2024-03-08

LŽC naujienlaiškis: vienu didžiausių iššūkių žurnalistams vis dažniau tampa valdantieji

 

Graikija atmeta EP rezoliuciją dėl žiniasklaidos situacijos šalyje

Europos Parlamento (EP) rezoliucijoje teigiama, kad Graikijoje vyrauja priešiška žiniasklaidai aplinka, tačiau šalies valdantieji tam nepritaria, todėl rezoliuciją atmetė. Dokumente pažymima, kad išpuoliai, atakos, persekiojimas prieš žurnalistus šalyje yra gana dažnas reiškinys, o tokių veiksmų neretai imasi ir aukšto rango politikai, atkreipiamas dėmesys į policijos, teismų galios naudojimo piktnaudžiavimą. Graikijos vyriausybės atstovo Pavlo Marinakio teigimu, tokie pareiškimai yra prieš valdančiuosius nukreipta gudrybė, ypač šiuo metu, kai artėja EP rinkimai.

RSF sudarytame žiniasklaidos laisvės indekse Graikija yra 107 iš 180 šalių.

 

Po trejų metų – pirmas atviras teismo posėdis dėl Airijos policijos vykdyto žurnalistų sekimo

Šiaurės Airijoje, The Investigatory Powers Tribunal, išskirtinai nagrinėjantis tik viešųjų institucijų skundus ėmėsi žurnalistų sekimo teisėtumo bylos, kurio užuomazgos siekia dešimtmetį. 2013-aisiais du tiriantieji žurnalistai, Trevor Birney ir Barry McCaffrey, galimai buvo sekami policijos siekiant identifikuoti jų šaltinius. Kai 2018-aisiais buvo pristatyta keletą apdovanojimų laimėjusi dokumentika „No stone Unturned“ apie akivaizdžius susitarimus tarp policijos ir 1994-aisiais Loughilislande vykusiose žudynėse dalyvavusių įtariamų žudikų, T. Birney ir B. McCaffrey buvo suimti, jie kaltinti pavogę policijos dokumentus. Vėliau, dėl galimo interesų konflikto tarp Šiaurės Airijos policijos tarnybos (PSNI) ir Durhamo policijos, areštai buvo pripažinti neteisėtais – tuomet žurnalistai ir kreipėsi dėl slapto jų sekimo.

Nors tribunolas bylą nagrinėjo daugiau nei trejus metus, šį vasarį vykęs posėdis buvo pirmasis, surengtas viešai. Prieš pat jam prasidedant, T. Birney ir B. McCaffrey advoktai gavo informaciją, kad žurnalistų areštu bei jų namuose vykdytomis kratomis buvo siekiama sužinoti kas buvo jų šaltiniai. Žmogaus teisių organizacijos išreiškė palaikymą pasirašydami bendrą pareiškimą.

 

Ukrainos saugumo tarnybos sekė žurnalistus

Ukrainos tiriantiesiems žurnalistams paviešinus informaciją ir pasiskundus dėl galimo persekiojimo bei sekimo, atleistas vienas aukšto rango saugumo tarnybų (SBU) pareigūnas Roman Semenchenko. Įrodymus, kad šnipinėjimu užsiėmė būtent SBU, pateikė Bihus.Info – video įrašuose, slaptomis kameromis, sumontuotomis viešbučio kambariuose ir saunoje užfiksuoti redakcijos darbuotojai, švenčiantys naujuosius metus.

 

Ispanijos žurnalistas arba slaptasis GRU agentas – be įrodymų kalinamas Lenkijoje

Lenkijoje nuo 2022-ųjų kalinamas Ispanijos laisvai samdomas žurnalistas Pablo González kaltinamas šnipinėjimu Rusijai, tačiau oficialiai vis dar nėra pateikti jokie įrodymai. Vis dėl to, tai nesutrukdė Lenkijos teismui vasario 15-ąją įkalinimo laiką pratęsti jau aštuntą kartą – papildomai dar mažiausiai trims mėnesiams. P. González sulaikytas Lenkijios-Ukrainos pasienyje, kuomet rengė reportažą apie karo pabėgėlius.

