2023-08-04

LŽC naujienlaiškis: ruošiama dirva slapta sekti ir Lietuvos žurnalistus

 

Žurnalistų šnipinėjimas su ES leidimu?

Europos žurnalistų bendruomenė vis garsiau kalba apie tai, kad naujausia Europos tarybos siūloma „Europos žiniasklaidos laisvės akto“ (angl. European Media Freedom Act) versija kelia daugiau grėsmių ir pavojų nei suteikia laisvės ir vis dar taip trūkstamo saugumo. Priimti pakeitimai leistų Europos sąjungos valstybėms narėms legaliai slapta sekti bei akylai stebėti žurnalistų darbą, jų mobiliuosiuose telefonuose diegti slaptas šnipinėjimo programėles. Tai ne tik pakenktų žurnalistų privatumui, darbui, bet ir leistų daug lengviau identifikuoti jų kalbinamus šaltinius – žurnalistai negalėtų užtikrinti šaltinio apsaugos. Imtis tokių veiksmų ES valstybės, įskaitant ir Lietuvą, galėtų savarankiškai, jei būtų nuspręsta, kad kyla grėsmė nacionaliniam saugumui arba kitais, 4-ajame straipsnyje minimais išimtiniais atvejais, kurių ne taip ir mažai. Išimtys apima net 32 nusikaltimų atvejus – žmogžudystes, sunkius smurtinius sužalojimus, vagysčių, muzikos ar vaizdo piratavimo atvejus ir kitus nusikaltimus, kurie galėtų užtraukti laisvės atėmimo bausmę.

Išplatintuose atviruose žiniasklaidos ir žmogaus teisių organizacijų pareiškinuose atkreipiamas dėmesys, kad legalizuotos ir išplėstos žurnalistų sekimo galimybės pablogintų žiniasklaidos laisvę, sumažintų jau ir taip menkstantį žiniasklaidos nepriklausomumą ir pliuralizmą Europoje bei lemtų cenzūravimą ir žiniasklaidos galios naudojimą propagandai ir kitiems nedemokratiniams tikslams.  Atsakingos Europos sąjungos organizacijos raginamos persvarstyti nutarimus ir tekstų formuluotes, eliminuoti kai kuriuos siūlymus ir juos pakeisti žurnalistų organizacijų siūlomais variantais. Dėl Europos žiniasklaidos laisvės akto balsuos Europos parlamentas.

 

„BNS“ vyriausiuoju redaktoriumi paskirtas Saulius Jakučionis

Naujienų agentūros „BNS“ vyriausiąjį redaktorių Vaidotą Beniušį keičia Saulius Jakučionis, prieš tai ėjęs direktoriaus pavaduotojo turiniui pareigas. Agentūroje S. Jakučionis dirba nuo 2014-ųjų, patirties taip pat yra įgijęs dirbdamas naujienų portaluose „lrt.lt“ bei „15min.lt“.

 

„Mokomoji“ programėlė Kinijos žurnalistams – „Everything app“

Nuo šiol Kinijos žurnalistams paklusnumo valstybei ir lyderiui Xi Jinpingui laikytis padės nauja propagandinė programėlė „Everything app“. „Visos Kinijos žurnalistų asociacija“ (ACJA), kurią prižiūri Kinijos komunistų partija (KKP) pristatė WeChat platformoje pasiekiamą programėlę, skirtą žiniasklaidos profesionalams „apmokyti“ „marksistinės žurnalistikos vizijos“ – vien šia tema siūloma daugiau nei 220 kursų. Programėlė turi ir daugiau funkcijų –  ji taip pat leis sekti žurnalistų darbą ir jų progresą, sertifikuoti mokymus, išduoti ar atnaujinti spaudos (press card) korteles.

 

Naujas tyrimas dėl „PK Orlen“ perimto „Polska Press“ 

Helsinkio žmogaus teisių fondo Lenkijoje naujausias tyrimas patvirtino būgštavimus dėl šalyje sumažėjusios žiniasklaidos laisvės ir pliuralizmo bei padidėjusio spaudimo žurnalistams po to, kai 2020-ųjų gruodį „Polska Press“ buvo perimta valstybės valdomo naftos koncerno „PKN Orlen“. Skaičiuojama, kad 14-a iš 15-os regiono vyriausiųjų redaktorių atsistatydino dėl patiriamo spaudimo, protestuodami daugelis redaktorių pavaduotojų bei žurnalistų taip pat atsistatydino, o į jų vietą buvo paskirti valdančiai „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijai palankesni darbuotojai.

