2024-04-03

LŽC naujienlaiškis: ES priėmė žiniasklaidos laisvės aktą, tačiau politikai turi kitų planų

 

Slovakijos visuomeniniam transliuotojui gresia politinis susidorojimas

Nepriklausomos žiniasklaidos Slovakijoje gali ir nebelikti – kultūros ministerijos pateiktame pasiūlyme numatoma, kad nacionalinis visuomeninis transliuotojas RTVS turėtų būti išformuotas ir sudaryta nauja institucija STaR. Vadovaujančias pareigas užimantis personalas, kaip ir dabartinis RTVS vadovas, būtų atleisti, o naująją valdybą rinktų Vyriausybės ir parlamento pasiūlytų septynių narių taryba, kuri STaR direktorių galėtų atleisti esant bet kokioms aplinkybėms. Kanalo turinys taip pat būtų keičiamas nauju, kuriamu prižiūrint naujajai valdybai.

Nors siūlomi sprendimai prieštarauja tarptautiniams bei Europos Sąjungos įstatymams, naujoji vyriausybė įstatymo projektą priėmė svarstyti. Per pastarąjį pusmetį naujasis šalies premjeras Robert Fico jau ne kartą grasino žurnalistams, atsisakė su kai kuriais bendrauti bei nurodė kurių žiniasklaidos priemonių atstovai galės patekti į parlamentą, o kurie yra nepageidaujami.

RTVS žurnalistai, kaip ir kolegos iš kitų redakcijų pasirašė peticiją, tūkstančiai slovakų rinkosi į protestus dėl tokių valdančiųjų sprendimų. Susirūpinimą dėl vis aštrėjančios situacijos ir didėjančios grėsmės žiniasklaidos laisvei išreiškė ir tarptautinė bendruomenė.

 

Priimtas ES žiniasklaidos laisvės aktas

Europos parlamentas (EP) priėmė Europos Sąjungos (ES) žiniasklaidos laisvės aktą (EMFA), kuriuo siekiama užtikrinti žurnalistų nepriklausomumą, didinti skaidrumą ir apsaugoti nuo politikų kišimosi. Įstatyme numatyta, kad valdžios institucijos negalės daryti spaudimo siekiant atskleisti šaltinį, o sekimo priemonių naudojimas galimas tik išskirtiniais atvejais, tačiau ir tuomet būtina apie tai informuoti. Žiniasklaidos organizacijos visais atvejais privalės pranešti apie savininkus bei jų ryšius su valstybe, pateikti informaciją apie iš valstybės gaunamą paramą. Siekiant apsaugoti nuo savavališko nepriklausomos žiniasklaidos turinio šalinimo iš soc.tinklų, tokių, kaip „Facebook“, „X“  („Twitter“) ar „Instagram“, apie galimus šių platformų veiksmus žiniasklaidos organizacijos turi būti informuotos ne vėliau nei prieš 24 val. Reporteriai be sienų (RSF) sveikina tokį sprendimą ir ragina visas šalis nares EMFA pradėti taikyti kaip įmanoma greičiau.

 

Prancūzija skyrė 250 mln. eurų baudą kompanijai „Google“

Prancūzijos konkurencijos taryba paskelbė, kad technologijų gigantė „Google“ pažeidė keletą įsipareigojimų dėl autorių teisių susitarimų, todėl skyrė jai 250 mln. eurų baudą. Taip pat, taryba susirūpinimą dėl AI pritaikymo, ypač „Google Gemini“, kuomet sistemos apmokymui be išankstinio sutikimo naudojama daugybė publikacijų. „Google“ teigimu, nors toks sprendimas yra neproporcingas, baudą sumokės, nes „reikia judėti tolyn“. Prancūzija buvo pirmoji iš 27 Europos sąjungos šalių, pritaikiusi 2019-aisiais priimtą ES direktyvą, kuria siekiama technologijų kompanijas įpareigoti sumokėti mokesčius autoriams dėl jų intelektinės nuosavybės panaudojimo. „Google“ šiuo metu yra sudariusi sutartis su maždaug 280 žiniasklaidos organizacijų.

 

Britanijos žiniasklaidą valdyti galės tik britai

Maždaug 600 mln. svarų vertės sandoris dėl vienų seniausių Jungtinės Karalystės laikraščių „The Daily Telegraph“ ir „The Spectator“ įsigijimo, kurį planavo „RedBird IMI“ (finansuojama Jungtinių Arabų Emyratų) tikėtina nebeįvyks. JK vyriausybė pateikė įstatymo projektą, kuriuo remiantis būtų taikomi draudimai užsienio valstybių valdžios atstovams turėti sąsajų su įsigijamomis žiniasklaidos priemonėmis. Taip siekiama sustiprinti nacionalinį saugumą ir apsisaugoti nuo neigiamos užsienio šalių įtakos, tačiau JK vyriausybės teigimu, toks sprendimas taikomas išimtinai žiniasklaidai.