Žurnalistas specializavosi Rytų Europoje ir posovietinėse šalyse, buvo nuolatinis Ispanijos dienraščio „Público“, televizijos kanalo „La Sexta“ ir baskų leidinio „Gara“ bendradarbis, tačiau Lenkijos valdančiųjų teigimu – tai slaptas Rusijos GRU agentas. Tarptautinė žiniasklaidos bendruomenė reikalauja P. González išleisti į laisvę ir surengti atvirą teismo posėdį.

 

Finansiniai ir reputaciniai „GB News“ nuostoliai

„GB News“ siekis tapti didžiausiu Jungtinės Karalystės transliuotoju iki 2028-ųjų susiduria su vis didesniais sunkumais. Šiuo metu finansiniai nuostoliai siekia 42,4 mln. svarų,  todėl žiniasklaidos kanalo savininkas Paul Marshall investuoja papildomus 41 mln svarų. Naujausias „Guardian“ atliktas tyrimas atskleidė, kad nuo kanalo įkūrimo 2018-aisias, konservatorių parlamentarams per visą kanalo gyvavimo laiką už pasirodymus eteryje sumokėta daugiau nei 660,000 svarų, kai tuo tarpu leiboristų parlamentarams – tik 1 100 svarų.

Problemos čia nesibaigia. Žiniasklaidos priežiūros ir kontrolės institucijos „GB News“ yra pateikę keletą ieškinių dėl galimų transliacijos pažeidimų, už tai kanalas jau yra baustas ir anksčiau. Vienas pastarųjų – dėl praėjusių metų spalį kilusio skandalo po mizoginistinių komentarų, kuriuos Dan Wootton laidoje išsakė politikas Laurence Fox. Po tokio sprendimo TV laidos vedėjas D. Wootton paskelbė paliekantis kanalą bei kursiantis savo nepriklausomą platformą.

 

Rusijoje esantys užsienio žurnalistai susiduria su naujais draudimais

Maskvoje, mobilizuotų kareivių žmonų organizuotame mitinge vasario 3 d. sulaikyta daugybė žurnalistų, o netrukus po to, keletas užsienio korespondentų Maskvoje bei Sankt Peterburge sulaukė policijos vizitų į namus. Jiems nurodyta nesilankyti kituose planuojamuose mitinguose, o priešingu atveju grasinta imtis administracinių ir baudžiamųjų procesų. Europos žurnalistų federacija (EFJ) bei jos atstovybė Rusijoje JMWU smerkia tokius veiksmus.

 

Protestai Belgrade dėl išteisintų žurnalisto žudikų

Serbijos teismas sprendimą dėl žurnalisto Slavko Ćuruvija žudikų išteisinimo priėmė beveik prieš metus, tačiau viešai tai paskelbta tik dabar – nuosprendis galutinis ir neskundžiamas. Dėl tokio akibrokšto Belgrade kilo protestai, kuriuos organizavo Slavko Ćuruvija fondas, Europos žurnalistų federacija ir kitos organizacijos (UNS, NUNS, KUM Nezavisnost, NDNV, Media Association, AOM, Local Press, ANEM).

1999-aisiais prie savo namų nužudytas S. Ćuruvija buvo aršus tuomet Jugoslavijos prezidento, Slobodan Milošević, kritikas. Pirmą kartą teismas bylą nagrinėti pradėjo tik 2019-aisiais, po metų įtariamieji, Valstybės saugumo tarnybose (SBD) tuomet dirbę Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak ir Ratko Romić pripažinti kaltais, jiems skirtos 20 ir 30 metų laisvės atėmimo bausmės.