Europos žurnalistų federacijos bei kitų tarptautinių organizacijų pareiškime teigiama, kad tai yra šokiruojantis žiniasklaidos užgrobimo pavyzdys šiandieninėje Europos Sąjungoje bei ragina iš naujo persvarstyti priimtus veiksmus ir priimti labiau etiškus ir žiniasklaidos laisvę gerbiančius sprendimus.

 

„Juodųjų trečiadienių“ protestai Ispanijos naujienų redakcijose

Ispanijos naujienų redakcijose keletą mėnesių trukę „Juodųjų trečiadienių“ protestai, kai į darbą visi ateidavo vilkėdami juodai, taip pažymėdami geresnių darbo sąlygų ir atlyginimų kėlimo reikalavimus, pradeda duoti rezultatų. Dirbantieji laikraštyje „Expansión“ pasiekė išankstinį susitarimą dėl kurio bus balsuojama rugpjūčio 3 d. – susitarime be kitų dalykų numatomi didesni atlygiai ir galimybė vieną dieną per savaitę dirbti nuotoliu. Dėl panašių sąlygų pavyko susitarti ir  „El Mundo“ bei „El País“ leidiniams – visi jie priklauso vienai didžiausių žiniasklaidos grupių Ispanijoje, „Unidad Editorial“. Per pastarąjį dešimtmetį teigiamų pokyčių šioje srityje nebuvo, todėl tokie susitarimai laikomi itin svarbia ir reikšminga pergale – pastarosiomis savaitėmis vyko intensyvios derybos darbo tarybose ir sąjungose su žiniasklaidos vadovais, siekiant pagerinti nestabilias žurnalistų darbo sąlygas.

 

Baltarusijoje 6-eriems metams nuteistas žurnalistas Pavel Mazheika

Gardino apygardos teisme šešeriems metams kalėjimo nuteistas Baltarusijos žurnalistas Pavel Mazheika. Jam ir buvusiai teisininkei Julijai Julgilevich pateikti kaltinimai, dėl iš Lenkijios baltarusių kalba transliuojančiam kanalui „Belsat TV“ perduotos informacijos, o tai laikytina „ekstremistinės veiklos skatinimu.“

2002 m. jis buvo nuteistas kalėti dvejus metus už „prezidento šmeižtą“, vėliau dirbo nepriklausomose naujienų agentūrose Baltarusijoje ir Lenkijoje, ėjo „Belsat TV“ vykdomojo direktoriaus pareigas, o nuo praėjusių metų rugpjūčio vėl sulaikytas. Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) išplatino pareiškimą, kuriame smerkia tokius Baltarusijos veiksmus.

 

Meksikoje per savaitę nužudyti du žurnalistai

Vienos iš Akapulko parduotuvių automobilių stovėjimo aikštelėje po mirtino šūvio žuvo žurnalistas, Lo Real do Guerrero direktorius Nelson Mattus. Žurnalistas daugiausia rengė naujienas kriminalinėmis temomis, į jį buvo kėsintasi jau ir anksčiau, 2017-aisiais ir 2019-aisiais.

Kiek anksčiau buvo skelbta jog rastas dingusiu laikyto La Jornada žurnalisto Luiso Martino Sanchezo kūnas, ant jo ne tik smurto žymės, bet ir paliktos „žinutės“. Policijos departamento atstovų teigimu, dažniausiai tokius ženklus palieka narkotikų karteliai, tačiau kas tiksliai buvo parašyta, neatskleidė. Meksika išlieka viena pavojingiausių šalių žurnalistams, nei mirtys, nei nusikaltėliai nėra išaiškinami.

