyderė Mary Lou McDonald nacionalinį transliuotoją „RTÉ“ į teismą padavė dėl šmeižto, o jos vyras Martin Lanigan teisme bylinėjasi su M. L. McDonald biografinės knygos autoriumi. Parlamentaras Chris Andrews pateikė kaltinimus prieš žiniasklaidos kanalą „The Irish Times“ ir vieną jų reporterių. Kai kurie partijos nariai į teismą padavė profsąjungos tarybos narius dėl komentarų soc.tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ (dab. „X“) bei žiniasklaidos komentatorius. M. L. Mc Donald atmetė pastebėjimus dėl partijos teisinių veiksmų nukreiptų prieš žiniasklaidą. Tarptautinė žiniasklaidos bendruomenė kreipėsi į M. L. McDonald ir išreiškė susirūpinimą dėl tokios situacijos bei perspėja, kad tai labai panašu į SLAPP (strateginiai ieškiniai dėl visuomenės dalyvavimo).

 

Fondas iš JAE planuoja perimti „Telegraph“ ir „Spectator“

„Barclays“ įsiskolinimus „Lloyds Banking Group“ galimai padengsianti investicijų kompanija „RedBird IMI“ (finansuojama Jungtinių Arabų Emyratų) žada perimti dienraštį „The Daily Telegraph“ ir savaitinį žurnalą „The Spectator“, Didžiojoje Britanijoje leidžiamus nuo XIX a. pirmosios pusės. Nors apie leidinių pardavimą buvo pranešta jau anksčiau, susirūpinimas šalyje kilo paaiškėjus apie „RedBird IMI“ planus – Torių partijos ir kai kurių parlamento narių teigimu tai gali tapti grėsme nacionaliniam saugumui, prašoma remiantis valstybės įstatymais atlikti tyrimą.

 

Republika Srpska Prezidento išpuolis prieš žurnalistę

Vieno iš Bosnijos ir Hercegovinos administracinių vienetų – Republika Srpska, Prezidentas Milorad Dodik kaltinamas žodiniu išpuoliu prieš TV kanalo N1 žurnalistę Snezana Mitrović. Spaudos konferencijos metu paklaustas apie galimus ryšius su dėl narkotikų platinimu sulaikytais asmenimis M. Dodik nesusitvardė. Apkaltinęs N1 kanalą melo ir antiserbiško naratyvo skleidimu skleidimu ir bandymu susidoroti su Republika Srpska, grubiai išplėšęs mikrofoną iš S. Mitrović rankų paklausė „Ar manote, kad mes neturime tarnybų, sekančių jūsų veiklą?“. Po konferencijos ji sulaukė ir asmeninio skambučio, kurio metu M. Dodik ir vėl šaukė ir keikė žurnalistę.

 

Per futbolo rungtynes vykusiuose fanų susirėmimuose Bulgarijos policija sužalojo žurnalistus 

Sofijoje vykusių futbolo rungtynių tarp Bulgarijos ir Vengrijos komandų, kilo susirėmimai ir tarp sirgalių, o policija sužalojo mažiausiai 9 žurnalistus. Bulgarijos Premjeras Nikolay Denkov griežtai smerkia tokius veiksmus bei įsakė atlikti išsamų tyrimą dėl incidento, skirti nuobaudas policininkams. Taip pat, reikalaujama sukurti žurnalistų rizikos mažinimo ir prevencijos strategiją, policijos pareigūnų mokymo programas. Reporteriai be sienų (RSF) ragina kuo greičiau imtis veiksmų įgyvendinimo.

 

Vyksta tyrimas dėl Filipinuose tiesioginiame radijo eteryje nušauto žurnalisto 

Filipinuose, Kalambos mieste, nušautas tiesioginę transliaciją iš savo namų studijos rengęs žurnalistas Juan Jumalon, dar žinomas, kaip DJ Johnny Walker. Žiauraus nusikaltimo vaizdas buvo užfiksuotas ir video transliacijos metu soc.tinkle Facebook. Prezidentas Ferdinand Marcos Jr. policijai įsakė atlikti išsamų įvykio tyrimą, įtariamais identifikuotas ir sulaikytas. Tai jau ketvirto žurnalisto žūtis nuo praėjusių metų birželio, kai buvo išrinktas dabartinis šalies prezidentas.

 

Išdalinti RSF spaudos laisvės prizai

Briuselyje 31-ąjį kartą surengti spaudos laisvės apdovanojimai.Kolumbijos tiriančiajam reporteriui Juanui Pablo Barrientosui įteiktas prizas už poveikį. Atliktas tyrimas atskleidė 26 Kolumbijos katalikų dvasininkų, kaltinamų seksualiniais nusikaltimais, tapatybes ir taip prisidėjo prie kovos su nebaudžiamumu šalyje.