 

„Meta“ nutraukia bendradarbiavimą su Australijos žiniasklaida

„Meta“, kuriai priklauso soc.tinklai „Facebook“ ir „Instagram“, praneša nuo balandžio mėnesio nebeplanuojanti pratęsti komercinių sutarčių, vertų 200mln. dolerių, kurias buvo pasirašiusi su daugeliu Australijos redakcijų. Tokio sprendimo imtasi po to, kai 2021-aisiais Australijoje priimtas įstatymas, įpareigojantis technologijų gigantes, tokias, kaip „Google“ ir „Facebook“ mokėti žiniasklaidos kanalams už jų turinio naudojimą savo platformose. Šalies vyriausybė, reaguodama į „Meta“ pareiškimus teigia planuojanti imtis griežtų atsakomųjų veiksmų. Praėjusiais metais Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Vokietijoje panaikinta naujienų skiltis soc. tinkle „Facebook“ – nuo balandžio mėnesio to nebelieka ir Australijoje bei JAV.

 

Kas naujo Lietuvos žurnalistikos centre?

 

Jau netrukus: Mokslo komunikacijos meistriškumo pamokos

Jau kovo mėnesio viduryje Lietuvos žurnalistikos centro puslapyje startuos mokymai, sukurti išskirtinai Lietuvos mokslininkams, kurie siekia stiprinti bendravimo su visuomene įgūdžius ir aktyviai prisidėti prie jos supratimo apie mokslą didinimo.

Specialiai Lietuvos žurnalistikos centrui parengta mokymų programa sudaryta iš Lietuvos ir užsienio mokslininkų, mokslo komunikacijos ekspertų ir žurnalistų paskaitų, kuriose lektoriai pasidalins žiniomis, kaip įgyti teorinių ir praktinių komunikacijos įgūdžių. Mokymų dalyviai įgys ne tik teorinę, bet ir praktinę informaciją apie mokslo komunikaciją, o kruopščiai atrinkti lektoriai pasidalins asmenine patirtimi ir padės įgyti tvirtą pagrindą teikiant mokslo žinias plačiajai visuomenei bei tapti efektyviais komunikatoriais. Sekite naujienas!

 

Kviečiame atlikti praktiką Lietuvos žurnalistikos centre

Studijuoji, o galbūt studijas neseniai baigei, turi laisvo laiko ir norėtum praktiką derinti su kitomis prasmingomis veiklomis? Kruopštumas ir atidumas tave lydi kasdien, detalės nepraslysta pro akis, o atsakomybės jausmas nėra svetimas? Informacijos rinkimas, kritiškas ir analitiškas vertinimas – tavo stiprybė? Puikiai rašai/skaitai/kalbi angliškai, kokybiška žiniasklaida tau svarbi ir norėtum prisidėti įgyvendinant duomenų žurnalistikos projektą-tyrimą apie lyčių lygybę žiniasklaidoje – Lietuvos žurnalistikos centras laukia Tavęs!

Mes siūlome 3  mėnesių praktiką, lankstų grafiką, įdomią patirtį, galimybę prisidėti kuriant vertę žiniasklaidai, darbą nedidelėje tarptautinėje komandoje ir galimybę užmegzti naujus kontaktus. Daugiausia darbo bus su Ekspertų ir eksperčių citavimo Lietuvos žiniasklaidoje tyrimu kurio antrąjį etapą šiuo metu įgyvendiname.

Susidomėjai? Laiškų laukiame info@lzc.lt iki kovo 20 d. Susisieksime tik su atrinktais kandidatais.

 

Sėkmingai studijų užbaigtas studijų etapas

Lietuvos žurnalistikos centre sėkmingai užbaigtas penkis mėnesius trukęs Žurnalistikos ir šiuolaikinės žiniasklaidos (110 akad. val.) bei Ryšių su visuomene ir rinkodaros komunikacijos (110 akad.val.) studijų etapas. Džiaugiamės ir didžiuojamės visais absolventais, kurie aktyviai lankė paskaitas bei praktinius užsiėmimus, atliko praktiką redakcijose ar su pasirinktu lektoriumi individualiai, rengė baigiamuosius RsV darbus.