„RedBird IMI“ sudaro JAV kompanija „RedBird Capital Partners“ ir JAE šeicho Mansour bin Zayed Al Nahyan valdoma „IMI“. Pastaruoju metu šeichas, kuriam priklauso ir Manchester City futbolo klubas plečia investicijas medijų sektoriuje, tačiau yra spėlionių, kad „Telegraph“ grupės sandorio svarstoma atsisakyti.

 

Išpuoliai prieš žurnalistus Serbijoje

Beprecedentė įvairių formų neapykanta nukreipta prieš žurnalistus, pirmosiomis kovo mėnesio dienomis išryškėjo Serbijoje, visi atvejai fiksuoti Novi Sad mieste. Keletą žurnalistų bei fotografų rengiant reportažus mitingo metu įžeidinėjusių žmonių, anot Serbijos žurnalistų asociacijos, policija nestabdė. Tą pačią savaitę, žurnalistai iš Vojvodinos nepriklausomų žurnalistų asociacijos sulaukė tūkstančių grasinimų mirtimi, susidorojimu, seksualinio priekabiavimo žinučių ir įžeidinėjimų, vienas Novi Sad gyventojų policijai pateikė kriminalinį skundą.

 

Azerbaidžane tęsiasi susidorojimas su nepriklausoma žiniasklaida

„Toplum TV“ redakcijoje Azerbaidžane atlikta krata, kurios metu sulaikyti aštuoniolika ten buvusių darbuotojų, kratos taip pat įvykdytos ir keletos darbuotojų namuose. „Toplum TV“ paskyros socialiniuose tinkluose „Instagram“ bei „Youtube“ buvo perimti, pakeisti jų pavadinimai bei pašalintas turinys. Nors dauguma sulaikytųjų buvo paleisti, septyniems iš jų pareikšti kaltinimai dėl užsienio valiutos kontrabandos – tokie kaltinimai pareikšti ir prieš keletą mėnesių sulaikytiems „Abzas Media“ darbuotojams.

 

Afganistano žiniasklaidai – dar daugiau ribojimų

Talibanui sugrįžus į valdžią Afganistane, moterys žurnalistės sulaukia vis daugiau ribojimų. Nuo šiol joms privalu dėvėti visą kūną dengiančius juodus drabužius,  atidengtos gali būti tik akys. Khost provincijoje moterims apskritai uždrausta pasirodyti radijo ir televizijos eteryje. Yra ir bendrų pokyčių visai žiniasklaidai – Kandaharo Talibano gubernatoriaus raštišku įsakymu nuo šiol draudžiama filmuoti ir fotografuoti šalies vadovų susitikimus, leidžiami tik audio ir tekstiniai įrašai.

 

E. Gershkovich sulaikymas Rusijoje vėl pratęstas

Prieš metus Rusijoje areštuotam The Wall Street Journal žurnalistui Evan Gershkovich ikiteisminis sulaikymas pratęstas dar trims mėnesiams. Jam pateikti kaltinimai dėl šnipinėjimo, tačiau galutinis nuosprendis iki šiol taip ir nebuvo paskirtas, šis pratęsimas – jau penktas.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

Kviečiame atlikti praktiką Lietuvos žurnalistikos centre

Studijuoji, o galbūt studijas neseniai baigei, turi laisvo laiko ir norėtum praktiką derinti su kitomis prasmingomis veiklomis? Kruopštumas ir atidumas tave lydi kasdien, detalės nepraslysta pro akis, o atsakomybės jausmas nėra svetimas? Informacijos rinkimas, kritiškas ir analitiškas vertinimas – tavo stiprybė? Puikiai rašai/skaitai/kalbi angliškai, kokybiška žiniasklaida tau svarbi ir norėtum prisidėti įgyvendinant duomenų žurnalistikos projektą-tyrimą apie lyčių lygybę žiniasklaidoje – Lietuvos žurnalistikos centras laukia Tavęs!

Mes siūlome 3  mėnesių praktiką, lankstų grafiką, įdomią patirtį, galimybę prisidėti kuriant vertę žiniasklaidai, darbą nedidelėje tarptautinėje komandoje ir galimybę užmegzti naujus kontaktus. Daugiausia darbo bus su Ekspertų ir eksperčių citavimo Lietuvos žiniasklaidoje tyrimu kurio antrąjį etapą šiuo metu įgyvendiname.

Susidomėjai? Laiškų laukiame info@lzc.lt iki balandžio 21 d. Susisieksime tik su atrinktais kandidatais.

 

Natalia Žaba vedė mokymus žurnalistams

„Google News Initiative“ lektorė Natalia Žaba vedė mokymus apie žurnalistams šiandien itin svarbius ir naudingus įrankius, kurių metu pristatė įvairias programas skirtas palengvinti žurnalistų darbą tikrinant bei analizuojant faktus, nuotraukas ir kitą svarbią informaciją. Dalinosi pasaulyje žinomų žurnalistų pavyzdžiais, kuomet naudodamiesi mokymų metu aptartais įrankiais galėjo atlikti išsamius ir  visuomenei itin svarbius tyrimus.