2022-10-06

LŽC rugsėjo naujienlaiškis: Žurnalistai taikiniais tapo Irane vykstančiuose protestuose, o Lietuvoje – pirmasis tiriamosios žurnalistikos festivalis

Žodžio ir saviraiškos laisvės siekiai Rytuose

Tęsiantis protestams Irane, šalies policija sulaikė mažiausiai 25 žurnalistus, rengiančius reportažus iš įvairių įvykio vietų. Portalo CPJ šaltinių teigimu, keli žurnalistai buvo sulaikyti per reidus jų namuose jau po vidurnakčio. Anot jų, saugumo pajėgos, konfiskavusios žurnalistų elektroninius prietaisus, neprisistatė ir neatskleidė, kam atstovauja, nepateikė arešto orderių ar kaltinimų paaiškinimų. Protestai kilo rugsėjo viduryje po to, kai moralės policijos dėl netinkamos aprangos buvo sulaikyta ir netrukus mirė 22-ejų Mahsa Amini. Apie M. Amini laidotuves rašiusi žurnalistė Elahe Mohhamadi, taip pat, kaip ir jos kolegė Nilufar Hamedi, padėjusi atskleisti m. Amini istoriją, šiuo metu yra įkalintos.

Švedijos azerbaidžaniečių diaspora interentinėje erdvėje intensyviai persekioja Švedijos žurnalistą R. Canbäck ir „Blankspot“ redaktorių Martiną Schibbye, žurnalistą, gavusį kelis apdovanojimus, įskaitant Reporters Without Borders Švedijos spaudos laisvės prizą.  „Rasmus Canbäck atvejis yra tipinis būdas, kuriuo Alijevo vyriausybė bando įbauginti žurnalistus ir pakirsti žiniasklaios laisvę Europos šalyse, net Švedijoje, kuri yra spaudos laisvės pavyzdys“, – sakė RSF Rytų Europos ir Centrinės Azijos skyriaus vadovė Jeanne Cavelier. R. Canbäck rašė internetiniams žurnalams, daugiausia minėtajam „Blankspot“, išsakydamas kritiką dėl Kalnų Karabacho konflikto ir apie tariamą Azerbaidžano kyšių naudojimą „ikrų diplomatijai“ ir lobizmui.

Paskutinę rugsėjo savaitę Azerbaidžano prezidentas Ilham Aliyev pasirašė pritarimą dėl naujo žiniasklaidos registro taisyklių, kuriose apibrėžta registro veikla, žurnalsitams dėl įtraukimo į registrą keliami reikalavimai, nurodoma, kokie duomenys gali būti prieinami viešai. Vyriausybės valdoma Žiniasklaidos plėtros agentūra prižiūrės registrą ir juridinius asmenis, o kiekvienam į jį įtrauktam asmeniui bus išduotas pažymėjimas ir žurnalisto licencija. Azerbaidžano žiniasklaidos bendruomenė kritikuoja tokį sprendimą ir reiškia susirūpinimą, kad toks registras vyriausybei gali atskleisti informaciją ne tik apie žurnalistus, bet ir apie jų šaltinius.

Rugsėjo mėnesio pradžioje Izraelio kariuomenė atlikusi tyrimą paskelbė, kad Al Jazeera žurnalistė Shireen Abu Akleh Izraelio kariškio greičiausiai buvo nušauta netyčia. Nelaimė nutiko 2022-ųjų gegužės 11-ąją, Jenin mieste, S. Abu Akleh rengiant reportažą apie Izraelio karinę operaciją. Šalies kariuomenės teigimu, įvykio metu kariai ir visa bazė buvo smarkiai apšaudoma, o žurnalistė stovėjo maždaug 200 metrų atstumu nuo jai paskirtos pozicijos, todėl nebuvo įmanoma jos tinkamai identifikuoti. Vis dėl to, artimieji bei liudininkai su tuo nesutinka ir teigia, kad tai tėra Izraelio atsakomybės vengimas. S. Abu Akleh apie Izraelio – Palestinos konfliktą rašė beveik du dešimtmečius. CNN gegužę atlikto tyrimo duomenimis, žurnalistė buvo Izraelio kariuomenės taikinys, o liudininkų filmuotoje medžiagoje matyti, jog įvykio metu S. Abu Akleh eidama kartu su kitais kolegomis, vilki tamsiai mėlyną neperšaunamą liemenę su užrašu „PRESS“ (liet. spauda) bei dėvi šalmą.

