2022-11-10

LŽC spalio naujienlaiškis: Auga interneto cenzūra, nuteisti Daphne Caruana Galizia žudikai

 

BERIBIO INTERNETO RIBOS

Laisvė internete susiduria su autoritarinių pertvarkų siekiais – Freedom House atliktas tyrimo duomenimis, rodikliai yra žemiausi per pastaruosius 12 metų. Norėdami nustatyti kiekvienos šalies interneto laisvės lygį 100 balų skalėje, analitikai ir ekspertai analizuoja 21 rodiklį, susijusį su prieiga, turinio apribojimais, kontrole ir teisių pažeidimais. Laisviausia šalis išlieka Islandija, o didžiausias nuosmukis pastebėtas Rusijoje, taip pat Mianmare, Sudane ir Libijoje.

Visą ataskaitą skaitykite čia.

 

DAPHNE CARUANA GALIZIA

Maltoje, praėjus penkeriems metams po žymios žurnalistės Daphne Caruana Galizia nužudymo,  jos automobilyje susprogdinus bombą, nusikaltimo vykdytojai broliai Alfred ir George Degiorgio pripažinti kaltais ir nuteisti 40 metų laisvės atėmimo bausme. Nors liepą G. Degiorgio, duodamas interviu Reuters, prisipažino nužudęs žurnalistę, teismo metu, beveik iki posėdžio pabaigos kaltinimus neigė. Nusikaltimo užsakymu įtariamas verslininkas Yorgen Fenec savo kaltę neigia ir kol kas yra laisvėje.

Apie politikų korupciją, pinigų plovimą, tarptautinius neteisėtus susitarimus daug rašiusios žurnalistės nužudymo bylos tyrime, nepaisant šeimos, tarptautinių žurnlaistų asociacijų, pilietinių visuomenių grupių reikalavimų, per penkerius metus buvo daug trukdžių – darbuotojų, advokatų, tyrėjų trūkumas, viešai transliuoti posėdžiai, tyrimo ataskaitos pateikimas tik maltiečių kalba, valdžiai palankios žiniasklaidos skleidžiamas šmeižtas. D. Caruana Galizia sesuo nusivylusi dėl tokio proceso vilkinimo ir valstybės klaidų nepripažinimo „Atrodo, kad viešasis tyrimas yra tik dar viena ataskaita. Pažymėsime kelis langelius ir baigsime.“

 

IRANAS

Iranas siekia teroristiniais pripažinti du Londone įsikūrusius televizijos kanalus, transliuojančius persų kalba – BBC Persian ir Iran International. Šie kanalai jau daugelį metų smerkiami Irano valdžios, tačiau tai pirmas kartas, kai planuojama imtis teisinių veiksmų. Sankcijos apima draudimą išduoti vizas, turto areštavimą ir turimų banko sąskaitų blokavimą. BBC tokius kaltinimus vadina sufabrikuotais.

Vokietijos nacionalinio transliuotojo DW padalinys, DW Farsi, įsikūręs Bonos mieste, taip pat sulaukė sankcijų, dėl neva „pritarimo terorizmui“. Sankcijų sąraše jau yra keletas Vokietijos kompanijų, redaktoriai iš portalo Build, taip pat Radio France internationale Persan. DW generalinis direktorius Peter Limbourg žadėjo, kad „tai, kad dabar esame tokiame sąraše, nesutrukdys mums teikti savo vartotojams Irane patikimos informacijos.”

 

AL JAZEERA APDOVANOTI AMNESTY INTERNATIONAL

27 kartą Amnesty International Canada vykusiuose apdovanojimuose, Mixed Media kategorijoje  pagrindinį prizą gavo Al Jazeera English Online. Įvertinimas skirtas už ilgą interaktyvų straipsnį „Toxic Legacy: The fight to end environmental racism in Canada“ apie itin užterštus miestus ir regionus Kanadoje, kuriuose gyvena didelės vietinių ir tamsiaodžių bendruomenės (Indigenous and people of colour). Pasakojimą sudaro vietos gyventojų istorijos ir liudijimai, papildyti video medžiaga, aukštos kokybės nuotraukomis bei grafiniais žemėlapiais. Straipsnis parengtas bendradarbiaujant kartu su Pulitzer Center on Crisis Reporting ir Institute for Journalism & Natural Resources.

 

FIFA WORLD CUP QATAR

Dar prieš dešimtmetį, kai buvo paskelbta, kad FIFA pasaulio taurės varžybos 2022-aisiais nelegaliai dirbančių migrantų problema buvo keliama šiame kontekste – apie tai rašė The Guardian. Šįmet, artėjant vienam svarbiausių sporto renginių, išduodant akreditacijas atvykstantiems užsienio žurnalistams pateikiamas griežtų apribojimų sąrašas. Leidimai fotografuoti, filmuoti, įrašinėti ar kalbinti vietinius suteikiami tik tam tikrose erdvėse arba jų išvis nėra. Tai gali lemti neišspręsta minėtoji nelegalių migrantų problema, tačiau atkreiptinas dėmesys ir siaurėjančias žiniasklaidos lasivės ribas – pagal žiniasklaidos laisvės indeksą Kataras šįmet pasiekė 119 vietą tarp 180 šalių, o 2008 buvo gerokai aukščiau, 74-oje vietoje.