Egipto tinklaraštininkas Mohamed Ibrahim Radwan (Mohamed Oxygen) apdovanotas už drąsą. 2019-ais, po penkerių metų kalėjime, laisvėje vis dar griežtai stebimas, be leidimo sugrįžti į darbą, tais pačiais metais rengė reportažus apie kilusius protestus šalyje. Dar kartą nuteistas, vėl penkeriems metams dėl melagingų naujienų platinimo.

Gvatemalos laikraščio redaktorius apdovanotas Jose Rubénui Zamora už nepriklausomybę. Žurnalistas aprašė du dešimtmečius trukusią poliitnę korupciją, už tai sulaukė grasinimų ir teisinio persekiojimo, šiuo metu tebėra sulaikytas, o 2023 gegužę leidinys, kuriame dirbo J. R. Zamora buvo priverstas užsidaryti.

Prancūzų fotografė Karine Pierre skirtas prizas „Lucas Dolega-SAIF“ nuotraukų kategorijoje. Nuo 2017-ųjų ji dirba karštuosiuose taškuose Libane, Beirute, Pakistane, bendradarbiaudama su leidiniais, tokiais, kaip „Le Monde“, „The Washington Post“ daugiausia dokumentuoja smurto prieš moteris atvejus.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

 

Vilniuje vyko tarptautinis Baltijos žiniasklaidos forumas

Lapkričio 9 d. vykusio Baltijos žiniasklaidos forumo metu pristatyta Europos žiniasklaidos laisvės akto reikšmė ir įtaka žiniasklaidai, diskusijos metu atkreiptas dėmesys į politinę įtaką, pliuralizmo stoką ir skaitmenizacijos įtaką. Estijos, Latvijos ir Lietuvos visuomeninių žiniasklaidos kanalų etikos kontrolieriai dalinosi savo pagrindiniais veiklos principais, diskutavo apie kylančius iššūkius ir sprendžiamus klausimus. Pristatytas Ukrainos tiriamosios žurnalistikos žurnalistų darbas karo metu, rezultatai, aptartos dažniausiai kylančios problemos ir sprendimai. Diskutuota apie politinį kišimąsi į žiniasklaidos veiklą Vengrijoje, Lenkijoje, Lietuvoje bei Europoje. Aptartos dirbtinio intelekto bei „ChatGPT“ pritaikomumo darbui redakcijoje galimybės ir potencialios grėsmės. Pasidalinta įžvalgomis ir patarimais, kaip jautriai pristatyti traumines patirtis išgyvenusiųjų istorijas. Renginį užbaigė meistriškumo mokymai. Jei renginį praleidote, įrašą galite rasti LŽC Youtube kanale: https://youtu.be/h4jSdPiz_Qg

Baltijos žiniasklaidos forumo organizatoriai Baltic Centre for Media Excellence, LRT ir Lietuvos žurnalistikos centras.

 

Mokslo komunikacijos mokymai sugrįžta

Mokslo komunikacijos mokymai sugrįžta! Šiemet – šiek tiek kitokiu formatu – naujos komunikacinio meistriškumo pamokos mokslininkams bus prieinamos ir nuotoliniu būdu.

Jau keletą mėnesių kartu su mokslininkais ir žurnalistais, vedančiais meistriškumo pamokas, ruošiame aktualų turinį.

Lapkričio mėnesį filmuoti vieną iš pamokų atvyko Oksfordo universiteto mokslininkas, klimato kaitos komunikacijos ekspertas dr. Joshua Ettinger. Vizito metu taip pat dalyvavo mokslininkų ir žurnalistų pusryčiuose, kuriuose diskutavome apie klimato kaitą ir sklandančius nesusipratimus bei mitus. Taip pat, J. ETtinger davė interviu LRT laidai LABAS RYTAS, LIETUVA. Žurnalistai domėjosi, kaip kiekvienas iš mūsų galėtų prisidėti prie klimato krizės sprendimo, o Joshua Ettinger patarė, kaip šia sunkia tema kalbėtis nesusipykstant ir niekam nesugadinant nuotaikos.

Dėkojame mūsų mokslo komunikacijos iniciatyvos partneriams – British Embassy Vilnius prisidėjusiems prie dr. J. Ettinger vizito, taip pat Embassy of Sweden in Vilnius/ Švedijos ambasada Vilniuje, Swedish Institute,  Mariaus Jakulio Jason (MJJ) fondas ir Vilniaus universitetas / Vilnius University.