2024-01-11

LŽC naujienlaiškis: nauja Lenkijos valdžia imasi priešininkų kontroliuotos žiniasklaidos, kviečiame žurnalistus į paskaitą apie tai, kaip suvaldyti šališkumą

 

Lenkijos valdantieji siekia pertvarkyti buvusios valdžios uzurpuotą visuomeninį transliuotoją

Prieš Kalėdas Lenkijos kultūros ministras paskelbė apie valstybės nuosavybės teise valdomų žiniasklaidos kanalų – Lenkijos televizijos (TVP), radijo (PR) ir spaudos agentūros (PAP) likvidavimą, taip pat atleista vadovybė ir sustabdytos „TVP Info“ transliacijos. Šių veiksmų imtasi pasitelkiant komercinę teisę, kuri leidžia ministrams priimti sprendimus dėl valstybės nuosavybės teise valdomų įmonių vadovybės, ir esą įgyvendinant naujojo Lenkijos premjero ir buvusio ES tarybos pirmininko Donaldo Tusko pažadą „depolitizuoti“ visuomeninę žiniasklaidą, kuri per pastaruosius 8 metus buvo tapusi konservatyvios nacionalistinės „Teisė ir teisingumas“ (PiS) partijos propagandos ruporu. Reaguodamas į tai, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, anksčiau buvęs „Teisė ir teisingumas“ (PiS) nariu, apkaltino naująją proeuropietišką vyriausybę tokiais sprendimais pažeidžiant Lenkijos Konstituciją, o PiS nariai ir šalininkai bei dalis pertvarkomos žiniasklaidos darbuotojų biuro patalpose surengė protestą. Anot Dudos, jis nėra prieš žiniasklaidos pertvarkymą, tačiau tai turėtų būti daroma pasitelkiant įstatymų leidybą ir parlamentą – procesus, kurie tęstųsi ilgai ir nebūtinai turėtų siekiamą rezultatą. Šiuo metu visuomeninės žiniasklaidos transliacijos atnaujintos, o valdantieji paskelbė, kad likviduoti visuomeninės žiniasklaidos neketina – statusas „likviduojama“ tik padėtų greičiau vykdyti reorganizaciją, o pirmiausia – pakeisti PiS palankią žiniasklaidos vadovybę bei įgyvendinti kitus personalo politikos pakeitimus bei reformas. Visgi Teismas šią savaitę atmetė kultūros ministro iniciatyvas dėl naujos žiniasklaidos priemonių kanalų vadovybės. Apie jas kritiškai pasisakė ir teisininkai, nacionalinės ir tarptautinės organizacijos. Teismas argumentavo, jog Lenkijos žiniasklaidos transliacijų įstatymas numato, kad visuomeninių žiniasklaidos priemonių vadovybę skiria Nacionalinė žiniasklaidos taryba – tai organas, kuris yra sukurtas „Teisės ir teisingumo partijos“ ir kurio daugumą sudaro partijos paskirti nariai. Šį organą naujoji valdančioji dauguma siekė apeiti.

 

Suniokotos „Biržiečių žodžio“ redakcijos patalpos

Gruodžio pabaigoje į „Biržiečių žodžio“ redakcijos duris ir langus skriejo plytos – direktoriaus Kęstučio Isako teigimu, tai buvo siekis įbauginti žurnalistus, kritikuojančius vietos valdančiuosius. Nepasitenkinimo ir priekaištų žurnalistai esą sulaukdavo ir anksčiau, tačiau tokių veiksmų nesitikėta. Įvykį šiuo metu tiria policija, o Biržų verslininkai, anot vyr. redaktorės Loretos Bataitienės, dar tą pačią dieną akeitė išdaužtus stiklus, todėl redakcija darbus tęsia, kaip įprastai „Jei ateina su akmenimis – įvertinimas, kad gerai dirbame, teisybę rašome, kuri kažkam nepatinka“, – sako ji.

 

„Lrytas.lt“ įsigijusiai Delfi valdančiai įmonei „Ekspress Grupp“ – Konkurencijos tarybos bauda

Estijos bendrovė „Ekspress Grupp“, iki šiol valdžiusi naujienų portalą „delfi.lt“ 2022 metų gruodį įsigijo 100% „Lrytas“ akcijų, tačiau sulaukė Konkurencijos tarybos nuobaudos dėl pažeisto įstatymo. Anot tarybos, laiku nebuvo pateiktas pranešimas apie planuojamą įsigijimą, ir negavus leidimo buvo pradėta rinkos koncentracija, nors bendros įmonių pajamos viršijo įstatatyme numatytas ribas. Konkurencijos tarybą apie galimai neteisėtą sandorį informavo „15min“ redakcija. Atlikus tyrimą ir įvertinus situaciją, „Ekspress Grupp“ įmonei skirta 140.460 eur bauda. Įmonė taip pat įpareigota per 2 mėnesius nutraukti pažeidimą arba atkurti ankstesnę padėtį ir pašalinti pažeidimo pasekmes.