Rusija bei Baltarusija įkalina vis daugiau žurnalistų

22-ejiems metams nuteistas žurnalistas Ivan Safranov bus kalinamas didžiausio saugumo kalėjime Rusijoje. Kaltinamai pateikti dėl valstybės išdavystės, atskleidžiant slaptas karines paslaptis Čekijos žvalgybai, o informaciją apie Rusijos kariuomenę perduodant Vokietijos piliečiui. Safronovas dešimtmetį dirbo gynybos reporteriu laikraštyje „Kommersant“, o vėliau tapo Rusijos kosmoso korporacijos „Roscosmos“ vadovo patarėju.

8-eriems metams nuteista Baltarusijos žurnalistė Ksenija Lutskina, kuri buvo sulaikyta nuo 2020-ųjų gruodžio mėnesio. Valstybinio transliuotojo „Belteleradio“ (BT) korespondentė buvo apkaltinta antikonstituciniu „sąmokslu užgrobti valstybės valdžią“. Kol kas nėra aišku, ar K. Lutskina planuoja skųsti nuosprendį.

Demokratijos siekiai ir akibrokštai JAV žiniasklaidoje

Clark apskrities (JAV) administratorius Robert Telles įtariamas Las Vegas Review žurnalisto Jeff German, rengusio straipsnį apie politiko veiklą, nužudymu. J. German apie R. Telles bei su juo susijusius žmones yra rašęs ir anksčiau, atskleidęs nuslėptus ryšius – būtent tai nulėmė politiko nesėkmę rinkimuose šių metų birželį.

JAV prisijungė prie Reporterių be sienų (RSF) dar 2019 pradėtos iniciatyvos – Tarptautinės informacijos ir demokratijos partnerystės. Dabar tarpvyriausybinę partnerystę, kuria siekiama įtvirtinti demokratines garantijas pasaulinėje informacinėje ir komunikacijos erdvėje  sudaro 47 šalys narės.

Europa

Europos žurnalistų federacijos atliktas tyrimas rodo, kad Europos žurnalistai nėra pakankamai supažindinti ir apmokyti sveikatos ir saugumo  klausimais. Šių metų pavasario apklausos duomenimis, 40 % respondentų teigė, kad per pastaruosius šešis mėnesius susidūrė su bent viena grėsmės ar incidento forma, o „švelnesnių“ grasinimų, pvz., neapykantą kurstančios kalbos, ar įžeidinėjimų taikiniais vis dar dažniau tampa moterys, nei jų kolegos vyrai.

Maltos žurnalistų instituto (IGM) transliuotojų, akademinių ir pilietinės visuomenės grupių pasirašytas laiškas buvo išsiųstas ministrui pirmininkui, kuriame prašoma surengti atviras konsultacijas. „Mes nesuprantame, kaip spaudos laisvė gali būti apsaugota slaptai rengiamais įstatymais“ – teigiama laiške. Toks kreipimasis išsiųstas po to, kai Maltos vyriausybė sudarė komisiją, kurios dalimi yra ir IGM, siekiant didinti žurnalistų apsaugą ir stiprinti žiniasklaidą.  Vis dėl to, IGM teigimu, sprendimai bei nutarimai nėra priimami bei skelbiami viešai, nors buvo žadėta priešingai.

Kas vyksta Lietuvos žurnalistikos centre?

Šiandien 14 val. Lietuvos žurnalistikos centre vyks žurnalistikos ir medijų raštingumo mokytojai mokytojams, mokantiems mokyklose, kuriose pagrindinė kalba yra lenkų. Mokymus veda LRT žurnalistė Ewelina Mokrzecka. Mokymai vyks lenkų kalba. Kviečiame prisijungti prie Zoom transliacijos:

https://us06web.zoom.us/j/89464363593?pwd=dk5mT3ZDRCtUV1VWWEUrQmtlWi80UT09

Meeting ID: 894 6436 3593 Passcode: 830162

Lenkiškai vyksiančių mokymų mokytojams partneriai – Lenkijos ambasada Lietuvoje ir Britų taryba.