 

LIETUVA

Lietuvos aukščiausiasis teismas atmetė žurnalisčių Ritos Miliūtės ir Vilmos Danauskienės skundą dėl Vyriausybės atsisakymo pateikti garso įrašą, kuriame užfiksuotos diskusijos apie galimybę žurnalistams neatlygintinai naudotis Registrų centro duomenimis. Nuo 2018 metų trunkančiame teismo procese buvo nagrinėjamas klausimas, ar nebuvo padarytas nusižengimas, kai buvęs kancleris A. Stončaitis, kaip Vyriausybės kanceliarijos vadovas, atsisakė pateikti informaciją, nenurodant atsisakymo priežasties – taip  trukdant  atlikti profesines pareigas. Nors byla nagrinėta ne kartą, o Lietuvos vyriausiasis administracinis (LVAT) teismas 2020-ųjų liepą pripažino, kad Vyriausybė pažeidė žurnalistų teises ištrindama šį įrašą, šįkart priimtas sprendimas žurnalistams buvo nepalankus.

 

KAS VYKSTA LIETUVOS ŽURNALISTIKOS CENTRE?

Spalio 7 dieną prasidėjo Tarptautiniai mokslo komunikacijos mokymai mokslininkams, kurių metu žymūs pasaulyje mokslo komunikatoriai ir šios srities ekspertai  – Goda Raibytė-Aleksa, dr. I. Popovaitė, dr. Karl Kruszelnicki (Australija), prof. Micael Dahlen (Švedija), dr. Urtė Neniškytė, prof. Steven Goldfarb (Šveicarija), Indrė Makraitytė dalinasi ne tik teorinėmis, bet ir praktinėmis žiniomis apie efektyvų ir sklandų bendravimą su skirtingomis auditorijomis bei žiniasklaida.

Kursas yra Lietuvos žurnalistikos centro kartu su Švedijos Ambasada Lietuvoje ir partneriais LRT bei VU Gyvybės mokslų centro vykdomo „Challenging the Infodemic“ projekto dalis. Lapkričio 5-ąją diplomai buvo įteikti 28 mokslinininkams sėkmingai baigusiems mokymus. Partneriai ir rėmėjai: Embassy of Sweden in Vilnius/ Švedijos ambasada Vilniuje, Swedish Institute, VU Gyvybės mokslų centras, LRT, Tech Zity.

Spalio 13 dieną vyko „Žurnalistų pusryčiai“, kurių metu pranešimus skaitė Nikolia Apostolou, Director of GIJN’s Resource Center; Vaidotas Beniušis, portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius; Bertrand Mossiat, RSF, Regional Manager, Europe – Journalism Trust Initiative. Buvo diskutuojama apie kokybės standartų (ISO) diegimo svarbą žiniasklaidoje, atskaitingumą, etikos kodekso poreikį bei gerąsias tokių atvejų praktikas. Renginio įrašą galima peržiūrėti Lietuvos žurnalistikos centro „Youtube“ kanale.

Spalio 19-20 dienomis vyko pirmasis Lietuvos tiriamosios žurnalistikos festivalis, organizuojamas LRT Tyrimų skyriaus ir Lietuvos žurnalistikos centro. Užsienio ir Lietuvos žurnalistai skaitė pranešimus bei diskutavo aktualiais netikros informacijos, tyrimų atlikimo, karo tematikos klausimais. Tarp festivalio svečių – Roman Dobrokhotov, Nils Hansen, Inga Springe, Birutė Davidonytė, Vidmantas Balkūnas ir daug kitų.  Pirmosios bei antrosios dienos festivalio įrašus galima peržiūrėti Lietuvos žurnalistikos centro „Youtube“ kanale.

Spalio mėnesį vyko Pasaulinė Medijų ir informacinio raštingumo savaitė. Lietuvos žurnalistikos centras kvietė į Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo bibliotekos ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos organizuojamus Lietuvos auditorijai skirtus renginius. Serijoje įdomių edukacinių renginių – diskusijos apie tai, kaip mus veikia informacijos perteklius, pokalbiai apie dezinformacijos pavojus, interaktyvūs žaidimai ir filmų peržiūros. Visus įrašus galima peržiūrėti Medijų ir informacinio raštingumo savaitės Facebook paskyroje. 

Baigėsi atranka į mentorystės programą mokykloms „Žurnalistikos laboratorija“. Sulaukėme namažai išsamių paraiškų, todėl po diskusijų ir kruopščios analizės buvo nuspręsta, kad 2022-2023 metais jaunųjų žurnalistų mokyklos laikraščių redakcijų penketukas yra: Mažeikių „Kalniečių“ progimnazijos laikraštis „Kalnietis“; Šiaulių „Medelyno“ progimnazijos laikraštis „Medelyno korys“; Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos laikraštis „Naujienlaiškis“; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazijos laikraštis „LSMU’kas“; Plungės raj. Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija (ruošiamasi įkurti gimnazijos radiją).

„Žurnalistikos laboratorijos“ organizatoriai – žurnalistų kolektyvas „NARA“, LRT ir Lietuvos žurnalistikos centras. „Žurnalistikos laboratoriją“ remia JAV Ambasada Vilniuje / U.S. Embassy Vilnius

Lapkričio 11d. Prasideda Ryšių su visuomene ir rinkodaros komunikacijos kursai. Programa skirta dirbantiems rinkodaros, komunikacijos, kūrybos srityse ir norintiems gauti koncentruotų naujų žinių ir praktinių įgūdžių, kaip kurti ir valdyti organizacijų bei prekės ženklų komunikaciją. Dėstytojai yra ryšių su visuomene ir rinkodaros komunikacijos profesionalai, patyrę lektoriai, pripažinti savo sričių ekspertai, dirbantys su lyderiaujančiomis organizacijomis ir prekių ženklais Lietuvoje bei užsienyje.