Estijos bendrovės valdybos pirmininkė Mari-Liis Ruutsalu su tuo nesutinka ir sprendimą žada ginčyti teisme.

 

„Sports Illustrated“ publikavo dirbtinio intelekto sukurtas nuotraukas

Netrukus po to, kai paaiškėjo, jog amerikiečių žurnalo „Sports Illustrated“ turinį kūrė dirbtinis intelektas – tekstus, žmonių biografijas, net nuotraukas, buvo atleistas įmonės vadovas Ross Levinsohn. Vis dėl to, pranešime apie tai, kad vadovo pareigas užėmusį R. Levinsohn laikinai keičia Manoj Bhargava, šis skandalas paminėtas nebuvo – teigiama, kad sprendimas priimtas siekiant „padidinti įmonės veiklos efektyvumą ir pajamas“.

 

UAB „15min“ vėl valdo Lietuvos akcininkai

Iš Estijos įmonės „Postimees Grupp“ išpirkus 60 proc. akcijų, „15min grupė“, kuriai priklauso ir portalas „15min.lt“ (UAB 15min) bei dukterinė įmonė BNS (UAB BNS) vėl bus pilnai valdoma tik lietuviško holdingo „4 Bees“. 2005-aisiais įkurta UAB „15min“, po metų jau priklausė Norvegijos žiniasklaidos koncernui „Schibsted“, kuriems vėliau pasitraukus iš Baltijos šalių rinkos, buvo perduota Estijos įmonei „Eesti Meedia” (dabar vadinasi „Postimees Grupp“). 2021-aisiais paskelbta apie UAB „15min“, UAB BNS ir UAB „Media bitės“ susijungimą, pradėjo veikti „15min grupė“.

 

Honkonge – žinomo aktyvisto Jimmy Lai teismas

Žiniasklaidos kanalo „Apple Daily“, spaudos laisvės simbolio Honkonge, leidėjui Jimmy Lai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos, o gruodžio viduryje prasidėjęs teismas vadinamas istoriniu. Jam pateikti kaltinimai bendradarbiavimu su užsienio jėgomis, o bylos nagrinėjimas, kuris jau buvo keletą kartų atidėtas, planuojama, truks 80 dienų. J.Lai taip pat turintis ir Didžiosios Britanijos pilietybę, yra vienas aršiausių Kinijos komunistų partijos kritikų. JAV, Jungtinės Karalystės, Australijos, Kanados bei Europos Sąjungos atstovai bei tarptautinės žiniasklaidos organizacijos jau anksčiau išreiškusios susirūpinimą dėl esamos situacijos, taip pat dalyvavo teismo posėdyje. Kinija užsienio valstybių kritiką atmeta ir vadina šiurkščiais pažeidimais. J. Lai, teismo posėdžio metu, kaltinimus neigė.

 

Pasiektas susitarimas dėl ES žiniasklaidos laisvės akto

Praėjus metams po to, kai buvo pateiktas Europos Sąjungos(ES) žiniasklaidos laisvės akto projektas, galiausiai pasiektas Europos Parlamento (EP) ir ES Tarybos susitarimas – patvirtinus parlamentui, tarybai, o paskui – ir perkėlus į valstybių narių teisę jis taps įstatymu. Diskusijose daugiausia kritikos buvo išsakoma dėl spragų, leidžiančių šnipinėti žurnalistus vardan nacionalinio saugumo. Naujuoju įstatymo projektu siekiama numatyti priemones, skirtas apsaugoti žurnalistus ir žiniasklaidą nuo politinio kišimosi, žurnalistų ir jų šaltinių sekimo, išskyrus tik tam tikrais numatytais atvejais, taip pat aiškiau apibrėžiant žiniasklaidos ir globalių interneto platformų, tokių kaip „Google“ ar „Facebok“, santykį.