Spalio 19-20 dienomis vyks Lietuvos žurnalistikos centro kartu su LRT Tyrimų skyriumi organizuojamas pirmasis šalyje Lietuvos Tiriamosios žurnalistikos festivalis. Pranešimus skaitys ir savo tyrimų užkulisius atskleis pasaulyje garsūs tiriantieji žurnalistai. Renginio programa ir registracija. Kviečiame prisijungti!

Vykdoma jaunųjų žurnalistų komandų atranka į moksleiviams skirtą „Žurnalistikos laboratorijos“ mentorystės programą. Kartu su NARA ir LRT žurnalistais kviečiame mokytojus ir moksleivius jungtis į visus mokslo metus veiksiančią „Žurnalistikos laboratoriją“, kurios metu moksleiviai kartu su profesionaliais žurnalistais atnaujins savo mokyklos laikraščio koncepciją, mokysis, kaip išnaudoti naująsias technologijas žurnalistinei veiklai. „Žurnalistikos laboratoriją” remia JAV Ambasada Lietuvoje, Tautinių mažumų departamentas ir Britų taryba Lietuvoje.

Lietuvos žurnalistikos centras, remiamas Tautinių mažumų departamento, vykdo mentorystės programą “Mokyklinė redakcija”, skirtą rusakalbiams vaikams. Programos metu profesionalios rusakalbės žurnalistės apmokys vaikus daryti žurnalistinius interviu, rašyti straipsnius, rasti įdomias temas, burti auditoriją savo mokykloje ir socialiniuose tinkluose. Programa vyks nuo spalio 13 d. Iki gruodžio 1 d. Kviečiame rusakalbius vaikus registruotis. Kvietimas ir registracija. Dėmesio! Norintiems dalyvauti vaikams bus reikalingas tėvų sutikimas.

Spalio 7 d. startuojančiuose 110 akad. val. trukmės Žurnalistikos ir šiuolaikinės žiniasklaidos kursuose laukiami nauji studentai. Kaip ir kasmet, profesionalūs dėstytojai dalinsis žiniomis, patirtimi, bus pristatoma Žurnalistikos teorija ir šiuolaikinės žiniasklaidos transformacijos bei ugdomi praktiniai įgūdžiai. Daugiau informacijos, programa ir registracija – čia.

Spalio 7 d. startuoja unikalūs Tarptautiniai mokslo komunikacijos mokymai mokslininkams. Sukūrėme kursus tyrėjams ir ekspertams, kurie nori įgyti tvirtus pagrindus bendravimui su visuomene ir kartu kelti bendrą visuomenės žinių apie mokslą lygį. Kursų metu Lietuvos ir užsienio mokslininkai, mokslo komunikacijos žvaigždės ir žurnalistai pasidalins teorinėmis ir praktinėmis žiniomis, o garsusis dr. Karl iš Australijos surengs mokslo standup comedy pasirodymą, kurio metu turėsite galimybę išvysti, kaip iš sudėtingų mokslinių konceptų galima pasijuokti, tačiau kartu nesumenkinti mokslo vertės.

Mokslo komunikacijos mokymai mokytojams organizuojami kartu su partneriais – Švedijos Ambasada Lietuvoje, LRT ir VU Gyvybės mokslų centras. Mokymus iš dalies remia Švedijos Institutas (35 mokslininkams skirdamas 440 eur vertės stipendijas kursų kainai padengti) ir Tech Zity, su didele nuolaida suteikdamas patalpas, kuriose vyks mokymai.

Laukiame registracijų dalyvauti kasmetiniuose 110 akad. val. trukmės Lietuvos žurnalistikos centro Ryšių su visuomene ir rinkodaros komunikacijos kursuose. Programa ir registracija. Kursų pradžia – lapkričio 11 d.