 

„Al Jazeera“ žurnalistai Egipte įtraukti į „teroristų“ sąrašą

Egipto kriminalinis teismas oficialiame laikraštyje „Al-Waqai’ Al-Masriya“ paskelbė kas penkerius metus atnaujinamą sąrašą asmenų, kurie įvardijami, kaip “teroristai” – tarp jų, ir su žiniasklaidos kanalu „Al Jazeera“ dirbantys Egipto žurnalistai. „Al Jazeera“ pareiškime smerkiamas toks Egipto sprendimas, Jungtinės Tautos bei žmogaus teisių organizacijos raginamos atsižvelgti į susidariusią situaciją – kai kurios jų jau išreiškė nepritarimą tokių sąrašų sudarymui ir žiniasklaidos laisvės ribojimui.

 

Žiniasklaidos kanalas „Dožd“ baigia darbą Latvijoje 

Prieš maždaug metus pradėtos naujienų kanalo „Dožd“ transliacijos iš Rygos – baigiasi. Rugpjūčio mėnesio pradžioje redakcija galutinai persikelia dirbti į Amsterdamą  – Latvijoje tęsis bylinėjimasis dėl transliavimo licencijos panaikinimo.

Rusijoje, generalinės prokuratūros nutarimu kanalas įtrauktas į „nepageidaujamų organizacijų“ sąrašą – narystė tokiomis paskelbtose organizacijose ar jų parama gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę. Kanalas skelbia, jog šiuo metu nutraukia paramos iš Rusijoje esančių žiūrovų priėmimą, atšaukia esamas prenumeratas, saugumo sumetimais ragina nesidalinti nuorodomis į „Dožd“ publikuotą medžiagą.

 

Lietuviškai radijo dokumentikai – tarptautinis pripažinimas

LRT Radijo dokumentika sulaukė tarptautinio apdovanojimo – „Atsimenu jo žvilgsnį. Istorija apie karį ir migrantą“ Čikagoje vykstančiame „Third Coast“ festivalyje pateko tarp 11-os šių metų pasaulio geriausių dokumentikų. Europiečių, gavusių tokį apdovanojimą nėra daug, o dokumentikos autorė Sigita Vegytė yra pirmoji rytų ir vidurio Europos atstovė. Šįmet festivalio komisijai teko perklausyti daugiau nei tūkstantį valandų audio pasakojimų, iš 44 finalistų atrinkta 11 laimėtojų. Apdovanojimų transliaciją galima nemokamai stebėti internetu, prieš tai užsiregistravus.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

Vasariškam „Mokyklinės redakcijos“ (Школьная редакция) susitikimui-piknikui buvo pasirinktas MO muziejaus kiemelis, kur moksleiviai bendravo su šiuo metu egzilyje dirbančia ir gyvenančia žurnaliste Natalija Baranova. Pagrindinis kūrybinių dirbtuvių tikslas – išmokti kurti įdomias, etiškas, korektiškas ir skaitytojų dėmesį patraukiančias antraštes bei pastebėti aktualius kasdienio gyvenimo įvykius, vertus patekti į naujienų skiltis.

Projektą remia Vokietijos ambasada Vilniuje – Deutsche Botschaft Wilna

 

„Žurnalistikos laboratorijoje“ dalyvaujantys Plungės r. Alsėdžių S.Narutavičiaus gimnazijos jaunieji žurnalistai savo kūrybinio darbo rezultatais dalinasi „Medium“ platformoje. Kultūra, gyvenimo būdas, tradicijos ir papročiai – pažvelgti į moksleiviams aktualius klausimus nuspręsta ne tik teksto, bet ir video formatu. Čia laukia dar vienas smagus siurprizas – įraše nuo pirmų sekundžių galite išgirsti unikalią žemaitišką tarmę.

Kiti projekto dalyviai, Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos žurnalistai parengė „Naujienlaiškio“ vasaros numerį. Čia ieškoma sprendimų mokyklinių uniformų problemai, dalijamasi pokalbiais su geografijos mokytoja bei mokinių tarybos prezidente, poezijos mėgėjų laukia anonimiškai pasirašytos eilės, o svarstantiems apie laisvalaikio praleidimo galimybes – populiaraus kompiuterinio žaidimo apžvalga.

„Žurnalistikos laboratorijos“ organizatoriai – žurnalistų kolektyvas NARA, LRT ir Lietuvos žurnalistikos centras / LŽC. „Žurnalistikos laboratoriją“ remia JAV Ambasada Vilniuje / U.S. Embassy Vilnius