 

Nušviesdami masinius protestus nukentėjo Serbijos žurnalistai

Protestų sostinėje Belgrade metu užpulti naujienas įvykio vietoje rengę žurnalistai – įžeidinėjo bei jėgą naudojo ne tik protestuotojai, bet ir policija. „Al Jazeera“ operatorių Nenad Nešić policininkas sugriebė už kaklo liepęs nebefilmuoti ir pasišalinti. „Nova.rs“ portalo žurnalistei Andrijai Lazarevic trenkė policininko lazda, o iš „Beta“ naujienų agentūros fotožurnalisto bandė išplėšti kamerą. Mladen Savatović, „N1“ žurnalistas, tiesioginio eterio metu užpultas protestuotojo, kuris jau anksčiau buvo pastebėtas niokojantis automobilį. Tarptautinės ir vietos organizacijos praneša ir apie daugiau incidentų bei smerkia išpuolius. Serbijos sostinėje Belgrade opozicijos protestai tęsiasi nuo gruodžio vidurio, kuomet vyko parlamento rinkimai – protestuotojai kaltina prezidentą sukčiavimu rinkimuose ir reikalauja nedelsiant panaikinti rinkimų rezultatus ir organizuoti naujus.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

 

Kaip suprasti savo šališkumo priežastis ir jo išvengti? 

Net ir labai išsilavinę žmonės būna šališki – ypač tada, kai ko nors tiksliai nežino, ir bando spėlioti vadovaudamiesi savo nuojauta ar anksčiau susiformavusiu požiūriu. Kviečiame tuo įsitikinti atliekant šį testą: https://askabc.org/e/ljc-24/

Žurnalistai dėl poreikio dirbti itin operatyviai nuolat pasitelkia nuojautą – būtent ji yra viena priežasčių, kodėl pasitaiko užduoti tendencingų klausimų ar žiniasklaidoje ne visai tiksliai atspindėti ekonomines ar socialines žinias.

Tačiau šioms problemoms spręsti yra išeitis.

Vilniuje jau kitą savaitę viešės Anna Rosling Rönnlund – garsios Roslingų šeimos, parašiusios knygą „Faktų galia“ (angl. Factfulness) atstovė. Savo viešos paskaitos „Už faktais grįstą pasaulėžiūrą“ metu ji paaiškins mūsų šališkumų priežastis ir būdus kiek įmanoma juos labiau apriboti. Be to, atskleis naujų įžvalgų apie žurnalistų nušviečiamų socialinių ir ekonominių reiškinių vertinimą.

Kviečiame žurnalistus dalyvauti ir patobulinti savo žinias bei įgūdžius.

Renginys vyks penktadienį, sausio 19 d. ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, adresu Gedimino g. 7, pradžia 13 val. Paskaita vyks anglų kalba. Į renginį būtina registracija: https://forms.gle/jMLKXREmM79X932U6

Paskaitą organizuoja Lietuvos žurnalistikos centras / LŽC kartu su Embassy of Sweden in Vilnius/ Švedijos ambasada Vilniuje ir Swedish Institute. Partneriai – ISM University of Management and Economics ir Swedbank Lietuvoje.

 

Atsisveikinome su gimtosiomis kalbomis kūrusiais jaunaisiais žurnalistais iš Lietuvos tautinių mažumų bendruomenių

Metus trukęs Lietuvos žurnalistikos centro mentorystės projektas „Junior Journos: JJ“, skirtas rusakalbiams ir lenkakalbiams moksleiviams, pasiekė finišą. Šia proga vyko baigiamasis renginys, kurio metu jaunuosius žurnalistus apdovanojame diplomais, skanavome tortą ir žiūrėjome animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ konkursinės programos filmus bei Grigiškių meno mokyklos moksleivių kurtus animacinius filmus.

Labai didžiuojamės ir džiaugiamės visais dalyviais, kurie sukūrė puikių darbų, aktyviai įsitraukė į kūrybines dirbtuves, dalyvavo paskaitose. Dėkojame mentorėms Inai Šilinai, Oyumi Bashinova, Ewelina Mokrzecka už šiltą priėmimą Reforum Space Vilnius, bei projektą remiančiai Vokietijos ambasada Vilniuje – Deutsche Botschaft Wilna.

 

Rusakalbių moksleivių parengtas publikacijas kviečiame skaityti „Školnaja redakcija“ kanaluose soc.tinkluose:

https://www.facebook.com/Shkolnajaredakcija

https://medium.com/@shkolnajaredakcija

https://www.instagram.com/shkolnaja_redakcija/

https://t.me/s/shkolnajaredakcija

 

Lenkakalbių moksleivių parengtas publikacijas kviečiame žiūrėti „Žurnalistikos laboratorijos“ paskyroje soc.tinkle Medium:

https://medium.com/@zurnalistikoslaboratorija